https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V vladi opredelili živali kot živa, a ne tudi kot čuteča bitja

22.11.2019 ob 8:53  

Vlada RS je včeraj, 21. novembra, sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki opredeljuje živali kot živa bitja. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti tudi kot "čuteča živa bitja", a v vladi za to ni bilo posluha. Ministrica Andreja Katič sicer upa, da bodo predlog ustrezno popravili poslanci.


Živali so živa bitja in ne stvari

Vlada je tako sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki izboljšuje urejanje etažne lastnine in opredeljuje živali kot živa bitja. Kot pomembno novost je pravosodna ministrica Andreja Katič izpostavila opredelitev živali kot živih bitij, in ne več kot stvari, ki je sicer v zakon želela zapisati tudi dikcijo, da so živali "čuteča živa bitja". To določilo so namreč oblikovali v sodelovanju s pravno stroko in predstavniki nevladnih organizacij.

A ministrici, žal te določbe v medresorskem usklajevanju ni uspelo uskladiti, novela pa je kar štiri tedne čakala na uvrstitev na sejo vlade. Tudi danes je poskušala prepričati nekatere kolege ministre, a ji ni uspelo in tako v predlogu ostaja dikcija, da so živali le "živa bitja".

Brez posluha o določbi živali kot čutečih bitij, a z upanjem, da bo predlog vseeno doživel spremembo

Katičeva to kljub vsemu ocenjuje kot določen napredek, pri čemer pa še vedno upa, da bo predlog spremenjen med obravnavo v državnem zboru. O tem se je že pogovarja s poslanci, meni pa tudi, da bodo tudi nevladne organizacije "vršile dovolj velik pritisk, da Slovenija na tem področju stopi med bolj napredne države".

Oglasili so se tudi v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice. "Kdorkoli ima doma žival, lahko potrdi, da je čuteče bitje, in kdor je pravnik, lahko vladi pojasni, da zavrača nekaj, kar je Slovenija s podpisom lizbonske pogodbe že sprejela," so zapisali pri njihovem društvu in menijo, da člen nima neposrednega vpliva, vendar pa gre za pomembno simbolno gesto.

Med poglavitnimi rešitvami k stvarnopravnemu zakoniku je pravosodna ministrica Andreja Katič navedla tudi prenovo oziroma dograditev etažne lastnine in etažni lastnini podobnih položajev ter prenovo registra neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2019 ob 10:35 čondraš gost

      Skrajni čas da so se zadeve premaknile na boljše za živali.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.11.2019 ob 11:54 gost

      Marsištera žival,živi bauše kak marsišteri človik,še malo pa do mele živali več pravic kak pa lidje.Vsi samo svoje pravice znajo,dolžnosti pa več nišče

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.11.2019 ob 15:05 Risto Kubura gost

      Vvladi so sama gamad nesposobna.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.11.2019 ob 10:31 Lendavski nadvojvoda gost

      Risto,predlagam,da se trajno preseliš k svojima na Balkan,so sposobni in tvoji so,pusti našo socialo pri miru.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.