https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Med najboljšimi odraslimi folklornimi skupinami tudi dve Pomurski

24.10.2019 ob 9:05  

V soboto, 26. oktobra 2019, se bodo na Državnem Maroltovem srečanju 2019 pomerile najboljše odrasle folklorne skupine, ki so se na zaključno tekmovanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj. V dveh polfinalnih nastopih se bo na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu predstavilo dvanajst skupin, najboljše med njimi pa bodo zaplesale še na finalni prireditvi, ki se bo začela ob 19.30. Med najboljše sta se uvrstili tudi skupini iz Veržeja in Beltincev.


Maroltovo srečanje v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti je namenjeno predstavitvi zanimivih programov odraslih folklornih skupin, ki poustvarjajo plesno in z njim povezano izročilo oziroma oblikujejo svoj program na kakovosten in inovativen način.

Na zaključnem srečanju v Žalcu se bodo predstavile skupine, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije. Izmed 180 skupin, kolikor se jih je pomerilo na območnih srečanjih, jih je tretjina, oziroma 64 skupin, napredovalo na regijska srečanja. Po ocenah selektorjev Tanje Drašler, Klemna Bojanoviča in dr. Urše Šivic je visok nivo kakovosti, ki vodi na zaključno državno srečanje, doseglo dvanajst skupin.

Srečanje bo potekalo v dveh delih – dopoldanski in zgodnjepopoldanski polfinale bo spremljala tričlanska strokovna žirija v zasedbi Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko. Slednja bo nato izbrala nastopajoče, ki se bodo predstavili še enkrat v finalnem večernem delu, kjer bo komisija izbrala najboljše tri. Podeljena pa bo tudi posebna nagrada za najboljšo skupino po izboru občinstva. 

V prvem polfinalnem nastopu, ki se bo začel ob 10.30, bodo nastopili: AFS France Marolt, FS Podkev, FS ŽKUD Tine Rožanc, AFS KUD Študent, Mladinska FS Mengeš in FS Klas Horjul.

Druga polfinalna skupina bo svoj nastop začela ob 14.30, pomerili pa se bodo: FS Leščeček, FS Karla Štreklja Komen, FS KUD Oton Župančič Artiče, FS KD Podgorci, FS KD Marko in FD Gartrož.

Srečanje se bo zaključilo s finalnim nastopom izbranih skupin, ki se bo začel ob 19.30. Najboljše skupine se bodo potegovale za prva tri mesta po strokovnem mnenju komisije in za nagrado občinstva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2019 ob 12:16 gost

      Ja kdo bo pa potem!? Žižki,Polana itd.... tile so samo za samopromocijo, in samohvalisanje !!!?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2019 ob 17:19 gost

      Čestitke skupinama, ki sta se uvrstili na državno srečanje. Mladost, delavnost, ideje...Ne pa samovšečnost in životarjenje a stari slavi.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2019 ob 18:48 Lojzka gost

      Seveda baletniki so se spet uvrstili naprej.. tou več nej folkora ka oni plešejo ampak balet

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2019 ob 7:49 gost

      Za tiste, ki bi samo eno in isto (da ne napišem kaj ....) so seveda "baletniki."

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.