https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je dan boja proti nasilju nad ženskami

25.11.2019 ob 17:00  

Danes, 25. novembra, obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Generalna skupščina ZN opredeljuje nasilje nad ženskami kot "vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki je posledica ali lahko ima za posledico fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjami s tovrstnimi dejanji, prisilo ali samovoljnim odvzemom prostosti, bodisi v javnem bodisi v zasebnem življenju".


Nasilje nad ženskami pomeni eno najhujših kršitev človekovih pravic, ki ne pozna meja in je povezano z neenakomerno porazdelitvijo moči med ženskami in moškimi v družbi, s seksizmom in spolnimi stereotipi. Raziskave so pokazale, da določene vloge in vzorci obnašanja žensk in moških prispevajo k temu, da postane nasilje nad ženskami sprejemljivo.

Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da je nasilje nad ženskami za zdravstveno blagajno nepotrebno breme. Ženske, ki so utrpele nasilje, bodo namreč precej bolj verjetno potrebovale zdravstvene storitve kot tiste, ki tega niso doživele. Nasilje nad ženskami torej tudi ekonomsko ni zanemarljivo, saj zvišuje stroške zdravstvenih storitev. Hkrati pa so posledice nasilja nad ženskami še veliko širše, saj poleg žensk, ki so žrtve nasilja, prizadenejo tudi njihove družine, prijatelje in družbo kot celoto.

Kot je pokazala obsežna evropska anketa, je fizično in/ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33 % ali 62 milijonov žensk v EU. Najhujše oblike partnerjevega nasilja ni prijavilo policiji ali drugi organizaciji 67 % žensk. Kar 55 % žensk je doživelo spolno nadlegovanje, 32 % teh je navedlo, da je bil storilec nadrejena oseba, sodelavec ali stranka.

Podatki še kažejo, da je 11 % žensk doživelo nespodobna povabila na družabnih omrežjih ali je prejelo e-poštna ali besedilna sporočila z izključno spolno vsebino, 20 % žrtev takega nadlegovanja so bile mlade ženske, stare od 18 do 29 let. In še, 18 % žensk je po 15. letu starosti doživelo zalezovanje, v otroštvu pa je doživelo fizično ali spolno nasilje odrasle osebe 33 % žensk. Če ste sami žrtev nasilja v družini, si poiščite pomoč še danes. Žrtev ni nikoli odgovorna za nasilje!

Slovenija je z ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima pokazala svojo trdno zavezo, da naredi velik korak naprej pri preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini. V letošnjem letu je Slovenija pripravila tudi svoje prvo poročilo o izvajanju Istanbulske konvencije in ga predložila neodvisni strokovni skupini GREVIO Sveta Evropa, v katerem je prikazan napredek, ki ga je naredila na tem področju.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti posebno pozornost v okviru letošnjih mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami posveča spletnemu nasilju in nadlegovanju nad ženskami in dekleti. Številne raziskave kažejo, da je spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet čedalje bolj razširjen pojav. Zato je izobraževanje in ozaveščanje o spletnem nasilju, še posebej med mladimi, ključnega pomena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2019 ob 22:49 gost

      Kdo tepe ženske je navaden gnoj prizadeti!Ženske so nekaj najlepšega ,kar je na zemlji..Tako,da nikoli nasilja nad njimi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.