https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pri nakupu novih pnevmatik bodite pozorni na njihovo starost

08.10.2019 ob 19:00  

Na Tržnem inšpektoratu RS priporočajo, da pred nakupom novih pnevmatik pri prodajalcu pridobite informacijo o starosti pnevmatik, ki jih nameravate kupiti. Na osnovi tega se odločite za nakup ali pa poiščite pnevmatike novejšega letnika.

Bliža se čas, ko bo večina voznikov na svojih vozilih letne pnevmatike zamenjala z zimskimi. Po več sezonah pa se tako letne kot zimske pnevmatike tudi obrabijo in jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove.

Tu pa se včasih pojavijo težave, ko potrošnik šele po nakupu od znancev izve, da mu je prodajalec prodal nove pnevmatike, ki so bile izdelane pred več leti ter da je vprašljivo njihovo skladiščenje skladno z navodili proizvajalca. Na pnevmatiki so namreč vtisnjene tudi štiri številke, ki pomenijo datum izdelave pnevmatike.

Za potrošnika je pomembna informacija, da se v bližini DOT napisa na stranskem robu pnevmatike nahaja štirimestna številka (npr. 4509 kot na sliki), kjer prvi dve številki pomenita teden, zadnji dve številki pa leto izdelave. Številka 4509 na sliki torej pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 45. tednu (med 2. in 8. novembrom) leta 2009.

Predpisa, ki bi urejal, koliko so lahko stare pnevmatike, da se lahko prodajajo kot nove, ni. Razna nacionalna združenja distributerjev smatrajo, da se ob pravilnem skladiščenju pnevmatike lahko prodajajo kot nove še 3 do 5 let po izdelavi. Proizvajalci avtomobilov pa običajno priporočajo menjavo pnevmatik nekje po 6 letih uporabe, ko guma začne izgubljati prvotne lastnosti v materialu, so zapisali pri Tržnem inšpektoratu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2019 ob 21:08 pipi gost

      To v Avstriji in Nemčiji poteka že leta nazaj,zato je v Sloveniji in na Madžarskem veliko teh gum, ki jih prodajajo razni kupci tudi razne trgovine. Poglejte kupiš gume na primer, odlične z zadostnim profilom za približno 30-40€ za eno in potem ugotoviš,da je guma stara 5,6 let,ti jo pa plačaš kot,če bi bila nova.Te to normalno in je to sploh varno?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.10.2019 ob 23:33 piki gost

      Zamenjaš hih potem, ko že žice gledajo iz nje.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2019 ob 9:29 piki gost

      To s temi letnicami in starostjo gum je eno velko nategavanje, ker vsi proizvajalci jamčijo za gumo ki je stra 6 let in je pravilno skladiščena se lahko prodaja kot nova!! Pa tak ka non stop gume menjavlemo smo po mojen tudi nej preveč ekološki!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.10.2019 ob 21:49 Guma gost

      Zato pa je najbolje, da ko je čas za nakup gum, se kupi nov model gume in tako ti ne morejo prodati stare letnice, ker še ni obstajala.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.10.2019 ob 21:31 gost gost

      vsi vij z inšpektoron vred nemate pojma o gumahn nikoli ni bila določena starost pneumatike zato ne bluzite z nekšnimi glupostmi o starosti gum guma ki je skladiščena v temnem in vlažnem prostoru stara najmanj pet let je enakovredna kot guma sedanjega letnika ali pa še boljša tako nehajte na pamet se učijo sasmo pesmice kateri inšpektor pa trdi drugače pa nima pojma od pojmov naj si vzame lopato in kramp v roke pa bo bolj koristen družbi toliko o starosti gum če pa ma kdo kako vprašanje pa mu z veseljem pomagam lp.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.