https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Črni petek ni nujno najboljši dan za nakupe

29.11.2019 ob 11:55  

Črni petek je postal le še en dan v letu, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj. Ni pa nujno, da je tako, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.


Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, pa še v ponedeljek so nekateri trgovci obdržali "petkove" popuste. Nato je bil kakšen teden mir, nakar so sledili Miklavževi, božični in na koncu še novoletni popusti, da bi januarja uživali na razprodajah. Letos pa se je vse skupaj očitno začelo mesec dni prej, kajti že od začetka novembra nas trgovci bombardirajo z "mesecem norih cen."

Ideja, da lahko kupec en dan v letu kupi nekaj poceni, česar si po polni ceni sploh ne bi mogel privoščiti, se je že davno izrodila. Trgovci so nas razvadili, da ničesar več nočemo kupiti brez konkretnih popustov, in ker te nudijo preko celega leta, je jasno, da do konca novembra ne ostane več veliko možnosti za še dodatne pocenitve. Zato vam ni treba na vrat in na nos kupiti želenega ravno na črni petek, kajti nekatere izdelke lahko ceneje ali po enaki ceni kupite tudi ob drugih priložnostih.

Nobenih resnih pocenitev pametnih telefonov

Slovenski trg pametnih telefonov urejajo operaterji s subvencionirano ponudbo naprav, zato na črni petek resne pocenitve premijskih modelov ni pričakovati. Sicer pa je ponudba pametnih telefonov pri nas vsako leto manj pestra in zanimiva in kadar želimo najti dober telefon za solidno ceno, ga moramo iskati v tujih spletnih trgovinah ali spletnih straneh izdelovalcev. Zanje pa je črni petek pomemben dan, zatorej pričakovanje, da bodo cene morda celo "noro" dobre, ni brez osnove. Še posebej to velja za naprave, ki se drugače morda ne prodajajo najbolje.

Ne najboljši čas za kupovanje računalnikov

Ponudba prenosnih, namiznih in tabličnih računalnikov ni ravno zavidljiva, še največ je cenejših in manj zmogljivih modelov, zanje pa ne moremo pričakovati večjih popustov, saj so cene že v osnovi nizke. Pričakuje se, da bodo trgovci ponudili popuste na nekatere prenosnike in tablice. Tudi računalniki niso nekaj, kar kupujemo kar tako, prej dobro premislite, kaj potrebujete. Sicer pa v tujini velja, da so cene prenosnikov vedno najbolj ugodne na spletnih straneh izdelovalcev. Če ti naročeno pošiljajo v Slovenijo in vas ne moti prenosnik kupiti v tujini, čeprav nima šumnikov na tipkah, vprašljiva pa je tudi garancija, potem so ugodnejši od trgovcev.

Kakovostne slušalke ali zvočniki kot darilo

Ker zvočniki in slušalke niso pretirano drage, ovire za nakup hitro padejo, če nas trgovec prepriča z velikanskim popustom. Razliko pa lahko omili črni petek, ki je idealni čas za kupovanje tovrstnih izdelkov, pa čeprav bodo popusti tudi kasneje še nekaj časa enaki, saj trgovci dobro vedo, da so primerni tudi kot božično ali novoletno darilo. Predvsem se splača preverjati cene nekoliko dražjih izdelkov, kot so Applove brezžične slušalke AirPods, Huaweijeve FreeBuds 3, Sonyjeve slušalke WH-1000XM3 ali plejade modelov prenosnih zvočnikov UltimateEars, JBL in Marshall.

Cene televizorjev najnižje ravno konec leta

Gibanje cen televizorjev je dokaj predvidljivo, črni petek pa primeren čas nakupa. Večina novih modelov pride v trgovino do poletja, od takrat na začetku dokaj visoko postavljene cene počasi kopnijo. Do konca novembra so že skoraj na dnu, zato veliko trgovcev izkoristi ta dan za najvišje možne popuste v upanju, da bodo razprodali zalogo. Če je ne in izdelki ostanejo, potem je zelo velika verjetnost, da bo nizka cena veljavna še vsaj do novega leta, zadnje primerke bodo (še ceneje) prodajali tudi v januarju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.