https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Na 35. Slovenskem knjižnem sejmu predstavitev Prekmurja in prekmurskih književnikov

26.11.2019 ob 15:15  

Letos že 35. Slovenski knjižni sejem je dogodek, ki vsako leto v prestolnici v Cankarjevem domu na ogled in v nakup postavi ponudbo slovenskih založnikov, med katerimi so tudi najbolj sveže knjižne izdaje. Mesto v gosteh bo Murska Sobota, ki letos obeležuje 100-letnico priključitve Prekmurja k matični domovini.


Na samem sejmu, ki bo potekal v Ljubljani v Cankarjevem domu od danes naprej pa do nedelje (med 26. novembrom in 1. decembrom) se bo zvrstilo okoli tristo dogodkov, na katerih bodo obiskovalci spoznavali knjige, avtorje in ob izbranih delih razmišljali o aktualnih temah.

Dogodki v okviru sejma bodo potekali na tematsko odprtih odrih: Pisateljski oder, Debatna kavarna, Forum, Kulinartfest, Cicifest, Založniška akademija, Fotocona, Ilustratorski kot ter v dvoranah Cankarjevega doma.

Na največji sejem knjige v državi letos vabi podoba Valentina Vodnika, enega izmed najpomembnejših predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem, saj letos mineva 200 let od njegove smrti.

Na letošnjem 35. sejmu bo potekala tudi predstavitev Prekmurja in njegovih pisateljev. Nanjo se bo navezovalo več dogodkov, start pa bo že na torkovem odprtju, na katerem bo nastopil tudi Vlado Kreslin.

V čast Prekmurju bodo tako na prestižnem Pisateljskem odru vsak dan točno opoldne gostili naslednje prekmurske pisatelje: Ferija Lainščka, Štefana Kardoša, Vlada Žabota, Dušana Šarotara in pisateljico Suzano Tratnik, ki bodo publiki povedali več o svojih aktualnih delih. Feri Lainšček bo predstavil tudi novo pesniško zbirko najlepših ljubezenskih pesmi Ljubi me, kot sonce sije, ki jih bo zapela Ditka.

Osrednja tema letošnje Založniške akademije je branje, brez tega namreč ni založništva, kajti če bi ljudje prenehali brati knjige, potem bi jih prenehali tudi izdajati, založbe, knjigarne in knjižnice bi izginile. O usodi knjig oziroma branja bodo ob rezultatih raziskave o bralnih navadah v Sloveniji razmišljali tako domači kot tuji predavatelji.

Uradno odprtje sejma bo v torek v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Tedaj bodo razglasili letošnjega dobitnika Schwentnerjeve nagrade za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu ter podelili posebno priznanje SKS. Sicer pa bodo še številne nagrade podelili tekom sejma. Med drugimi bodo razglasili najboljši literarni prvenec 2019 ter knjigo, ki si bo po izboru obiskovalcev sejma prislužila naziv knjiga leta 2019.

Program dogodkov na knjižnem sejmu, ki se nanašajo na Prekmurje

Sreda, 27.11.2019

- Ob 12.00, Pisateljski Oder: Feri Lainšček

Feri Lainšček bo predstavil nastajajoči roman Kurji pastir, v katerem se vrača v čas svojega otroštva.

- Ob 12.00, Debatna Kavarna: 100 dejstev o Prekmurju

Razprava bo tekla o dejstvih in stereotipih o Prekmurju in Prekmurcih. O vsem tem se bodo ob izidu ilustrirane publikacije 100 dejstev o Prekmurju pogovarjali zgodovinarka Metka Fujs, etnologinji in kulturni antropologinji Jelka Pšajd in Mateja Huber iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in psihoanalitik dr. Jožef Magdič, pogovor bo vodila Ksenija Hovat.

- Ob 15.00, Debatna kavarna: Jezik, literatura in kultura med Muro in Rabo

Prekmurski tiski od 18. stoletja naprej potrjujejo, da je imel prostor med Muro in Rabo stoletja "lastiven" jezik, literaturo in kulturo. Večstoletna tradicija se ohranja tudi v današnjem času, njen pomemben povezovalni in identifikacijski element pa je tudi knjižna zbirka Med Muro in Rabo. Na debati bodo sodelovali dr. Marko Jesenšek, prof. Franci Just, dr. Hotimir Tivadar, pogovor pa bo povezovala dr. Klaudija Sedar.

- Ob 16.00, Cicifest oder: Prekmurske pravljice

V bogatih in raznolikih prekmurskih pripovedih znanega prekmurskega pripovednika Palka Gala (psevdonim Pavle Rožnik) največkrat nastopajo vile sojenice, zaklete kraljične, dobri starčki in starke, hudobne čarovnice, zmaji in podobna bajna bitja. Pravljice Brat Jelenček, Prašič, maček in kokot, Zlato jabolko in Pepelka bo pripovedovala pravljičarka Metka Celec, eno izmed njih pa bo interpretirala tudi v prekmurskem narečju.

   

Četrtek, 28.11.2019

- Ob 12.00, Pisateljski oder: Štefan Kardoš

Štefan Kardoš bo razkrival zgodbo o šestnajstletni Rozaliji Kutoš, ki leta 1936 dobi delo na farmi belušev v bližini Pariza in se zaljubi v poljskega pianista, ki igra v jazz skupini po pariških nočnih klubih.

Petek, 29.11.2019

- Ob 12.00 Pisateljski oder: Vlado Žabot

Vlado Žabot bo iz novega dela predstavil odlomek in v pogovoru razkril romaneskno zgodbo o pisatelju, ki se v svoji delovni sobi posveti raziskovanju vzrokov in posledic prve svetovne vojne.

- Ob 12.00,  Kulinartfest: Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci

Prikaz izdelave Radenske gibanice, katere recept je nastal v okviru projekta Flagship Products pri pripravi knjige Obedi & obredi Pomurja.

- Ob 18.00, Pisateljski oder: Ljubi me, kot sonce sije – Feri Lainšček z Ditko

Ljubitelji poezije bodo lahko prisluhnili liriki nove pesniške zbirke Ferija Lainščka Ljubi me, kot sonce sije, najlepše ljubezenske pesmi. V nadaljevanju bo svoje knjige tudi podpisoval.

Sobota, 30. 11. 2019

- Ob 12.00 Pisateljski oder: Dušan Šarotar

Dušan Šarotar trenutno ustvarja knjigo novel o Murski Soboti, kjer se pripovedovalec med branjem, sprehajanjem in pogovori v mestu, počasi zgublja med svojimi spomini na otroštvo.

Nedelja, 1.12.2019

- Ob 12.00, Pisateljski oder: Suzana Tratnik

Suzana Tratnik v nastajajočem romanu opisuje svet študentke Jane na robu eksistenčnega in eksistencialnega preživetja v devetdesetih v Sloveniji, ko se spreminja politična podoba in se legitimizira sovražni govor do manjšin.

- Ob 12.00, Kulinartfest: Pekarna Omar – Dobro kak inda!

Prikazana bo izdelava prekmurske gibanice in degustacija.

Foto: arhiv Pomurec

Več o dogajanju na 35. knjižnem sejmu si lahko preberte tukaj.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.