https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Poti podeželskih hiš

Rakičan, 17.11.2019 ob 12:00  

Društvo za trajnost virov SI.Energija je v dvorcu Rakičan, organiziralo otvoritveno konferenco "Vzpostavitev novega turističnega produkta" v okviru projekta HOUSES.

Hoteli in podeželske hiše bodo v projektu tvorili nov turistični produkt imenovan "Poti podeželskih hiš". Vsako upravičeno območje bo pridobilo nov produkt, kjer si bodo lahko turisti, domačini in zainteresirana javnost ogledali in doživeli pristnost podeželskih hiš.

S 1. marcem 2019 so projektni partnerji: Pannon Helyi Termék Kereskedelmi, Szolgáltató és Fejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság - vodilni partner, Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA, Zalai Falvakért Egyesület in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, pričeli z izvajanjem projekta HOUSES – poti podeželskih hiš (dediščina je naša prihodnost – razvoj turizma na slovensko-madžarskem obmejnem območju), ki se izvaja v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija‐Madžarska 2014-2020 in je sofinanciran s strani EU v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

 

Cilj projekta HOUSES je, da podeželske hiše na obeh straneh meje (izbrane iz celotnega programskega področja na podlagi javnega natečaja) na podlagi razvite metodologije dosežejo skoraj enako raven turističnih storitev, tako da bo oskrba enotna. Nadaljnji cilj je spoznavanje vrednot, izoblikovanje dobrega tržnega čezmejno ciljno usmerjenega turističnega produkta in turističnih aranžmajev, ki se prodajajo neposredno v hotelih (enako izbranih na podlagi javnega natečaja).

S tem bodo dosegli ohranitev in razvoj naravnih ter kulturnih vrednot, predvsem podeželskih hiš in njihovega okolja ter povečali njihovo izkoriščenost v turizmu. Turistična ponudba regije bo tako postala še bolj raznolika in se razširila tudi na turistično manj razvite dele pokrajine. K razvoju turizma bo pripomoglo tudi to, da bodo turisti, ki običajno obiskujejo turistične magnete, seznanjeni z dodatnimi storitvami v okolici le-teh, zaradi širše ponudbe pa bodo ostali dlje časa ali pa se bodo na območje vračali, kar ima za posledico povečanje števila nočitev.

Z vključevanjem in aktiviranjem lokalnih akterjev želijo usmeriti pozornost na pomembnost kulturne in naravne dediščine programskega območja. Tako želijo na lokalni ravni opozoriti na pomen varovanja in ohranjanja kulturnih in okolijskih vrednot, na obeh straneh meje s ciljem širitve raznolikosti turistične ponudbe in povečanja turističnega potenciala regije. Na podlagi načrtovanih projektnih aktivnosti se bo realiziral najpomembnejši rezultat projekta: na novo razvit čezmejni turistični produkt, imenovan „Poti podeželskih hiš. Vrednost projekta znaša 396.382,48 evrov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija