https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V soboškem mestnem parku odkrili obnovljeni spomenik padlim učiteljem

Murska Sobota, 18.10.2019 ob 9:20  

Včeraj, 17. oktobra, je v Murski Soboti v mestnem parku ob Trubarjevem drevoredu, potekala slovesnost ob odkritju obnovljenega spomenika padlim učiteljem. Proslave, ki je potekala ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota, so se poleg svojcev nekaterih padlih učiteljev, med drugim udeležili tudi člani Združenja borcev za vrednote NOB, podžupan Mestne občine Zoran Hoblaj ter minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Obnovljen je bil tudi spomenik prekmurskim književnikom.


V soboškem parku, ob poti h gradu, je tako bil postavljen prenovljeni spomenik učiteljem in profesorjem, ki so službovali v Pomurju in ki so padli ali bili žrtve fašističnega nasilja v letih 1941 - 1945. V spomenik, ki je bil prvotno postavljen leta 1959 in letos obeležuje 60 let, je vklesanih 47 imen, ki so ga takrat postavili učitelji in profesorji Pomurja in je delo arhitekta Franca Novaka.

"Oblasti predvojne Jugoslavije so rade kazensko premeščale svobodomiselne učitelje. Zaradi naprednega političnega delovanja so jih tedanje prosvetne in politične oblasti največ premeščale v Prekmurje, ki je v stari Jugoslaviji veljalo za deželo pregnanstva, za Sibirijo. Od učiteljev pregnancev je bila večina mladih, med njimi tudi precej Primorcev, ki so pribežali iz fašistične Italije v Jugoslavijo, ki so se v novem okolju še bolj zavzeto predajali kulturnemu in političnemu delu. Pomagali so v društvih kmečkih fantov in deklet, v telovadnem društvu Sokol, pri izdajanju napredne revije Mladi Prekmurec, učiteljice so vodile dekliške krožke z gospodinjskim poukom in poukom higiene. Mnogi so delali po smernicah komunistične partije. Ker takratnemu reakcionarnemu režimu to ni bilo po godu so spet uporabili staro metodo premeščanja. Tako so nekatere premestili med hitlerjanske Kočevarje ali na Hrvaško, po okupaciji domovine pa so se mnogi vključili med partizane ali podprli delovanje NOB," so zapisali pri Združenju borcev NOB Murska Sobota.

Na vzhodni strani spomenika je vklesan napis »Kakor ponosni galebi nad vodo, taki so padli za našo svobodo. V boju proti fašizmu padlim tovarišem, učitelji in profesorji Pomurja, 16. maja 1959«, na zahodni pa so vklesana imena 47 prosvetnih delavcev.

Nekaj besed o pomembnosti učiteljev in književnosti je povedal tudi protestantski škof Leon Novak.

Pri kulturnem programu ob odkritju spomenika so sodelovali dijaki Gimnazije Murska Sobota in člani Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota.

Ob spomeniku so zbrani v spomin padlim položili nageljne.


Obnovljen je bil tudi spomenik prekmurskim književnikom.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.10.2019 ob 10:42 gost

      Zelo slabo napisan članek. Poglejte na Sobotainfo kjer je bolje napisan. Čondraš, Truplo, Čarni vrag in podobni veleumi boste kaj napisali?

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.10.2019 ob 10:48 gost

      Vsa čast tem ljudem, ki so zaradi svoje pokončnosti in boja za lepši jutri padli od roke fašistov in nacistov.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.10.2019 ob 13:08 gost

        12:07..... desni preserator na Sobotainfo si preberi kdo je ubil te ljudi. Nobenih komunistov ni bilo, pač pa tvoji predniki. Marš.

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.10.2019 ob 20:45 oliver gost

      Nemren verjeti ,ka ni šerifa na sliki .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.