https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes goduje sveta Lucija

13.12.2021 ob 17:45  

Danes goduje sveta Lucija. Njeno ime izhaja iz latinske besede lux, ki pomeni »svetloba, sijaj, dan, življenje.« Deloma zaradi pomena njenega imena, a še bolj zaradi legende velja sveta Lucija za zavetnico vida. Legenda namreč pripoveduje, da naj bi se njen poganski snubec zaljubil v njene lepe oči. Lucija naj bi si sama iztaknila oči, da bi se tako izognila nadležnemu snubcu in si ohranila devištvo, a ji je angel prinesel nove, še lepše.


Lucija je živela v Sirakuzah na Siciliji v času cesarja Dioklecijana na prehodu od 3. na 4. stoletje. Bila je iz premožne družine in zaročena. Ko je romala na grob mučenke Agate v Katanijo, da bi izprosila zdravje svoji bolni materi, se ji je prikazala svetnica in ji napovedala skorajšnjo mučeniško smrt. Takoj po vrnitvi domov je Lucija razdrla zaroko in začela svoje imetje razdajati revežem. Svoji odločitvi, da ostane neporočena in živi umaknjeno deviško življenje, je ostala zvesta vse do mučeniške smrti. Po srednjeveških zapisih naj bi ji pred smrtjo iztaknili oči.

K priljubljeni svetnici iz zgodnjekrščanske dobe se ljudje še danes radi zatekajo po pomoč in jo častijo. A kljub legendam, ki so se spletle okoli njene življenjske zgodbe, je njen obstoj zgodovinsko popolnoma dokazan. Upodobljena je kot devica v dolgi beli obleki z atributi kot so: dvojni križ, knjiga, palma, svetilka, sveča, plamenica, meč ali bodalo, ki ji pogosto tiči v vratu. V naših krajih pa je največkrat upodobljena kako v roki drži pladenj z očmi.

V Sloveniji ji je posvečenih 12 cerkva.

13. december je pred uvedbo gregorijanskega koledarja, veljal tudi za najkrajši dan v letu. In to je tudi nekakšna prelomnica, saj najdaljši noči v letu sledi preobrat, in dnevi se začnejo spet daljšati. Potem ko je leta 1582 julijanski koledar zamenjal gregorijanski, ki je začetek zime premaknil na 22. december, ko imamo astronomsko najkrajši dan, je svetnica kot prinašalka luči izgubila nekaj nekdanjega pomena, tudi v naših krajih pa se je ohranila navada, da se na njen god poseje božično žito ali se narežejo češnjeve vejice, ki v vodi na toplem do božiča zacveto.

Sveti Luciji so ljudje pripisovali posebno moč, zimskemu soncu naj bi povrnila moč, svetlobo, da bi ponovno ogrelo zmrznjeno zemljo, iz katere bi vzklili novi plodovi. Od tod tudi Lucijino žito: žitno seme posejemo na ta dan in do božiča bodo bilke že ozelenele. Pšenico ali seme drugega žita posejemo v plitve okrasne posode ali v podstavke za cvetlične lončke, jih pokrijemo z zelo tanko plastjo zemlje in jih postavimo na svetlo in ne prevroče mesto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2021 ob 8:47 gost

      Škoda da ljudje tudi ne spregledajo kaka bolna debilna vlada nas vodi v propad za nadaljnjih 50 let. Kajti bog pomagaj tistemu ki pride za temi,,, razbojniki,,, na vlado in bo moral za njimi čistiti.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2021 ob 16:42 gost

      Ti si raje počisti NERED V SVOJI GLAVI.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 16:54 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.