https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Cepljenje proti gripi letos za ogrožene brezplačno

05.11.2019 ob 12:00  

Z začetkom novembra se je začelo cepljenje proti gripi, ki tudi letos poteka pri izbranih osebnih zdravnikih in v ambulantah NIJZ. Novost letošnjega leta pa je, da se pacienti, ki spadajo v skupino ogroženih, letos lahko cepijo brezplačno a le pri izbranem osebnem zdravniku.

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se virusi gripe stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo. To je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusi, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je letos, zaradi zamude pri določitvi enega od štirih ustreznih sevov za izdelavo cepiva, precej pozneje kot običajno določila njegovo sestavo. Cepljenje proti gripi se tako letos začenja mesec dni pozneje kot običajno, pretekla leta so zdravniki namreč začeli cepiti že na začetku oktobra.

Na NIJZ ob tem dodajajo, da se sezona gripe pri nas navadno začne v drugi polovici decembra, največ jih zboli proti koncu januarja in v prvi polovici februarja. Po cepljenju pa se zaščita vzpostavi v dveh tednih, zato je časa dovolj.

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice.

Vse naštete skupine so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.

Cepljenje proti gripi v ambulantah NIJZ izvajajo le samoplačniško. Cena za samoplačnike ostaja nespremenjena - 14 evrov. Osebe, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, se sicer lahko cepijo v ambulantah NIJZ, vendar je v tem primeru cepljenje samoplačniško.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2019 ob 13:54 gost

      Lepo. Pohvalno. Ljudje zdaj se pa končno dajte cepiti, da ne boste vedno znova prenašali gripe.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2019 ob 19:50 Lendavski nadvojvoda gost

      Ja,cepite se,boste redno betežni,kar dajte, cepite se še proti neumnosti.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2019 ob 19:56 gost

        16 let se cepim proti gripi in v teh letih nikoli nisem dobil gripe, niti nisem po cepljenju nikoli nisem bil betežen.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2019 ob 20:01 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,pa babe še tudi nisi imel pod sabo,pogaboječnež.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.