https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Naziv inovativni mladi kmet šel Igorju Paldaufu iz Vučje vasi

27.10.2019 ob 10:00  

Naziv inovativni mladi kmet 2019 je prejel Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki ga je prejel v petek, 25. oktobra na slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani. Naziv mu je podelil sam predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, izbor pa sta organizirali Kmetijsko-gozdarska zbornica (KGZS) ter Zveza slovenske podeželske mladine.


Igor Paldauf si prizadeva za inovativen pristop k trženju v kmetijstvu, pri katerem združuje nastop več kmetij z različnimi kakovostnimi izdelki na trgu. Paldauf je pri svoji kmetiji, ki jo je prevzel leta 2012, v postopku preusmeritve v ekološko pridelavo in predelavo poljščin in krško-poljskih prašičev.

Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenije)

Predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan je na sami slovesnosti dejal, da so kandidati s svojimi zgodbami pokazali, da se odzivajo na stanje v svojem in tudi širšem okolju. »Z izborom inovativnega mlade kmeta želimo mladim pokazati, da so tudi v kmetijstvu moderni pristopi in da se da v panogi marsikaj modernizirati,« je dodal Damijan. Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je ob tem dejal, da so ravno inovativni mladi tisto, kar država potrebuje, posebej na področju kmetijstva.

Foto: STA

Sam izbor za inovativnost mladih kmetov je pokazal, da z inovativnimi pristopi poskušajo predvsem na ekoloških kmetijah in tam, kjer je kmetijstvo dopolnilna dejavnost, medtem ko pa pri masovni kmetijski proizvodnji za inovacije skrbijo predvsem korporacije.

Za naziv so se letos poleg Igorja Paldaufa iz Vučje vasi potegovali tudi Miloš Majcen iz Šentjanža (Kmet Miloš), Matija Mohorič iz Starega trga pri Ložu (Kmetija Mohorič), Tilen Soklič iz Krnice (Kmetija PrAndreco), Marko Cesar iz Radvanj pri Mariboru (Čebelarstvo Cesar), Bojan Firbas iz Cogetincev (Domačija Firbas), Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu (Kmetija Lečnik) in Katja Temnik iz Žič (Zeliščni vrt Majnika), slednja je bila zmagovalka spletnega tekmovanja. Med tokratnimi inovacijami so bili prvi ekološki hlev za prašičerejo v Sloveniji, biodinamične metode kmetovanja in peneča medica.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2019 ob 14:55 Lendavski nadvojvoda gost

      Na daleč se izogibam eko izdelkom.Vidim pri nas integrirano in ekološko pridelavo.Bedastoča,vsi škropijo,vsi po vrsti lažejo,s stroko vred.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2019 ob 15:22 gost

      Malo na skrivaj opazujte te najbolj glasne EKO proizvajalce. Boste marsikaj videli.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.