https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi potekala prva izmenjevalnica oblačil

13.12.2019 ob 9:55  

Konec novembra je potekal evropski teden zmanjševanja odpadkov v  okviru katerega je v Lendavi potekala prva izmenjevalnica oblačil.

Osrednja tema letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je bila preprečevanje nastajanja odpadkov in njihova ponovna uporaba. Namen akcije je, da se potrošniki že pred nakupom vprašamo, ali izdelek resnično potrebujemo in ali lahko kupimo tak izdelek, ki ga bomo uporabili večkrat.

Preden izdelek zavržemo, ga raje kako drugače uporabimo, ga popravimo, spremenimo namembnost ali ga podarimo. Predvsem pa uporabljajmo izdelke za večkratno uporabo, kupujmo in izmenjajmo rabljene in predelane izdelke.

Vsako gospodinjstvo na leto zavrže več deset kilogramov še uporabnih predmetov, med njimi se najpogosteje znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati.

Kar 20 odstotkov odpadnih voda in kar 10 odstotkov izpustov toplogrednih plinov nastane na račun tekstila. Samo v Evropi se letno zavrže okoli 14 milijonov ton oblačil, pri nas jih vsak Slovenec na leto zavrže v povprečju 18 kilogramov.

V organizaciji jezikovne šole Helen Doron English Lendava in Vrtca Lendava je v telovadnici vrtca na Župančičevi ulici potekala izmenjava oblačil in obutve za vse starosti, modnih dodatkov, otroške in športne opreme, igrač in knjig. Obiskovalci so s seboj prinesli oblačila in opremo, ki je ne potrebujejo več, a lahko popestrijo garderobo oz. dom koga drugega. S seboj pa so odnesli, kar potrebujejo oziroma si želijo.

Pobudnici in organizatorki prve lendavske izmenjevalnice, Mateja Bratkovič Odar in Doris Klennert, sta povedali, da je bil namen izmenjevalnice dosežen, saj se je je udeležilo veliko ljudi, ki so prinesli precej lepo ohranjenih stvari in našli veliko uporabnih oblačil in opreme tudi zase. Največ zanimanja je bilo za oblačila za dojenčke, manjše otroke, šolarje in ženske, otroci pa so se seveda najbolj razveselili igrač in knjig.

Oblačila, ki so ostala od izmenjave, so organizatorji shranili za naslednje izmenjevalnice, zimska oblačila in obutev ter plišaste igrače pa je prevzel lendavski center za socialno delo. Oblačila za vrtčevske otroke bodo starši lahko še naprej, in sicer celo šolsko leto, izmenjevali v enotah Vrtca Lendava. Starši lahko oblačila, ki jih njihovi otroci potrebujejo, vzamejo, posamezne kose, ki so jih otroci prerasli, pa pustijo v vrtcu. Oblačila za izmenjavo bodo krožila po vseh enotah vrtca.

Sobotna izmenjevalnica je bila v Lendavi prva, ne pa tudi zadnja. Tako bo v Lendavi potekala spet 21. marca, 5. junija in 27. avgusta. Vabljeni.

Zapisala: Alenka Bratkovič, Foto: Doris Klennert in Igor Odar

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2019 ob 10:25 gost

      Pohvalno. Dobra zamisel. Več podobnih akcij v čim več krajih.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.12.2019 ob 16:11 Emma gost

      Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.com

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.