https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Čebelarstvo Tigeli postavilo na ogled razstavo medenih hišk

Veržej, 28.12.2019 ob 13:00  

V okviru prireditev, ki potekajo v mesecu decembru v projektu Božična Prlekija, se je vključilo tudi Čebelarstvo Tigeli iz Veržeja z svojo bogato čebelarsko zgodovino, ki je na ogled obiskovalcem postavilo kar 52 unikatnih ročno izdelanih medenih hišk.


Leto se je Čebelarstvo Tigeli še posebej potrudilo in pripravilo tretjo razstavo medenih hišk, katere je čebelarka Dragica Tigeli zavrtela v 17. stoletje. Poleg panonske vasi iz medovitih hišk so vključene tudi hiške iz medenega voska ter jaslice iz čebeljega voska. Vse kar je na razstavi je narejeno na novo in sad pridnih rok čebelarke Dragice.

Na razstavi si je lahko moč ogledati medeni adventni venček, hiško iz Banovskih Term – banovski gusar, na novo narejena  je tudi župnijska cerkev sv. Mihaela iz Veržeja iz leta 1734, v središču razstave pa je postavljen tudi domači osmero-kotni čebelnjak, katerega original, ki ga vidimo zunaj, sega v leto 1923, pri čemer pa načrt izdelave spada v leto 1899.

Vse hiške in cerkev ter čebelnjak so prelite z belim snegom, oziroma belim ledom, katerega so naredili sami, njena sestavina – masa je mleti sladkor, beljak in limona. Med medenimi hiškami v panonski vasi so tudi med hiškami različne smrečice iz medenega testa, jelenčki, snežaki, čebelice, vključen je tudi mah, hiške so obdane tudi z medeno ograjo.

Dela za razstavo medenih hišk so se začela že septembra letos in so trajala vse do 9. decembra, ko se je razstava svečano odprla. V tem času so pripravili kartončke za modele hišk, vse to so prenesli na medeno testo, nato pa se je vse speklo pri primerni temperaturi. Postopek sušenja hiške je trajal mesec in pol, nato pa je sledil postopek sestavljanja hišk, ki morajo biti trdne in suhe ter na koncu okrasitev.

Za samo razstavo je bilo vloženih okoli 100 ur dela, prostovoljno z ljubeznijo do čebel, do Božiča ter do tega, da otroci z velikim veseljem vidijo male hiške z velikimi očmi, v tem decembrskem času. Ogled medenih hišk je čar za vsakega obiskovalca, razstava pa bo na ogled postavljena do 6. januarja 2020.

Na razstavi in v zunanji okolici se zvečer zasveti 4500 lučk različnih barv. Pred vhodom v razstavni prostor so na ogled postavljene lesene jaslice, obiskovalci pa lahko pokukajo tudi v stari čebelnjak, edinstven na tem evropskem prostoru, ki je sedaj namenjen muzeju.

Čebelarstvo Tigeli prideluje več vrst medu, med njihovimi izdelki pa se na policah najde tudi domači medeni liker, medeni liker iz smrekovih vršičkov in različne oblike sveč iz čebeljega voska.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.