https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Premik ure - jutri bomo spali eno uro več

26.10.2019 ob 6:05  

Iz sobote na nedeljo natačneje, 27. oktobra, boste lahko spali 1 uro dlje, saj bomo prešli iz poletnega na zimski čas. Premik ure pa tokrat še ne bo zadnji.


Jutri bomo tako spet ob 3. uri ponoči urine kazalce premaknili za eno uro nazaj, na 2. uro. V Sloveniji premikamo uro po Uredbi o določitvi obdobja poletnega časa, ki določa, da se obdobje poletnega časa konča, ko uro premaknemo zadnjo nedeljo v oktobru za 60 minut nazaj (iz 3.00 na 2.00) in s tem preidemo na zimski čas.

Kljub temu, da je Evropska komisija lansko leto napovedala, da bomo v Evropski uniji letos zadnjič premaknili ure, se za zdaj ni spremenilo nič. Premikanje ure naj bi po zadnjih napovedih Evropske unije ukinili leta 2021. Anketa, ki so jo izvedli, na katero se je odzvalo 4.6 milijona ljudi, je pokazala da je 84% ljudi naklonjenih ukinitvi premikanja ure. Čeprav se je okoli 15-tisoč Slovencev v anketi odločilo za poletni čas, pa bomo najverjetneje ostali na zimskem. Ta naj bi bil namreč za Slovenijo primernejši zaradi geografske lege in biološkega vpliva na človeka.

Marsikdo ne ve, da je v Sloveniji ravno zimski čas tisti pravi, poletni čas pa tisti v katerega se skladno z Uredbo o določitvi obdobja poletnega časa, prestavimo med marcem in oktobrom. Premik ure iz zimskega na poletni čas se bo zgodil v nedeljo, 29. marca 2020, ko bomo uro premaknili za 1 uro naprej in posledično spali uro manj.

Kot so zapisali pri 24 ur, so strokovnjaki, ki so v večini naklonjeni ukinitvi premika ure, obenem opozorili, da bi uveljavitev stalnega poletnega časa, čemur je naklonjena večina Evropejcev, lahko imela slab vpliv na zdravje, saj ne sledi naravnemu ritmu. Stalni poletni čas naj bi po mnenju Inštituta za medicinsko psihologijo na univerzi Munchen lahko povečal tveganja za diabetes, depresijo, težave s spanjem in učenjem, po mnenju kronobiologa Tilla Roenneberga bi tako Evropejci postali debelejši, bolj neumni in bolj zlovoljni. Dandanes ure premikajo vse države članice EU, v ZDA to storijo prvo nedeljo v novembru, na Novi Zelandiji pa konec septembra.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2019 ob 19:32 77 gost

      Dosadni ste z temi urami in premikanjem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.