https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Starši ogorčeni nad ravnateljico in županom, na ministrstvo naslovili protestno pismo

Velika Polana, 25.11.2019 ob 6:00  

Skupina zaskrbljenih staršev otrok Osnovne šole Miška Kranjca je naslovila dopis, v katerem so zapisane domnevne številne nepravilnosti delovanja šole. Po hudih očitkih bi omenjeno izobraževalno ustanovo z okoli 150 šolarji celo morali zapreti. Župan in ravnateljica, na katera pada največ očitkov, le te zavračata, v akciji tudi šolski inšpektorji.


Ravnateljica naj bi po mnenju staršev delala po županovih navodilih

Skupina staršev učencev omenjene šole, ki se je zaradi domnevnega celega kupa nepravilnosti že obrnila na ministra za šolstvo Jerneja Pikala in Inšpektorat za šolstvo in šport, je ogorčena in trdi, da se vse zadeve pometajo pod preprogo.

Starši se sprašujejo: »Zakaj se je na šoli zamenjalo v desetih letih deset ravnateljev, zakaj se je zamenjalo pet računovodkinj, zakaj učenci nimajo osnovnih pogojev za šolanje, zakaj je na šoli z 150 učenci zaposlenih šest slavistk in zakaj nima ustanova hišnika, kam odteka denar namenjen šoli ne vemo. Vemo pa, da je občina Velika Polana v rdečih številkah (od kod županu g. Damjanu Jaklinu potem apartmaji na hrvaškem morju, zakaj je vzel kombi šoli in ga dal gasilcem, …).«  

Sedaj vodi šolo ravnateljica Danijela Apatič, ki pa dela po županovih navodilih, izvaja mobing nad zaposlenimi, ti odhajajo na bolniške, naše otroke pa učijo neprimerne osebe: študentke, vzgojiteljice, varuhinje, in spremljevalke otrok, kar je žalostno“ pravijo nekateri starši, ki se sprašujejo: kako je prišla ravnateljica na ta položaj?

“Vzela je točke za napredovanje sodelavkam, župan pa ji je vse potrdil čeprav ni imela nič s projekti za katere je koristila točke za napredovanje. To je njuno prijateljstvo že od mladih let,” pravijo ogorčeni starši.

Protestno pismo poslali tudi na Ministrstvo za šolstvo

Še več očitkov je zapisanih v protestnem pismu, ki so ga poslali na šolsko ministrstvo, kjer pišejo, da ne morejo več gledati nepravilnosti in delanje škode otrokom na javnem zavodu OŠ Miška Kranjca.

»Že vrsto let opozarjamo na nepravilnosti javnega zavoda, vendar se nič ne premakne naši otroci pa če dalje bolj trpijo in se zanje nihče ne zmeni. To pismo v prvi meri naslavljamo na ministra za šolstvo g. Pikala, ker smo že vrsto let opozarjali ministrstvo za šolstvo in se še do dandanes ni zgodilo nič“, pišejo zaskrbljeni starši in ministra opozarjajo, da bo „slej ko prej nosil krivdo težavam, ki se dogajajo na tej šoli".

"Saj ste odgovorni vi, ki ste poleg Sveta zavoda OŠ Miška Kranjca potrdili in dali izjemno predčasno napredovanje gospe ravnateljici Danijeli Apatič na OŠ Miška Kranjca Velika Polana. Seveda vse skupaj na željo župana g. Damjana Jaklina, ki je osebno fizično bil na ministrstvu na sestanku. Gospa ravnateljica Danijela Apatič vsekakor ni primerna za vodenje tega zavoda, ker se dere na otroke, starši smo ogorčeni in videli na lastne oči v času odmora in kosila, izvaja mobing na učitelje ti pa odidejo na bolniško, tako, da pouk poteka nekakovostno z nadomeščanji oziroma varstvom.”

Ravnateljici očitajo tudi, da naj bi prejemala podkupnino, ker da je lansko šolsko leto, na svojo pobudo „brez soglasja učiteljskega zbora in kakršnega posvetovanja vzela neprimernega učenca iz druge šole oz. šolskega okoliša, ker naj bi ga tam šola izpisala zaradi grožnje z nožem in neprimernega vedenja.

Tudi hišnik šole je po njihovem mnenju „sporen“, ker da njegove naloge opravlja občinska služba, ki pa svoje naloge slabo izvaja, kot je zapisano v pismu pa je šola imela tudi vozilo za prevoz otrok, ki ga je ravnateljica podarila občini, ta pa ga je nato prebarvala v gasilsko vozilo.

Ob tem ravnateljici očitajo, da je septembra 2019 odpisala dolg eni družini, v znesku 9.600 €, ki ni plačevala šolskih obveznosti, prehrano, ekskurzije, šolo v naravi za tri njihove otroke, čeprav omenjena družina naj nebi bila socialno ogrožena.

Očitajo ji tudi, da urnike spreminja iz dneva v dan, da šolska knjižnica že vrsto let deluje nečloveško, nepriljubljeno, za kar vejo vsi, tako učenci, ki se pritožujejo na šolski skupnosti, učitelji, vodstvo šole a se ne ukrene nič.

Župan očitke zavrača

Župan Damijan Jaklin, na katerega poleg ravnateljice leti največ očitkov in kritik je zatrdil, da bo nemudoma od organov šole in tudi ravnateljice zahteval pojasnila glede večine očitkov, ki so jih posredovali „zaskrbljeni“ starši. Večino očitkov, zlasti na svoj račun in račun občine, je tudi sam odločno zanikal in pojasnil, da lokalna skupnost dela samo v dobrobit šole, občanov in v tem primeru otrok.

S pogodbo med šolo in občino, glede hišniških del, po županovem mnenju gre zgolj za racionalizacijo, glede spornega kombija pa, da ga v šoli ne potrebujejo oz. ga menda nihče noče voziti, gasilci pa ga potrebujejo. Posebej ga je zabolel očitek, da ima na Hrvaškem „sumljiv“ vikend, ki da ga zagotovo nima.

Foto: arhiv Pomurec

Danijela Apatič, ravnateljica OŠ Miška Kranjca Velika Polana je skopo odgovorila, da bo v kratkem sklicala vse zaposlene, predstavnike sveta šole, sveta staršev ter šolskega inšpektorja, kjer bo skušala zadevi priti do dna.

"Glede napisanega v protestnem pismu skupine staršev otrok OŠ Miška Kranjca Velika Polana pa izjavljam, da so navedbe neutemeljene, vzete iz konteksta posameznih situacij, za odgovorno osebo zavoda pa tako poklicno kot osebno žaljive in degradirajoče. Ob vsem navedenem, ki s potankostmi zbuja vtis pretirano dobre informiranosti staršev o delu v zavodu, odgovarjam: S čigavim delom ste deležniki vzgojno-izobraževalnega zavoda v Veliki Polani sploh bili (ali ste) zadovoljni?“ je na očitke odgovorila ravnateljica.

*Foto: velika-polana.si

In kaj pravijo na inšpektoratu?

Glavni inšpektor Inšpektorata za šolstvo in šport, dr. Simon Slokan, ki je pred letošnjim 18. avgustom bil na visokih funkcijah v policiji, je potrdil, da so tudi sami prejeli podobno pismo iz občine Velika Polana. Povedal pa je, da ljudje narobe razmišljajo, ko mislijo, da je šolski inšpektor vsemogoč.

Foto: arhiv.ekosola.si

Šolski inšpektor nima nič z zamenjavami in nastavitvami ravnateljev v šolah, enako tudi šolski minister, ki sicer daje soglasje, a to ni obvezujoče. Za vse te zadeve skrbijo sveti zavodov, kjer je največ zaposlenih, zraven pa so predstavniki lokalnih skupnosti in sveta staršev. Prav tako ničesar ne moremo storiti na področju zaposlovanja učiteljev, saj za to skrbi ravnatelj in spet svet zavoda, enako je pri financiranju, kjer pač poleg finančnega ministrstva ima osrednjo besedo lokalna skupnost, lahko bi dejali župani“, je dodal dr. Slokan, ki je tudi potrdil, da so na polanski šoli imel nadzor glede nadomeščanja pedagoškega osebja. Nekaj manjših napak so odkrili in so predlagali svetu zavoda, kako jih odpraviti.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2019 ob 8:00 gost

      Ja končno je počilo čas je že bil ka se pride tumi do konca ker samo otroci trpijo. V mojih časih hvala bogu tega ni bilo ker je že zdaj pokojni tedanji ravnatelj bil človek z veliko začetnico pa vsi smo ga meli radi tu pa so zdaj mucke v pijtanji..............

      33 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2019 ob 10:32 Moni gost

        Nezadovoljstvo staršev je ena stvar, ampak to, da pa vzgojitelje, varuhinje in spremljevalce označujejo kot neprimerne osebe, no to je pa višek. Tudi sama sem vzgojiteljica in se nikakor ne strinjam s tem, da bi bila neprimerna oseba v vzgoji in izobraževanju. Tako kot učitelji smo tudi mi morali diplomirati in se zaposliti. Menim, da smo vzgojitelji tisti ki pripravimo otroke na šolo, z nami preživijo otroci več časa v vrtcu kot z vami doma, tako da je vaša "označitev" nas ostalih kot žalitev.

        26 27 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2019 ob 14:40 gost

        Kdaj pa bo počilo v Beltincaj!? Ravnatelj glasbene šole je župnijo Beltinci prpelo v pogubo s škodo cca 150 000 EUR! Nezakonite odpovedi eni isti osebi, manipuliranje z vsemi okrog sebej, skratka skrajnje NEČLOVEŠKO OBNAŠANJE! Je takšna oseba sploh kompetentna za ravnatelja ene take ustanove!? Kdo to dovoljuje in kdo to podpira!? SRAMOTA...

        22 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 16:00 Gosak gost

        Ta odgovor je namenjen osebi Moni. Seveda so vzgojitelji primerni za vzgojo (predšolskih) otrok, v protestu staršev pa je navedeno, da tudi še drugi kadri (varuhinje otrok, študentke) opravljajo delo učiteljev in učiteljic v osnovni šoli. Torej, le ni vse tako, kot bi moralo biti.

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2019 ob 11:59 gost

      Samo malo...Zakaj pol imamo reznovrstne šolske inšpektorje in ministra,če pa imata zvezane roke,vse opravlja svet zavoda..Ja pa hudiči Ljublanski eni presneti,berejo mastne denarje za kaj? Za nič!!Da barabe sedijo na toplem pa ne delajo nič,preklete barabe..To v Veliki Polani je pa burleska,tragikomedija od tragikomedij,očitno ravnateljico gospod župan...nebom napisal...Pa ima zato tako prevlado,diktaturo.

      27 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2019 ob 13:13 vernik gost

        Kaj pa opravlja svet zavoda GŠ BELTINCI, da se že enkrat ne rešijo tega ravnatelja, ki nas je spravil v luknjo od 150 000 eur! Žalostno! Verniki prispevamo zato cerkvi, da se krije nesposobnost tega ravnatelja ali?? Dajte možnost nekomu, ki je pripravljen vestno opravljati to delo, njega po zaslugo spravite ven, že je skrajni čas

        24 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2019 ob 12:03 gomilice gost

      Šolski inšpektor je pač namenjen samemu sebi in dobri plači za nič dela .Izgovorov za ne moč pa je tisoče .

      27 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2019 ob 12:05 kot gost

      Moni ............ Žalitev je tudi to kar se dogaja v Polani na šoli ampak bog ne daj ,da bi prišlo kaj na dan . Vemo pa že od negdaj ,da vsak svoje zagovarja .

      32 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2019 ob 12:58 gost

      Že ime šole je nesrečno izbrano. Pisatelj Miško Kranjec (1908 – 1983), doma iz Velike Polane, je Danijela Halasa ovadil kot enega glavnih "begovcev", pripadnikov bele garde v Prekmurju, čeprav je zgodovinsko dejstvo, da belogardizma v Prekmurju sploh ni bilo. Dobre štiri mesece po Kranjčevi ovadbi Pokrajinskemu komiteju KP Slovenije, je Martin Žalig, privrženec in učenec Miška Kranjca, "neko noč po novem letu 1945" v gomiliški šoli, župnija Turnišče, predlagal likvidacijo dekana Ivana Jeriča in župnika Danijela Halasa.

      32 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 16:08 Marmur gost

        Od kje vam takšne (nepreverjene) informacije? Pozabili ste še dodati, da naj bi partizani (oblečeni v madžarske uniforme) ubili Danijela Halasa pri reki Muri. Ampak to zadevo sta pred leti raziskovala dva duhovnika (Poredoš in ?) in v cerkvenem koledarju Stopinje objavila članek, v katerem navajata, da so jima na Madžarskem povedali: "Naši so ga." Ali bi bili Madžari res tako nori, da bi priznali nekaj, česar niso storili?

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 8:30 šarvar gost

        Ponarejanje zgodovine ne bo prav nič spremenilo resnice. To, zgodovino od osamosvojitve pišejo tisti, ki so lažejo in ponarejajo ter uničujejo državo

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.11.2019 ob 14:24 gost

      Take stvari se dogajajo, ker so v nekaterih občinah samopašni župani že veliko mandatov. Občine so postale njihova družinska podjetja. Potem se tah duh prense na razne zavode, agencije in šole. V manjših občinah je ponavadi šola edina, ker ostalega nimajo. Ti župani so potem pravi lokalni šerifi, ki si po svoje krojijo lokalno politiko. Marsikje so tudi svetniki na njegovi strani zaradi osebnih interesov. Prav tako ravnatelj šole, ker drugače itak ne bo izvoljen in potrjen. V Ljubljani jim za vse to dol visi in še posebej jim je vseeno za nek nerazvit konec Slovenije. Kaj bi si jemli dragoceni čas in hodili sem dol. Zato tudi ne preseneča odgovor glavnega inšpektorja. Da je pa bil do nedavna na policiji pa tudi pove vse. Zato res ne preostane drugega, kot, da ljudje vzamejo zadeve v svoje roke in poskušajo priti stvari do dna. Bo pa zelo težko, ker imajo vsi ti lokalni šerifi svojo volilno bazo, ki se na take ali drugačne načine napaja iz občinskega proračuna. Tudi konkreten primer pove veliko, da je šoli vzel kombi in ga dal gasilcem. Vemo, da je po vaseh skoraj vsak gasilec in med temi so najvernejši volilci. Tako župani dobro vedo komu je treba pihat na dušo. Komu kaj vzeti in komu kaj dati. Kot že velikokrat je bilo povedano bi bilo nujno potrebno spremeniti zakone o lokalni samoupravi. Županom omejiti mandat na največ 2 mandata !!!!! Odvzeti jim določena pooblastila. Vse osnovne šole podrediti Ministrstvu za izobraževanje, kot so tudi srednje šole. Posledično občinam dati manj denarja in bodo župani ob velik kos pogače, ki ga režejo po svoje in za svoje. V glavnem je to samo vrh ledene gore in takih ter podobnih zadev je v majhnih občinah še veliko.

      37 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.11.2019 ob 16:34 KRIŽEVČAR gost

      GOST napisal si zelo resnično a veliko ŽUPANOV je že od žačetka nastanka občin. ŽUPANI nekaterih občin so že nekoliko mandatov. NPR. občina G.PETROVCI, najbolj zadolžena občina- ŽUPANA zapreti in odvzeti celotno njegovo premoženje.

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.11.2019 ob 17:04 gost

      Kaj si je pa Gor Petrovski župan spravil? Siromak edijno ka vas je vse zadolžil,sicer nebi imeli niti bata da bi se udarili!

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.11.2019 ob 17:06 gost

      V Beltincih pa je potrebno vse zaprejti v p m ! Banda od bande !

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.11.2019 ob 17:10 gost

      IDOT nimaš pojma, kaj je vse naredil in zato ne komentiraj.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.11.2019 ob 17:33 Džulek gost

      Prite na OŠ TIŠINA. Tam je vse v najlepšem redu...... 🏁🏳️🏁

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.11.2019 ob 18:07 Godžiro gost

      No dobro , Moni , iz česa in kje si že ti diplomirala , če lahko vprašam ?

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.11.2019 ob 18:41 gost

      Ukinit vse te mini občine. V Pomurju so dovolj 4 občine, kot je bilo nekoč in pijavke bodo odpadle z državnega seska.

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.11.2019 ob 18:51 Hahahahh gost

      No super še ena OŠ z lepo zgodbo... Očitno so se stvari na odranski OŠ polegle...sedaj je na vrsti druga.. praf tak

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.11.2019 ob 10:04 đango gost

      Če je to res, kar se piše, halo - a živimo v butalah ali v "sodobni" državi. Pravico vzemite v svoje roke, "hišne prijatelje" v čoln in po črncu do večje reke, nato še v večjo, na koncu pa v največjo vodno območje doj pistiti. Koju kurac daje "šerifom" pooblastila, da stvari urejajo po svoje? Narod si piše sodbo sam, narod voli sam, lopovi do avionov - siromaki v grob. In kaj dela narod, joče po fejsbukih, omrežjih, drka kurac. Kdo hudiču daje privilegije nekomu, da baranta kot on hoče. Narod, pravico v roke, saj vam krivic ne bo popravila država, ker tega ni v stanju, saj je "nekdo" najprej sebi naredil brado, a ni tako?

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      26.11.2019 ob 11:20 Lendavski nadvojvoda gost

      Šolniki so se vedno jeb...vse povprek,nimajo prevelikih skrbi glede pejnez,kot mi v fabrikaj,pa župan te Vukojebine,ima skrbi mlade...(kak bun vse zmogel,lejta,pa kile...).😎

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.11.2019 ob 13:41 gost stroka gost

      Mislim, da za tem stojijo tudi zaposleni (žal), v sodelovanju še s kom, ker so posredovani nekateri podatki, ki si jih navadni ljudje ne morejo pridobiti.Če se to izkaže za resnico, je potem zadosti žalostno. Nekaterim na šoli seveda verjetno paše, da je zadnjih 10 let non stop anarhija in se lahko nedelo lepo skrije... 10 ravnateljev v 10 letih(!!!). To sta dva mandata. MIZŠ bi morala nastaviti s polnimi pooblastili ravnatelje (upravitelja), ki ne bi bil odvisen od lokalne skupnosti in bi se napravil red, tako pa.... Upajmo, da se bo zadeva čim prej uredila v korist otrok.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      26.11.2019 ob 16:46 gost

      POTREBNO UKINITI TO ŠOLO ČIMPREJ. V LETU 2019 ŠOLA ZA 150 UČENCEV??!! PROSIM VAS..............

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.