https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti predpremierno zavrteli dokumentarni film o Feriju Lainščku

Murska Sobota, 28.11.2019 ob 6:05  

V ponedeljek, 25. novembra, je v Gledališču Park v Murski Soboti potekala predpremiera dokumentarnega filma z naslovom Feri, ki govori o enem največjih slovenskih in pomurskih književnikov Feriju Lainščku.


Feri Lainšček velja za enega najbolj priznanih in najplodovitejših slovenskih književnikov, ki v svojih delih pogosto opisuje predanost ljubezni, panonsko pokrajino ob reki Muri, prijateljstvo z Romi, velikokrat tudi išče odgovore na temeljna bivanjska vprašanja.

Film prikazuje posamezne izseke iz življenja pisatelja, pesnika, dramatika in scenarista Ferija Lainščka, ki so povezani z nastajanjem njegove pesmi o demonih.

Po eni strani so tu pohodi v fantazijski svet, v katerem vladajo magična bitja noči in usodna ruleta, po drugi strani pa osamljenost ustvarjalca prekinjajo srečanja s prijatelji, postavljanje kipa sove na domačem vrtu, obisk romske vasi, pripovedovanje zgodb, ribarjenje ob Muri, sprehodi po ravnici, obujanje spominov na otroštvo in koncert s pevko Ditko, ki nazadnje zapoje uglasbene Demone.

Film je nastal ob pisateljevi šestdesetletnici pod produkcijo Uredništva dokumentarnega programa TV Slovenija, zahvala pa je šla tudi Mestni občini Murska Sobota in Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Film je režiral Primož Meško, scenarij je napisala Cvetka Bevc, direktor fotografije je Andrej Lupinc, zahvala pa je šla tudi vsem ostalim ustvarjalcem filma. Po projekciji filma je sledil pogovor z režiserjem in scenaristko ter samim glavnim junakom, ki ga je vodila Vesna Milek.

Feri Lainšček o svojem ustvarjanju: »Ustvarjanje zame ni poklic, temveč način življenja. Knjige, ki sem jih napisal, filmi, pri katerih sem sodeloval, glasba, ki sem jo soustvarjal, pa tudi vse tisto drugo, kar je spotoma nastajalo in seveda še nastaja, je na nek način moja duhovna biografija.« Književnik je do zdaj za svoje ustvarjanje prejel že številne nagrade, med drugim tudi dva kresnika za roman ter nagrade za filmsko ustvarjanje in mnoge druge, ki so navedene spodaj.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.11.2019 ob 7:18 Hh gost

      O Feri, Feri...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.11.2019 ob 10:31 gost

      Zame največji Prekmurec. Čudovita so njegova dela.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.11.2019 ob 22:46 gost

      Čestitam... Judit Zagorec Csuka

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.