https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Spreminjajo se delovna mesta ter kompetence, ki so na trgu dela zaželene

19.11.2019 ob 15:00  

Poklici in delovna okolja se spreminjajo hitreje kot v preteklih obdobjih, kar je posledica družbenih in demografskih sprememb, tehnološkega razvoja, kot tudi usihanja naravnih virov. Zaradi avtomatizacije veliko delovnih mest v prihodnosti ne bo več potrebnih, bodo pa hkrati nastala mnoga nova.

Za razliko od naših staršev in starih staršev, tekom kariere najverjetneje ne bomo več opravljali zgolj enega poklica, ampak se bomo nenehno učili novih znanj, da bomo lažje prehajali med strokovnimi področji in načini dela. Kar smo se naučili med formalnim izobraževanjem, bo potrebno nadgraditi s kompetencami, ki jih bomo pridobivali preko formalnega ali neformalnega učenja. Ob tem se poraja pomembno vprašanje: kakšne sposobnosti bodo nujne za uspeh na trgu dela v prihodnosti?

 Mehke veščine med najbolj iskanimi kompetencami prihodnosti

Sposobnosti, ki bodo vedno bolj iskane so: zahtevnejše miselne sposobnosti (kot je kreativnost, kritično mišljenje, kompleksno procesiranje informacij, naprednejša pismenost), socialne in čustvene sposobnosti oziroma t.i. mehke veščine (kot je napredna komunikacija, empatija, sposobnost neprestanega učenja in prilagajanja) ter tehnološke sposobnosti (ki zajemajo vse od osnovnih do naprednejših znanj iz področja računalništva in programiranja, analize podatkov, raziskovanja ipd.).

Mehke veščine so do določene mere prirojene, vendar jih lahko razvijamo in krepimo. S tem spremljamo lasten razvoj, kar nam lahko pomaga pri ohranjanju ali zamenjavi zaposlitve, prav tako pa prispevamo k boljšim medosebnim odnosom na delovnem mestu.

Tudi v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki bo trajal vse do leta 2021, je z uvedbo Programa celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (Program PSDT) eden izmed ciljev izboljšati medosebne odnose na delovnem mestu.

Več kot 11.000 zaposlenim iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij so na voljo izobraževanja in usposabljanja ter spletni seminarji (ti. webinarji), kjer udeleženci lahko urijo veščine za izboljšanje medosebnih odnosov na delovnem mestu. Prav tako lahko dostopajo do spletnega portala, kjer so objavljena različna gradiva v obliki člankov, novic, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k večanju informiranosti in osveščenosti na področju duševnega zdravja. Zaposlenim in njihovim ožjim družinskim članom pa je na voljo tudi brezplačna strokovna pomoč v primeru duševne stiske.

Projektne aktivnosti in druge zanimive vsebine lahko spremljate na spletni strani www.naprej.eu.   

PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2019 ob 20:26 Lendavski nadvojvoda gost

      Ne bun jes šou tak brzinski v penziju,pa vse man ka iščeju,šče pameten san k tomi .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2019 ob 21:42 pišta gost

      Lepo napisano. Ampak tega pač ne razmejo tisti, ki se nenehno vtikajo v socialne transferje, da je treba ljudem dati delo in ne podporo. Dela ne moreš kar tako dati. Nismo več v jugi, ko so se dinarji tiskali in so se odpirala delovna mesta četudi dela ni bilo. Danes delodajalci iščejo, kot je navedeno v članku čedalje bolj specialno usposobljen kader, ker imajo tudi vsak dan boljše stroje in delajo visoko tehnološke izdelke z višjo dodano vrednostjo, ki gredo v izvoz, ki iz leta v leto raste. Zato je težko zaposliti ljudi, ki nimajo ustreznih znanj. Med njimi so tako tudi mladi, predvsem pa starejši, ki jih je tudi težje kaj novega naučiti ali tik pred upokojitvijo na novo izobraževati. Zato so tudi na eni strani nezaposlijivi, ki so brez usterznih znanj in kompetenc. Na drugi strani pa delodajalcem primanjkuje delovne sile, ker določenih specialnih kadrov ni. Nekaj je tudi problem šolskega sistema, ker na določeneih področjih ni sledil trendom in sedaj malo zaostajamo.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.11.2019 ob 22:02 Lendavski nadvojvoda gost

      Pišta ,vsakega se da naučiti,volja naj bo.Vsi mi,večinoma,delamo kaj drugega za kar so nas šolali.Zblodnjeno mešaš socialo,celo prejšnji sistem, kompetence,ki jih ne razumeš,samo nekaj slišal si.Torej,po tvoje,mladi nesposobni,stari nič za naučiti.Vse gre v nič.Ne glej toliko sebe pred ogledalom,ne boš živčnosten,tudi brez tebe bo življenje,uspešno.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 23:15 pišta gost

        Če bi ti vsaj malo vedel, kaj so to kompetence potem ne bi visel tukaj gor in trosil neumnosti.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2019 ob 13:41 Risto Kubura gost

      Danes sem razganjal meglo okrog Vinariuma!!!!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2019 ob 14:44 kenđo gost

      Risto kubura, ala ti vera, poteraj to meglo ven iz našega območja. Kak hudiču je lahko megla na bregu, če je že v zraku 0,5 promila. Kaj se megla nikdar ne napije, pa bi jo policaji ustavili?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.11.2019 ob 19:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Risto, imaš čas socialni,pa delaj kar ti je volja,samo pimpeka gromozanskega ,na katerega padajo maloumnice ,in s katerim se hvališ,denarja pač ni,malo skrij,čist mora biti.Veš,pri nas ga ne peremo le enkrat na mesec,ko nas ujame ploha.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.