https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Jevšek in Zajc podpisala sporazum namenjen zmanjševanju plastike

Murska Sobota, 18.11.2019 ob 10:00  

Predsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Aleksander Jevšek in Minister za okolje in prostor Simon Zajc sta v imenu Vlade Republike Slovenije podpisala sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah.


Župan dr. Aleksander Jevšek je v petek, 15. novembra, kot predsedujoči pri Skupnosti občin Slovenije z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem podpisal dogovor o spodbujanju zmanjševanja plastičnega pribora na javnih dogodkih, ki jih organizirajo slovenske občine. Mestna občina Murska Sobota bo pristopila k uresničevanju tega dogovora in s tem dodala še eno aktivnost k prizadevanjem za čisto okolje na lokalni ravni.

K dogovoru, ki je prostovoljen lahko kadarkoli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor).

Dr. Jevšek je ob podpisu sporazuma dejal, da se “zavedamo  problematike vztrajnega porasta nastajanja plastičnih odpadkov in odlaganja plastičnih odpadkov v okolje in negativnega vpliva na okolje, zdravje in gospodarstvo in želimo prispevati k rešitvam”.

Foto: Mestna občina Murska Sobota

Število javnih prireditev v Sloveniji narašča, če jih je bilo v letu 2018 nekaj več kot 15.000, jih je bilo do novembra 2019 že 16.900, številne od teh pa organizirajo ali financirajo ravno občine in njihovi zavodi. Prakse organizacij dogodkov so od občine do občine sicer razlikujejo, od zero-waste prireditev do prireditev, ki ne udejanjajo nikakršnih načel krožnega gospodarstva.

Občine imajo vsakodnevno tudi različne sestanke, interne in z vabljenimi gosti iz drugih organizacij. Z doslednim ravnanjem tudi pri tako majhnem ukrepu, kot je pogostitev z vodo iz pipe postreženo iz vrča in kozarci, ki niso iz plastike, se kaže skrb za okolje in podnebna ozaveščenost.

S tem želijo skupaj z občinami prispevati in spodbuditi tudi potrošnike k manjši uporabi plastike in s tem k varovanju okolja in prehodu v krožno gospodarstvo ter s svojimi ravnanji prispevati k povečanju ozaveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo na okolje.

Foto: arhiv Pomurec

Skupnost občin Slovenije se v okviru Interreg Europe projekta CircE osredotoča na potenciale krožnega gospodarstva v sektorju turizem. Med prioritetami je v okviru projekta eden od prepoznanih potencialov na področje odpadkov in drugi, horizontalni, vloga občin. S podpisom sporazuma je izražena jasna namera za nadaljnje aktivnosti v tej smeri.

S tem ukrepom želijo spodbuditi tudi gospodarski sektor k eko inovacijam, napredku v smeri trajnostnega razvoja, z zmanjševanjem vplivov na okolje in k učinkovitejši in odgovornejši rabi virov ter s tem pospešen prehod v krožno gospodarstvo. Z omejevanjem uporabe plastike za enkratno uporabo se odpira priložnost za razvoj novih materialov na osnovi obnovljivih in naravnih virov, razvoj okolju prijaznih izdelkov, storitev, procesov in poslovnih modelov, oblikovanja procesov in izdelkov za ponovno uporabo in recikliranje, ravnanja z odpadki.

Ob podpisu sporazuma je minister Simon Zajc izpostavil, »da se boj proti odpadkom začne pri nas samih in da je zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo  korak v pravo smer za manj odpadkov

S podpisom tega sporazuma se želi spodbuditi občine k manjši uporabi plastike in k varovanju okolja. Občine tako s svojimi ravnanji prispevajo k povečanju ozaveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo pri občankah in občanih, so zapisali pri Skupnosti občin Slovenije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.11.2019 ob 14:40 Emma gost

      Iščem moškega za odprto razmerje! Lahko me kontaktirate preko tega portala - www.GetMeets.com

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.