https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes je prva adventna nedelja

01.12.2019 ob 10:55  

Danes je prva adventna nedelja. S tem je nastopil čas, ki nas opominja, da se že bliža konec leta 2019. Kristjani danes začenjajo adventni čas ali advent, ki je zanje čas pričakovanja in priprave na božič, izraz pa po Evropi in drugod po svetu uporabljajo tudi neverujoči.


Po katoliškem koledarju se advent začne četrto nedeljo pred božičem, torej med 27. novembrom in 2. decembrom in se imenuje prva adventna nedelja. Konča se po četrti nedelji, in sicer 24. decembra, dan pred božičem. V slovenskem ljudskem izročilu so se v tem obdobju razvili številni običaji, ki so se ohranili ali znova zaživeli v zadnjih letih. Najbolj prepoznaven simbol adventnega časa je zagotovo adventni venček s štirimi svečami in verniki vse do božiča vsako nedeljo prižgejo eno dodatno svečo in tako so zadnjo nedeljo pred božičem prižgane vse štiri sveče adventnega venca.

Venček predstavlja čas pričakovanja, razširjen pa je tudi med neverujočimi. Spleten naj bi bil iz zimzelenih vej, ponekod uporabijo tudi mah. Sveče naj bi bile bele ali vijoličaste barve, saj je slednja najbolj značilna za ta čas. Vijoličasta barva sveč predstavlja upanje. Postopno prižiganje sveč vsako nedeljo prinaša več svetlobe, simbolično pa pomeni tudi rast dobrega. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Adventni venci naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja, zato da pride do izraza navedena simbolika.

Prva adventna nedelja je vedno prelomnica in nov začetek. Eno obdobje je zaključeno, začenjamo z novim, zato smo vsi v nekem novem pričakovanju, kaj se bo zgodilo, kaj bo prinesla nova priprava na božič. Tudi slovenski december je svečan, v lučkah, v pričakovanju in lahko celo rečemo, da je do skrajnosti skomercializiran. Vse je povezano z darili in slovesnimi večerjami, kakor da bi med letom stradali in je sedaj napočil čas, ko si končno lahko nekaj privoščimo. V resnici pa se zgodi, da nas ves ta svetleči šarm in reklame potegnejo v svet iluzij in nam pričarajo neke namišljene vrednote. Vse to nas vedno bolj oddaljuje od prave vsebine adventa in božiča.

Pred nami je petindvajset dni priložnosti, da preizkusimo naše upanje in ljubezen. Gre za stvari, ki ne prinesejo večje plače in še manj loterijskega dobitka, sogovorniku pa vendarle dajo upanje, da tudi zanj prihaja »odrešenja dan«. Advent namreč ni ne zaradi daril ne zaradi določene folklore, ampak zaradi ljudi. Samo nekaj je treba upoštevati: ta ljubezen potrebuje vsakega posameznika, da jo ponese v svet.

V adventnem času bodo potekale mnoge prireditve za otroke in tudi odrasle. V tem času se bomo lahko udeležili dobrodelnih koncertov, pohodov, adventnih sejmov, različne občine, društva ali skupine pa pripravljajo za otroke predstave, obisk svetega Miklavža in Dedka Mraza.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.