https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Iz objektov nekdanje Pomurke odstranili nevarno snov

29.10.2019 ob 9:00  

Z območja nekdanje Pomurke so ta mesec odstranili okoli 100 ton mazuta, ki je zaradi nove zakonodaje EU postal nevarni odpadek. Tekoči del so odpeljali v Bosno in Hercegovino, usedlino pa na sežig v Avstrijo.

Mazut je težko kurilno olje slabe kvalitete, skoraj brez odstranjenih primesi, ki se uporablja v proizvodnih obratih. V Pomurki, ki je v stečaju od leta 2009, pa je ostal kot rezerva, potem ko so se v družbi deset let pred začetkom stečaja povezali s plinskim omrežjem.

Po ugotovitvah okoljske inšpekcije leta 2010 je bil rezervoar v brezhibnem stanju, tako da okolje ni bilo ogroženo. Ker pa je mazut zaradi prevelike vsebnosti žvepla ob spremembi zakonodaje v EU postal nevarni odpadek so ga morali odstraniti.

Stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril v stečajnem postopku denarja za odstranitev ni imela, zato je odstranitev morala počakati. Po požaru in onesnaženju v vrhniškem Kemisu pred dvema letoma pa je dobila odločbo za odstranitev mazuta in očiščenje rezervoarja.

Mazut in ostanke je odstranilo podjetje Eko-teh iz Polhovega Gradca in jih predalo podjetju Saubermacher, ki ga bo obdelalo v svojem centru v Kidričevem ter pripravilo za sežig v Avstriji.

Vrednost del bo po oceni okoli 65.000 evrov, Grilova pa pojasnjuje, da so lani prodali nekaj opreme in bodo zdaj strošek lahko plačali, so zapisali na STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2019 ob 16:23 gost gost

      Stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril , mislim, da je že tudi stečajna upraviteljica nevarni odpadek celih 10 let.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.10.2019 ob 20:19 Lendavski nadvojvoda gost

      Kak strašno nevarno,vsi boumu mrtvi,nekda.Je pa tak,eden najboljših poslov pri nas je biti stečajni upravitelj,plača mnogokratnik povprečne slovenske,te pa samo vleci,vleci,čim dlje.Ja,pa na koncu kaj poceni kupiti.V sodelovanju in navezi s poštenimi advokati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.10.2019 ob 22:49 pišta gost

      Prvi je odlično napisal. Stečajni uprvitelji so pri nas mali bogovje. Za drugo ni denarja za njihove super velike plače pa je vedno. Zanimivo pa je, da je sedaj mazut nevarni odpadek in se dela cela štala okrog tega. Še nedolgo nazaj pa so ga skoraj vse tovarne uporabljale za kurjenje. Tisoče ton ga je zgorelo in se nihče ni nič spraševal o okolju. Ljudje še vedeli niso, da bi naj bil kao nevaren. Koliko ton raznih snovi je šlo v ozračje lahko samo ugibamo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.10.2019 ob 9:47 Vlado gost

      Pa probajte vi rešiti in delati zastonj! Lahko vam bo uspelo, z naltocevanjem boste sigurno kaj rešili. Veste kaj drugega?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.