https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Projekt Sence vzpodbuja mlade k doseganju življenjskih ciljev in tkanju vezi

Murska Sobota, 06.12.2019 ob 6:05  

V četrtek, 5. decembra je potekal vseslovenski dogodek programa Projektnega učenja mlajših odraslih (PUM-O) ob 20. obletnici izvajanja programa, ki je nastal po idejni zasnovi likovnega pedagoga in slikarja Boruta Beusa v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije: »Vsi ljudje mečemo enako senco.«

Postavitev inštalacije projekta Sence in ogled ostalih aktivnosti v programu PUM-O je potekala na dvorišču in v prostorih Ljudske univerze Murska Sobota, sama inštalacija pa bo na ogled do torka 10. decembra 2019. Program PUM-O sofinancira Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada, v okviru operativnega programa za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2014-2020.

Program PUM-O se izvaja v 13 krajih po Sloveniji in praznuje 20 let delovanja, ki ga bodo v PUM-O Murska Sobota obeležil 14. februarja 2020. Osnovna cilja programa sta zaposlitev ali nadaljevanje šolanja mladih.

Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O) je program socialne vključenosti, ki poteka za mladostnike od 15. do 26. leta, ki niso zaključili srednje šole in niso v službi. Namen programa je razvijati potenciale ranljivih mlajših odraslih za uspešno vključevanje v izobraževanje za pridobitev izobrazbe, razvijanje poklicne identitete in tako uspešno vključevanje na trg dela ter uspešno socialno integracijo.

Inštalacija Sence vabi občinstvo, da zabeleži svoje misli

Andragoški center Slovenije, ki je program razvil in skrbi za stalno strokovno podporo je pripravil vseslovensko inštalacijo Sence, ki je nastala po idejni zasnovi likovnega pedagoga in slikarja Boruta Beusa. Njen namen je, da nagovori občinstvo in postavlja vprašanja za mimoidoče, da razmislijo o določeni tematiki, ki jo Sence izpostavljajo in hkrati vabi ljudi, da sodelujejo in dodajo svoj prispevek – misel, idejo, mnenje in navsezadnje svojo Senco.

Projekt Sence je podrobneje predstavil Gorazd Rituper, mentor PUM-O, sam projekt pa nam preko misli »Vsi ljudje mečemo enako senco« izraža, da smo vsi ljudje pod kožo enaki. Tematika Senc je glede na 13 različnih krajev drugačna, v Murski Soboti se imenuje Vezi, ter govori o tistih vezeh, ki se spletajo znotraj uma, med prijatelji, aktivnostmi, ki jih izvajajo znotraj in zunaj programa in ki so še kako pomembne v življenju. 

»Sam cilj projekta je tudi, da spodbudimo širše okolje v katerem delujemo in da lahko vsi ki pridejo na Ljudsko univerzo sodelujejo in zapišejo svoje misli in ideje na temo vezi, « je o vseslovenskem projektu dejal Rituper ter pritrdil, da so s tokratnimi mladimi udeleženci projekta zadovoljni, saj aktivno sodelujejo in so polni idej, zadovoljni pa so tudi sami udeleženci, ki z ustvarjalnimi delavnicami nabirajo izkušnje za nadaljnje življenje in razvijajo svojo kreativnost, ter spoznajo, da v življenju ne smeš prehitro obupati.

Udeleženci preko projektov spoznavajo različne poklice, se izobražujejo ter tkejo vezi

Kot je dejala mentorica Mihaela Flisar udeleženci preko dveh projektov Veseli december in Sence, spoznavajo različne poklice, ki so zanimivi na tržišču, ter izdelujejo izdelke (adventne venčke, božične okraske itd.), s tem pa pridobivajo ročne spretnosti, delovne navade, razvijajo kompetence kot so natančnost, vztrajnost, potrpežljivost, kreativnost in posledično sledijo svojim ciljem. Udeleženci na tak način pridobivajo izkušnje ter znanja in zasledujejo dva cilja: izobraževanje in iskanje zaposlitve.

Kot je dejala Darja Dravec, vodja mentorske skupine PUM-O je v 20 letih je program obiskovalo 544 udeležencev ter delalo 10 mentorjev. Stalna zasedba je vedno sestavljena iz treh mentorjev, tokratno zasedbo so sestavljali Darja Dravec, Mihaela Flisar (ki, je v programu že od prvega dne 14. feb. 2000) in Gorazd Rituper.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija