https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zloraba dobrodelnosti

Murska Sobota, 16.11.2019 ob 15:00  

Spletni portal Pomurec.com je bil danes obveščen o domnevnih prevarah dveh mladih žensk, ki sta pred enim izmed murskosoboških trgovskih centrov, pobirali denar za ustanovitev Nacionalnega inštituta za invalidne otroke. 

Pobrali sta šila in kopita

Oseba, ki nas je o dejanju obvestila, se je morala najprej podpisati, zapisati datum, napisati poštno številko, mesto in na koncu zapisani darovani znesek, za kar pa ni dobila potrdila. Prav tako ni bilo navedeno, za katero organizacijo pobirajo sredstva. Na papirju je bil edino slabo prepoznavni logotip.  

Po tem, ko je oseba izročila denar, je ženski prosila, naj pokažeta invalidsko izkaznico. Obe ženski, ki naj bi bili domnevno gluhonemi, nista hoteli pokazati izkaznice, tudi po tem, ko je oseba hotela zapisati, kaj želi od njiju. Ženski, ki sta bili sprva vsiljivi, sta potem nemudoma pobegnili. 

Po prejetem obvestilu, se je ekipa Pomurec.com podala na kraj, kjer so zbirali denar, a tam ni bilo več nikogar. Kot kaže, gre pri zbiranju sredstev za ustanovitev inštituta, za goljufijo lažnih dobrodelnežev, ki so denar zbirali za otroke, potem pa je denar ostal v njihovih žepih. 

O dogodku obveščena policija

O samem dogodku je bila obveščena tudi murskosoboška policija. Ženska pa sta bili danes opaženi in tudi prijavljeni v Lenartu, kar pomeni, da se osebi očitno selita po severovzhodnem delu Slovenije.

Dovoljenje pristojne upravne enote

Za zbiranje prostovoljnih prispevkov na ulici morajo imeti zbiratelji, bodisi fizične, bodisi pravne osebe, dovoljenje pristojne upravne enote. Naj vas znaki, logotipi in morebitni žigi na listih ne zavedejo, saj si le-te vsakdo lahko poišče in natisne s spleta, razne tuje dobrodelne organizacije, pa se tovrstnih akcij zbiranja prispevkov, če že sploh, običajno lotevajo v sodelovanju z lokalnimi dobrodelnimi organizacijami in lokalnimi aktivisti.

Opozorilo

Ljudem svetujemo, da naj bodo v podobnih primerih pozorni na to ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. V kolikor upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj ljudje prispevkov ne dajejo. 

V kolikor pa upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, pa naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji za katero se izkazujejo oz. obvestijo policijo na številko 113 (pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, vozila itd…).

Način zbiranja prostovoljnjih prispevkov je določen v 5. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1). Višina globe je določena v 17. členu omenjenega zakona. V primeru ugotovljenih kršitev se v skladu s 24. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), tako pridobljeni denar odvzame.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2019 ob 9:51 Nacika gost

      Lepo je ce lahko pomagas, in verjamam ,da pomagamo je pa ze postalo motece , ko vstopas v banko , ko gres na pregled v bolnico, ko gres po nakupih , prizges tv ni in ni konca .....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2019 ob 18:45 Alojz gost

        Pred trgovino ponavadi zbirajo Romuni katere vodja razvozi na več lokacij in ko se vrne jim pbere denar. Najprej so gluhi ko postane nevarno pobegnejo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2019 ob 10:25 lindau gost

      Tudi v Lendavi sta ti dve mladenki "operirale". Z ženo sva nabasala na njiju v trgovini Mana, po vsej sili sta hoteli denar in se delale gluhe, ko sva pa omenila policijo pa sta odnehale in odšle naprej.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.