https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj iskani?

22.11.2019 ob 6:00  

Stanje na trgu dela se iz leta v leto spreminja, kljub temu pa ostajajo nekateri trendi, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj iskani in katerim se splača nameniti pozornost. Katero poklicno pot torej izbrati? V vse bolj globaliziranem svetu imajo vsekakor največje perspektive poklici, ki zajemajo več interdisciplinarnih znanj s vključujočim znanjem svetovnih jezikov.


Štejeta nenehno izobraževanje in znanje dodatnih tujih jezikov

Časi, ko je bil človek izšolan in specializiran le za en poklic so minili. Danes štejejo predvsem iznajdljivost, fleksibilnost in pripravljenost za delo. Idealne kombinacije bodo v prihodnosti tako imeli tisti z znanji iz več različnih področij, najbolj cenjena sposobnost pa bo prilagajanje različnim delovnim nalogam.  

Naša življenja že zdaj večinoma nadomeščajo stroji in računalniki, na drugi strani pa se soočamo z vedno več starejšim prebivalstvom ter izzivi finančne in praktične poti pri skrbi za toliko upokojencev. Kljub raziskavam na področjih visokih tehnologij manjka kadra v obrtniških dejavnostih, ki so zlasti pomembni pri gradnji in obnovi stanovanjskih objektov.

Kot pravijo raziskave se splača potruditi in si priskrbeti dobro izobrazbo, saj bodo v prihodnosti iskali dobro izšolane ljudi. Uspešni bodo zlasti tisti, ki se bodo neprestano izobraževali, zato je še kako pomembno pridobivanje znanj tudi po končanih šolanjih na fakultetah ali srednjih šolah, ki ga pridobimo s praktičnim delom in izkušnjami. Za boljšo poklicno prihodnost je potrebno biti vsestranski in odprt za nove ideje.

Vsekakor se splača vložiti čas v učenje in študij dodatnih tujih jezikov, predvsem zaradi vedno večje mobilnosti delavcev po svetu.

Najbolj iskani poklici v prihodnosti

Informatiki in programerji

Dejstvo je, da danes ne znamo več živeti brez pomoči računalniško programiranih naprav in brez interneta. Informatizira se tako zdravstvo, šolstvo, promet, trgovina kot tudi ostali sektorji.

Nastajajo kompleksni sistemi in baze podatkov, ki se uporabljajo na vsakem koraku, od elektronskih napotnic, plačevanja parkirišč in avtobusov preko sms-ov, šolanje preko e-knjig in tablic kot tudi spletno nakupovanje in plačevanje. Svet potrebuje računalniške strokovnjake, ki bodo kos računalniškim sistemom in bodo znali z njimi upravljati.

Informatik je tako poklic, ki je zaposljiv v vseh javnih ter zasebnih sektorjih, univerzalni jezik informatike pa odpira vrata zaposlitve povsod po svetu. Poklic delavcu dovoli tudi več osebne svobode in fleksibilnosti, omogoča delo od doma ali iz oddaljenih destinacij. Možnosti za zaposlitev informatika je veliko, saj celoten svet drvi v elektronsko poslovanje.

Inženirji strojništva in elektrotehnike

Človeško delovno silo v tovarnah dandanes zamenjujejo roboti, zato se odpira vedno več mest v strojni in elektro industriji. Robote in stroje je potrebno nadzorovati, postaviti in programirati, kar odpira nove zaposlitvene priložnosti različnim strokam na področjih avtomatizacij in visoke tehnologije.

Inženir strojništva je zaposlen v vseh industrijskih dejavnostih, obrti, trgovini, pa tudi v negospodarskih dejavnostih. Njegova dela so izjemno raznovrstna in široka. Razvoj elektronike in zmogljivih računalniških sistemov je pripeljal do priprav mehanskih elementov, različnih senzorjev ter strojne in programske računalniške opreme.

Obrtniki

Če ste spretni z rokami in imate podjetniško žilico, si lahko kot samostojni podjetnik, oz. obrtnik omogočite izjemno dobre zaslužke, namreč delavcev z ročnimi spretnostmi močno primanjkuje. Med temi so zlasti mizarji, varilci, tesarji, ključavničarji, orodjarji, zidarji, kot tudi pleskarji, parketarji in mesarji.

Socialni oskrbovalci

Z naraščanjem starejšega prebivalstva narašča potreba po kadrih, ki bodo znali nuditi pomoč in oskrbo na domu. Kljub obstoječim domovom za ostarele, se vedno več starejših nagiba k pomoči na domu.

V skladu z zakonodajo lahko ta poklic izvajajo osebe, ki so pridobile licenco oziroma nacionalno poklicno kvalifikacijo - NPK socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka na domu.

Kuharji in natakarji

Vse bolj narašča ugled dobrim natakarjem in cenjenim kuharjem, saj postajata strežba in priprava hrane umetnost, vse bolj zahtevnim gostom. Tudi prosta delovna mesta na Zavodu za zaposlovanje kažejo velike potrebe po teh kadrih.

Med delodajalci so tudi različne letalske družbe, ki iščejo stevardese in kuharje. Vsekakor poklic, pri katerem je veliko povpraševanja tako doma kot tudi v tujini.

Analitiki

Sem spadajo kadri, ki obvladajo analizo trga. To so različni poklici, ki so usposobljeni izvesti obširne analize podatkov, saj podjetja vse bolj kopičijo podatke, ki jih je potrebno obdelati in uporabiti za uspešno konkurenco na trgu.

Medicinske sestre in zdravstveni tehniki

V zdravstvu že nekaj časa primanjkuje zdravstvenih delavcev, med katerimi so zlasti tudi medicinske sestre in zdravstveni tehniki.

Poklic diplomirana medicinska sestra oz. diplomirani zdravstvenik je dinamičen poklic, ki ga odlikuje skrb za sočloveka in prinaša veliko osebnega zadovoljstva. Medtem, ko so v drugih evropskih državah v zdravstveni negi večinoma že zaposleni kadri z visokošolsko ali univerzitetno izobrazbo, v Sloveniji še vedno prevladuje srednješolska izobrazba (tehnik zdravstvene nege, srednja medicinska sestra).

Zato so potrebe zdravstvenih zavodov po zaposlovanju diplomiranih medicinskih sester/diplomiranih zdravstvenikov prisotne in bodo v naslednjih letih še naraščale, saj demografska slika staranja populacije in naraščanje kroničnih obolenj vodijo v vedno večje potrebe po visoko-strokovnih kadrih v zdravstveni negi.

Fizioterapevti

Povpraševanje po fizioterapevtih je vedno veliko. Iščejo jih domovi za starejše, različni zavodi za odrasle in otroke z invalidnostjo, bolnišnice, zdravilišča, službe za oskrbo na domu, različne ambulante. Veliko jih svojo zaposlitev najde tudi v športu.

Skladno z naraščajočim starim prebivalstvom se bo potrebovalo kader, ki bo skrbel za fizično dobro počutje. Tudi zahteve po okrevanju, po poškodbah ali bolezni so vse večje. Sodobni pacienti si želijo celostno pomoč in čim boljšo rehabilitacijo.

Zdravniki in zobozdravniki

Poklic zdravnik je eden od izredno zanimivih in spoštovan poklicev, ki je na trgu dela vedno zelo iskan. Samo izobraževanje in pridobitev naziva spada med težje šolanje, je pa nekoliko lažje priti do opravljanja poklica oz. službe. Tudi v zobozdravstvu primanjkuje kakovostnega kadra.

Prebivalstvo se stara, veča se število kroničnih bolezni, ki so posledica življenjskega stila, velik pomen pa se bo vse bolj usmerjal tudi na preventivo in odkrivanje bolezni, preden za človeka postanejo usodne.

Znanstveniki

Delovna mesta v znanosti bodo vedno na voljo kemijskim inženirjem, biologom, biotehnologom, farmacevtom, fizikom in ostalim tehnično usmerjenim naravoslovcem. Napredovale bodo vede kot so robotika, biotehnologija, biomedicina, nanotehnologija.

Vozniki

Vozniki so vedno iskan kader, zlasti v mednarodnem transportu. Zaželeno je znanje vsaj enega tujega jezika, kar olajša potovanja  v drugih državah in sodelovanje s tujimi podjetji. Veliko priložnosti na tem področju imajo tudi samostojni podjetniki z lastnimi prevoznimi sredstvi.

Svetovalci za medosebne odnose in terapevti

Vedno večji je poudarek na duševnem zdravju zaradi ekonomskih in socialnih stisk, ki ogrožajo človekovo psiho. Mnogi zaradi različnih odvisnosti od drog, alkohola, prekomerne uporabe mobilnih naprav in interneta ter iger na srečo potrebujejo strokovnjake za pomoč pri odvajanju.

Z napredkom družbe in namenjanju financ za duševno zdravje, rastejo delovna mesta v psihosocialni pomoči.

Najtežje zaposljivi kader

Kot so zapisali pri Inzaposlitvah, naj bi zaposlitev najtežje dobili arhitekti, sociologi, komunikologi, novinarji, pravniki, prevajalci, filozofi, zgodovinarji, tajniki ter uradniki v računovodstvu in knjigovodstvu.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2019 ob 9:14 kastelic gost

      Kuharji ,natakarji in vozniki so dosti premalo plačani .Za to pa se ljudje selijo v države kjer pošteno zaslužijo ima normalen delovni čas predvsem pa lahko prihrani denar .V Sloveniji to ni možno ,ker je mala plača delodajalec te goni 12 ur ostalo pa vzame država .

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.11.2019 ob 10:02 čondraš gost

      Najbolj iskan poklic prihodnosti bo...asimilantka afriških kozojebov.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.11.2019 ob 12:17 gost

      poklic prihodnosti bo..zdrogiran,umsko sprani vegan,večni študent na socialki,delomrznež,oblečen v kozo z venčkom solate na levičarsko sprani glavi,ki bo stal na vseh štirih,na meji da ga bojo musliči natepavali,

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.11.2019 ob 12:18 gost

      Srednje medicinske sestre naj pošteno plačajo, pa jih bodo imeli dovolj. Ne pa 7000evrov za praznike, nočne in vikende.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.11.2019 ob 16:07 gost

      ge iden to delat za 5000

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.