https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ste svojemu jeklenemu konjičku že zamenjali pnevmatike?

11.11.2019 ob 6:05  

Vedno bolj prihaja čas nizkih temperatur, megle in mokre ceste, z vsakim dnem se približujejo tudi zimske razmere, zato ne pozabite pri jeklenem konjičku na menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Tudi 15. november dan, ko je zakonsko določeno obdobje obvezne zimske opreme, je vse bližje, zato pohitite do vulkanizerja, da se še izognete gneče tik pred zdajci.


Menjava pnevmatik

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah opremljena z ustrezno zimsko opremo, vedno ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica).

Vožnja z letnimi pnevmatikami je lahko pozimi nevarna, saj vas po poledeneli cesti lahko hitro zanese, še posebej nevarna pa je vožnja po zasneženi cesti v klanec, saj lahko avtomobil začne neobvladljivo drseti, kar lahko privede do nesreče in ogrožanja varnosti.

Zakonsko določeno obdobje obvezne zimske opreme za vozila se začne s 15. novembrom in traja do 15. marca. Druga možnost so poleg menjave tudi ustrezno velike verige v prtljažniku, vendar pa se zaradi varnosti ter nevšečnosti pri nameščanju le teh, vozniki raje pravilneje odločijo za prvo varianto.

Lastnosti zimskih pnevmatik

Letne pnevmatike v zimskih dneh izgubijo lastnosti, ki zagotavljajo varnost na cesti, zato je pozimi potrebno namestiti zimske, ki so posebej prilagojene na zimske razmere. Zakon predpisuje minimalno globino za zimske pnevmatike 3 milimetre, življenjska doba teh pa je nekje od 5 do 10 let. Proizvajalci avtomobilov sicer priporočajo menjavo pnevmatik nekje po 6 letih uporabe, ko guma začne izgubljati prvotne lastnosti v materialu.

Zimske pnevmatike imajo zaradi globljega profila boljši oprijem na suhi, mokri ali spolzki cesti, poleg tega so tudi bolj elastične od letnih, saj vsebujejo več kavčuka, nekateri dražji modeli pa imajo dodano tudi silico, ki naredi pnevmatike pri nizkih temperaturah (pod -10 stopinj °C) še mehkejše. Slednje se zaradi tega tudi hitreje obrabijo, zato lahko prevozimo z zimskimi tudi pol manj kilometrov kot z letnimi. Zimske pnevmatike imajo oznako M+S (ang. Mud and Snow), kar pomeni, da so prilagojene za blato in sneg, tiste označene s snežinko pa še dodatno izpolnjujejo merila posebnega testa za zimske razmere in dosegajo visoko raven oprijema, vodljivosti ter druga merila, ki vplivajo na vožnjo v zimskih razmerah.

Na kaj biti pozoren ob nakupu nove pnevmatike?

Predpisa, ki bi urejal, koliko so lahko stare pnevmatike, da se lahko prodajajo kot nove, ni. Razna nacionalna združenja distributerjev smatrajo, da se ob pravilnem skladiščenju pnevmatike lahko prodajajo kot nove še 3 do 5 let po izdelavi. Tu pa se včasih lahko pojavijo težave, ko potrošnik šele po nakupu izve, da mu je prodajalec prodal nove pnevmatike, ki so bile izdelane pred več leti ter da je vprašljivo njihovo skladiščenje skladno z navodili proizvajalca.

Za potrošnika pomembna informacija ob nakupu so tako na pnevmatiki vtisnjene štiri številke, ki pomenijo datum izdelave pnevmatike, iz katerih se lahko razbere sama starost. Tako se v bližini DOT napisa na stranskem robu pnevmatike nahaja štirimestna številka (npr. 4509 kot na sliki), kjer prvi dve številki pomenita teden, zadnji dve številki pa leto izdelave. Številka 4509 na sliki torej pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 45. tednu (med 2. in 8. novembrom) leta 2009.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2019 ob 8:29 cweta gost

      Lepa dekleta blizu vaše lokacije --- www.cvetka.new.so

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2019 ob 10:55 Emma gost

      Vabim vas v zasebni slovenski seks klub - www.GetMeets.com

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.