https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kostanj - prava jesenska poslastica

02.11.2019 ob 10:00  

Ker smo še vedno v jesenskem času, času nabiranja kostanja smo za vas pogledali, nekaj koristnih učnikov, ki jih ima kostanj na naše zdravje ter pobrskali nekaj nasvetov in receptov pri sami pripravi jedi iz njega.


Kostanj je okusna jesenska popestritev jedilnika, ki ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, njegovo nabiranje pa je lahko odlična rekreacija za naše telo. Nekoč, ko ljudje še niso poznali krompirja, je bil kostanj pomemben vir prehrane na področju Slovenije. Rastlina sicer izhaja iz Male Azije in Sredozemlja, eno samo drevo pa lahko obrodi od 100 do 200 kg plodov.

Zdravilne lastnosti kostanja

Kostanj je bogat vir vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, obenem pa ima za razliko od ostalih oreškov manj kalorij, kljub temu boste pri 100 g pečenega kostanja zaužili približno 250 kalorij, če ga boste jedli kuhanega, pa 170. Kostanj je v večini sestavljen iz škroba, vsebuje tudi nekaj kakovostnih beljakovin ter je tudi dober vir vlaknin.

Vsebuje veliko vitamina C, ki igra ključno vlogo pri kosteh in zobeh ter je dober antioksidant, ki ščiti pred staranjem kože. Prav tako vsebuje veliko folne kisline, ki je priporočljiva zlasti za nosečnice pri razvoju ploda. Je bogat vir mineralov kot so železo, magnezij, kalcij, mangan, fosfor in cink, vsebuje tudi veliko pomembnih B vitaminov (B1, B2, B3, B5 in B6) ter nenasičenih maščobnih kislin. Študije kažejo, da uživanje kostanja pomaga zniževati slab holesterol, srčni utrip in krvni tlak, preprečuje slabokrvnost, ohranja lepo kožo, lase in nohte, ter pomaga proti razdražljivosti, hkrati pa izboljšuje spomin in koncentracijo. Je brez-glutensko živilo, primerno za bolnike s celiakijo. Lahko sicer povzroča napenjanje. Priporočajo, da ga uživate kot samostojni obrok, nikar skupaj z mladim moštom, hruškami, slivami ter grozdjem.

Jedi iz kostanja

Najbolj priljubljen za uživanje je pečen kostanj, sledi kuhani. Za kuhanje se izbere zdrave plodove, ki se jih da v hladno vodo, kateri smo dodali ščepec soli ter se jih potem kuha slabo uro. Kuhan kostanj je pogosto osnova za pripravo številnih jedi: pirejev, juh, za nadevanje perutnine, za torte, kolače, pudinge, marmelade, sladolede in narastke. Ponekod pridelujejo kostanjevo moko, ki je odlična za pripravo sladic, juh, kruha in testenin.

Pred peko je potebno zarezati zunanjo trdo lupino, saj lahko kostanj med peko raznese. Zarežemo ga po zaobljenem delu ploda v obliki križa ali po širini skozi celo stranico ploda. Tudi pri kuhanju kostanja je treba upoštevati pravilo križnega zarezovanja.

Recepti

Za vas smo pobrskali in zapisali nekaj odličnih receptov za pripravo jedi iz kostanja.

Kostanjev pire

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g kostanjev
  • 5 dl mleka
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 30 g masla
  • 2 žlici ruma
  • 70 g temne čokolade
  • 125 ml sladke smetane za stepanje

Priprava:

1.) V vsak kostanj z ostrim nožkom naredimo zarezo. Globoka mora biti ravno toliko, da predre skozi lupino. Ne smemo zarezati v meso kostanja, da se ne bo med kuho razmočil. Na kuhalnik pristavimo večji lonec z vodo in jo zavremo.

2.) Kostanje stresemo v vrelo vodo in jih 5 minut kuhamo. Nato kostanje odcedimo in olupimo. Paziti moramo, da se ne opečemo!

3.) Na kuhalnik pristavimo kozico z mlekom. Dodamo olupljene kostanje, sladkor in vanilijev ekstrakt. Vse skupaj zavremo na visoki temperaturi, nato pa temperaturo zmanjšamo in kuhamo v pokriti kozici 25 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo. Pazimo, da nam mleko ne uide čez rob posode.

4.) Kuhane kostanje odcedimo. Kostanje stresemo v posodo in jih stisnemo skozi stiskalnico. V kostanjev pire vmešamo maslo in rum in zmes ponovno stisnemo skozi stiskalnico. Kostanjev pire razporedimo v desertne skodelice.

5.) Temno čokolado stopimo v kozici. Čvrsto stepemo sladko smetano in jo dodamo na pire, vse skupaj pa prelijemo še s stopljeno čokolado in postrežemo.

Recept: Okusno.je

Kostanjeva juha

Potrebujemo:

  • 4-6 koščkov piščanca ali race (za 4-6 krožnikov juhe)
  • 6 do 8 strokov zvezdnega janeža, ki pa ga lahko nadomestiš s tistim v prahu
  • pol kile olupljenih kostanjev
  • ščepec morske soli
  • ščepec črnega popra
  • 4-6 žlic tekoče sladke smetane

Priprava:

Mesne koščke in zvezdni janež kuhaj v vreli posodi, na srednji temperaturi, približno 30 minut, nato pa odstrani janež in namesto njega v lonec vsuj kostanj. Zmanjšaj temperaturo in kostanj kuhaj približno 20 minut, tako da je dovolj mehak, da se začne drobiti oziroma razpirati.

Po tem času iz posode odstrani približno tretjino kostanja, preostalo mešanico, oziroma juho, zmiksaj s paličnim mešalnikom, nato pa dodaj preostali kostanj in juho segrej, vendar naj ne zavre. Na koncu dodaj sladko smetano, krožnike pa lahko okrasiš še s posutim janežem.

Recept: ženska.si

Kostanjev puding

Sestavine za 4 osebe:

  • 20 dag sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 20 dag pretlačenega kostanja (350 g surovega)
  • sneg iz 5 beljakov
  • 5 dag čokolade za kuhanje
  • maslo in sladkor za model
  • 2,5 dl sladke smetane

Priprava:

V čvrst sneg iz beljakov vmešajte sladkor. Na pari stopite čokolado in jo pomešajte z malo hladne vode, nato pa primešajte rumenjake in pretlačen kuhan kostanj. Zmes vlijte v namaščen model za puding, potresen s sladkorjem ter kuhajte na pari eno uro. K pudingu postrezite stepeno sladko smetano.

Recept: aktivni.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2019 ob 15:09 Lendavski nadvojvoda gost

      Na,in kje je tu komaj zavreli mošt?Torej,gostan,pa mošt,te pa tak prdneš,ka moreš ubvezno spodnje lače puglednuti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.