https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Simpozij ob svetovnem dnevu in pomembnosti ohranjanja romskega jezika

Murska Sobota, 09.11.2019 ob 6:00  

Inštitut za romološke študije je v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije v petek, 8. novembra, v Murski Soboti organiziral simpozij z naslovom »Svetovni dan romskega jezika – ohranjanje romskega jezika«.


V počastitev 5. novembra, ki je razglašen za svetovni dan romskega jezika je potekala okrogla miza z naslovom Svetovni dan romskega jezika – ohranjanje romskega jezika, kot govornega jezika in njegovega pomena pri ohranjanju kulturne identitete. Okrogle mize, ki je potekala v prostorih Hotela Zvezda, so se udeležili predstavniki različnih inštitucij, novinarji in pisatelji, poznavalci romskega jezika ter predstavniki različnih romskih organizacij.

Na srečanju je tekla beseda o jezikovnih in drugih pomembnih dejavnikih, ki vplivajo na ohranitev identitete romske skupnosti, kakor tudi o tem kako se nekateri dejavniki spreminjajo in posledično vplivajo na zmanjšanje vrednosti ohranjanja romske identitete (jezik, običaji, kulturna izročila itd.).

Pozdravni nagovor je pripadal direktorju Urada za narodnost Republike Slovenije mag. Stanetu Baluhu, ki je obenem čestital za svetovni dan romskega jezika ter dejal, da je romski jezik kot vsi jeziki sveta, dediščina evropskega prebivalstva ter da je romski jezik za Rome temeljnega pomena za poznavanje lastne identitete in kulture.

"Romski jezik je v slovenskem in evropskem prostoru dejansko še vedno v veliki meri neraziskan jezik, kljub nekaterim posameznikom in posebnem kurikulumu, ki je bil uveden v šolski sistem, se žal tudi ta jezik ni v popolnosti ujel. Med spremljanjem mešanja kulture in jezika pa vendarle ugotavljamo, da se zanimanje za romski jezik dviguje ter postaja prepoznaven v slovenskem prostoru, predvsem tudi preko različnih del, ki jih tudi Romi sami ustvarjajo. Gre za jezik romščino s fascinantno preteklostjo, bogato preteklostjo in izzivom za prihodnost. Prav iz tega vidika, je potrebno Romščino ne samo v slovenskem še bolj pa v evropskem prostoru postaviti v enakovreden položaj z vsemi ostalimi jeziki, katerega ga je potrebno gledati, kot prednost in ne kot oviro," je o izzivih za prihodnost in uveljavitvi romščine povedal Baluh.

Zbrane je nagovoril tudi mag. Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, ki je povedal, da vsako leto ob svetovnem dnevu romskega jezika, dajejo pozornost temu delu in ob tem organizirajo simpozije, okrogle mize in razstave, ter se na tak način tudi dotaknejo pomembne tematike romskega jezika. "Velikokrat tudi sam kot tisti, ki se ukvarja z romskim jezikom, pogrešam, da se tudi v slovenskem merilu pri Romih romski jezik ne obravnava kot ena izmed prioritet, kadar gre za ohranitev romske identitete," je poudaril.

V nadaljevanju je tekla beseda o tem kako in na kakšen način se romski jezik ohranja in uporablja ter kako ga različni predstavniki, ki se s tem ukvarjajo, razlagajo in razumevajo. Na skupnem srečanju Zveze Romov Slovenije ter Inštituta za romološke študije, izobraževanje in kulturo so sodelovali domači in tuji znani romski aktivisti.

Okrogle mize so se tako udeležili poznavalec romskega jezika iz Avstrije Horvath Emmerich Čarli, Alenka Klepac - predstavnica Ministrstva za izobraževanja, znanost in šport,  Monika Sandreli novinarka RTV Slovenija in urednica radia Romic, učiteljica iz Osnovne šole Sveti Jurij - Rogašovci Ana Marija Čerpnjak in predsednik Zveze Romov Slovenije ter romolog Jožek Horvat Muc. Dogodek je moderirala Janja Rošer.

Na kratko o romskem jeziku

Romski jezik je edini evropski predstavnik indoarijske veje indoevropskih jezikov, jezik, ki ga govorijo na obširnem področju na Kitajskem preko Irana in v vseh evropskih državah, ter tudi številnih prekomorskih državah. Vsi Romi so dvo- ali večjezični, stopnja izgube romskega jezika pa je ogromna. Kljub temu je romski jezik še vedno zelo živ, predvsem v vzhodni, jugovzhodni in centralni Evropi. Romski jezik je tudi pisni jezik s precej bogato sodobno literaturo, čeprav nima splošno sprejetega pravopisa ali poenotene slovnice in besedišča.

Težko je določiti število govorcev, vendar lahko približno ocenimo, da jezik govori okrog tri do štiri milijone ljudi, ki so razpršeni po vsej Evropi, zaradi česar je romski jezik najbolj široko razširjen jezik v Evropi, ki je tudi najbljižji evropski sorodnik sanskrta. Romski jezik je v določeni meri priznan na Kosovu, v Makedoniji, Romuniji, Hrvaški, Slovaški, Sloveniji, Nemčiji, Finski, Madžarski, Norveški, Švedski in Avstriji. V preteklosti je bilo več poskusov oblikovanja knjižnega romskega jezika, ki pa so imeli le skromen uspeh.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija