https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

ZZZS: »Javne lekarne so dolžne izvajati postopke javnega naročanja na zakonit način«

14.10.2019 ob 6:00  

Predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je glavni plačnik zdravil na recept za zdravstvene zavarovance, zagovarjajo, da bi morale lekarne izvajati javna naročila.

Pri ZZZS so prepričani, da ne le ZZZS in bolnišnice, ampak tudi lekarne so tiste, ki si morajo prizadevati za nižje nabavne cene in za popuste. 

V javni zdravstveni blagajni pričakujejo, »da bodo javne lekarne izvajale postopke javnega naročanja tako, da bodo vsi morebitni popusti transparentno prikazani na ravni cene vsakega zdravila posebej«.

Škandalozen razpis

Škandalozen razpis lekarniške zbornice za nabavo zdravil na recept, za javne lekarne kaže, da je skoraj 1,1 milijarde evrov vreden štiriletni razpis, za potrebe 24 javnih lekarniških zavodov prava farsa. Vsebina razpisa nakazuje, da ta ni namenjen cenejši nabavi zdravil za davkoplačevalski denar, kar je v javnem interesu, ampak gre bolj za legalizacijo dosedanjih nabav mimo zakona ter za zacementiranje zdajšnjega stanja in dogovorov med lekarnami in veletrgovci z zdravili.

Na razpisu namreč ponudnikom zdravil preprečujejo konkuriranje s ceno, ne dovoljujejo dajanja popustov na najvišje dovoljene cene zdravil, prav tako pa omejujejo preostale vrste popustov (na predčasno plačilo, na obseg nabav) na največ enega do štiri odstotke, poročajo Finance.

Vsebino razpisa lekarniške zbornice sicer že proučujejo agencija za varstvo konkurence, državna revizijska komisija, računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije, ki morajo varovati javni interes. 

 Na ZZZS so glede škandaloznega razpisa za Finance povedali: »Taki javni razpisi niso smiselni in menimo, da gre za očitno izogibanje temeljnemu namenu javnega naročanja. Menimo, da so javne lekarne dolžne izvajati postopke javnega naročanja na zakonit način ter po načelu gospodarnosti. Eden glavnih namenov postopkov javnega naročanja je zagotavljanje gospodarne porabe javnih sredstev. Zato pričakujemo, da so javni razpisi lekarn izvedeni tako, da bo javni interes na področju zdravstva v največji možni meri uveljavljen. To pa med drugim pomeni, da se ponudbe zlasti v delu cene in finančnih pogojev ne omejujejo ter da se morebitni popusti prikažejo na ravni cene posameznega zdravila. Prav transparentnost popustov in drugih finančnih ugodnosti je eden izmed izzivov pri nabavah zdravil v lekarnah. Pričakujemo podobno transparentnost popustov, kot jih dosegajo bolnišnice pri nabavi bolnišničnih zdravil.«

Javne lekarne so dolga leta pred tem, kupovale zdravila in drugo blago brez razpisov (torej brez konkurence), kar je kršitev zakonodaje, na kar opozarja tudi računsko sodišče. 

Pri ZZZS so za Finance še povedali, da je dosedanja poslovna praksa lekarn praviloma taka, da popusti niso opredeljeni na ravni cene zdravila (artikla), temveč na obseg celotnega prometa z izdelki (tudi za samoplačniška zdravila, prehranska dopolnila, kozmetiko …). "Za take, bolj skrite popuste bi bilo treba po mnenju ZZZS v zakonu »dodati določbo, da so lekarne za celoten ali vsaj določen del tako dobljenih popustov dolžne nakazati ZZZS kot končnemu plačniku«. Doslej so namreč lekarne zadržale dosežen popust oziroma druge finančne ugodnosti zase, in ne za plačnike zdravstvenega zavarovanja, ZZZS pa bi lahko, kot pravijo, »takšne prihranke usmeril v financiranje dodatnih zdravil ali zdravstvenih storitev, na primer za skrajševanje čakalnih dob«. 

Murskosoboška občina, ki je soustanoviteljica javnega zavoda Pomurske lekarne, si že nekaj časa brez uspeha prizadeva za ureditev nabav zdravil v lekarnah tako, da bi te kupovale zdravila zakonito, prek razpisov in po konkurenčnih cenah ter s popusti, kar bi vodilo v prihranke za javno zdravstveno blagajno. Ivan Zajc, direktor Pomurskih lekarn, je po prijavi Mestne občine Murska Sobota v postopku na državni revizijski komisiji, ki lahko sodišču zanj predlaga globo za prekršek. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2019 ob 8:26 Pücončar gost

      Sezona lova na Zajca (denar v Pomurskih lekarnah)še ni končana.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2019 ob 8:36 77 gost

      Niso krive lekarne vse kar se v Sloveniji zgodi je kriva zavarovalnica,politika in strici iz ozadja.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.10.2019 ob 9:06 Gigi govedina gost

      Škoda , da Jevšek nima svoje lekarne , ker on bi sigurno prodajal zdravila minimalno 50% ceneje kot v drugih lekarnah , saj pa te vidite , kako ima rad ljudi in se bori za njih .

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.10.2019 ob 10:13 gost

      GLAVNI PROBLEM V NAŠI DRŽAVI JE TA, DA BOLNIŠNICE, LEKARNE, ...... NE MOREJO NAROČITI ZDRAVIL NEPOSREDNO PRI PROIZVAJALCIH ZDRAVIL TEMVEČ PREKO POSREDNIKOV, KI PRI TEM MASTNO SLUŽIJO. ODPRITE OČI, DA BOSTE VIDELI CELO JAJCE, NE PA SAMO DLAKE V JAJCU. NOVINARJI BOSTE NAPISALI KAJ O TEH POSREDNIKIH, KI MASTNO SLUŽIJO, TUDI V SOBOTI?? KATERA STRANKA JE UVEDLA TE POSEDNIKE??!!!

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.10.2019 ob 10:45 Bivši gost

      Vrag naj vzame Vitapharm. Čim prej tem boljše. Komaj čakam.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2019 ob 10:53 gost

        Kdo je tam direktorica, kdo je tam lastnik?? Poglejte podatke. Takih posrednikov v državi ne rabimo. Zato so vsa zdravila toliko dražja, da taki posredniki bogato živijo. To je pa zasluga desnih vlad.

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2019 ob 10:54 gost

        In nova lekarna tu ne bo ničesar rešila. Posredniki bodo ostali. Morda se bodo samo zamenjali.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.10.2019 ob 11:22 .......... gost

      tajkunom, lopovim, sodniški bandi, ki jih rešuje in podobnim ni mesta v naši družbi. To so sprevrženci, ljudje, ki si ne zaslužijo črke d od dostojanstva, morale, vesti. To so preprosto povedano "eno veliko govno", katero pa ne neha nikdar smrdeti. In zato zaradi takih smrdi polovica države.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.