https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Petanjcih potekala otvoritev razstave in zaključek literarnega natečaja

Petanjci, 05.10.2019 ob 6:00  

V petek, 4. oktobra sta na Petanjcih v Vrtu spominov in tovarištva potekala dva dogodka, in sicer otvoritev razstave akademskega slikarja Igorja Banfija in v nadaljevanju svečani zaključek literarnega natečaja »Jaz mladi Prlek – Jaz mladi Prekmurec«, kjer so bila podeljena priznanja in zahvale avtorjem in mentorjem za najboljših šest osnovnošolskih in najboljših pet srednješolskih besedil.

Razstavo Igorja Banfija sta odprla Marjan Šiftar, podpredsednik Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija in mag. Franc Obal, umetnostni zgodovinar, in sicer v galeriji Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih. Dogodka se je med drugim udeležil tudi župan Občine Tišina, Franc Horvat.

Mag. umetnostne zgodovine, Franc Obal je povedal nekaj besed o ustvarjanju in življenju akademskega slikarja Igorja Banfija ter podrobneje opisal predstavljena dela in njegov likovni izraz. Opisal ga je kot enega najpomembnejših prekmurskih in slovenskih sodobnih likovnih umetnikov, ki je tekom let prejel številne nagrade in priznanja ter pripravil razstave tako doma kot tudi v tujini, med drugim je razstavljal tudi v Berlinu, prestolnici umetnosti.

V njegovih delih velikokrat zasledimo občutek tamačnosti, sivosti in osamljenosti. "Pri prekmurskih umetnikih je v njihovih delih pogosta tema osamljenost, kot nekakšno duhovno sprenevedanje dogajanja, koncentracije in razmišljanja. Igor v svojih delih opozarja na to, da je človeško življenje minljivo in trpko, ter nam da občutek kot da smo vedno nekje v čakalnici, " pove Obal.

"V njegovi upodobljeni pokrajini pogosto zasledimo človeka, kot nosilca te pokrajine, ki je razdeljena na nebesni in duhovni ter zemeljski in materialni svet. Med ta dva svetova umesti človeka, kot povezovalno nit, ki povezuje duhovni in materialni svet. Pri tem zaznamo tudi simbol figure, ki prehaja v drobne lise, ki se med sabo povežejo v človeško minljivost," je opisal njegova dela.

Po ogledu slikarjevih del v galeriji je sledilo dogajanje na Vrtu spominov in tovarištva, zaključna podelitev priznanj literarnega natečaja. Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in Zavod za šolstvo Republike Slovenije – območna enota Murska Sobota, sta tako v minulem šolskem letu izvedla literarni natečaj za osnovne in srednje šole v Pomurju z naslovom: »Jaz mladi Prekmurec – jaz mladi Prlek«. Ta naslov je bil v povezavi z aktualnim dogodkom, in sicer s 100-letnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Natečaj je bil povezan tudi z vlogo in pomenom mladih pomurskih izobražencev v preteklosti in pogledom mlade osebe danes na njihov prispevek in pokrajino v kateri živijo. 

Ob zaključku natečaja so tako bila podeljena priznanja in zahvale avtorjem in mentorjem za najboljših šest osnovnošolskih in najboljših pet srednješolskih besedil. Med osnovnošolci so priznanja prejeli Jakob Slana in Pia Maria Kerčmar (Osnovna Šola Tišina), Lara Pučko (Osnovna Šola I Murska Sobota), Vita Horvat in Jakob Gjerek (Osnovna Šola Kobilje), ter Rene Raj (Osnovna Šola Veržej). Med srednješolci so priznanja prejeli Kaja Baum in Katja Smej (Ekonomska šola Murska Sobota), Nina Benkič in Timoteja Koroša (Srednja zdravstvena šola Murska Sobota) in Lucija Šetar (Dvojezična Srednja Šola Lendava). Na natečaj je vse skupaj prispelo 31 prispevkov iz 13 šol (devet osnovnih in štiri srednje šole).

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.