https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Bo Lendava dobila 10 milijonov evrov?

13.12.2019 ob 11:00  

Vlada RS je sprejela predlog o nacionalnem vložku za izvedbo projekta Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK) v Sloveniji. Za naziv EPK 2025 se bo potegovalo 6 slovenskih mest, med njimi tudi Lendava.


Evropa je od nekdaj središče umetniškega razvoja ter izjemnega kulturnega bogastva in raznolikosti, pri čemer imajo evropska mesta ključno vlogo pri nastajanju in širjenju kulture. Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije, v okviru katere se dvema mestoma v državah članicah podeli naziv "Evropska prestolnica kulture". Gre za odlično priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Vlada RS bo ob pripravi sprememb proračuna za leto 2021 in ob pripravi proračunov za leta 2022 do leta 2026 za posamezne razvojno usmerjene projekte in projekte javne kulturne infrastrukture Evropske prestolnice kulture 2025 načrtovala sredstva v višini 10 milijonov EUR. Poleg vložka države lahko v skladu s prijavnim obrazcem mesta črpajo sredstva tudi iz drugih virov (npr. prihodki mesta, regije, EU (brez nagrade Meline Mercouri)). V kolikor bodo s strani regij in resorjev prepoznani projekti EPK 2025 ustrezali zahtevam programskih dokumentov in drugim zahtevam evropske kohezijske politike ter izkazovali pravočasno finančno in drugo ustrezno pripravljenost za izvedbo, bodo lahko sofinancirani s sredstvi evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Za naziv EPK 2025 se bo potegovalo 6 slovenskih mest. Kandidaturo so najavile Mestna občina Kranj, Občina Lendava, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Nova Gorica, Občina Piran in Mestna občina Ptuj. Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Od leta 2007 so naziv EPK prejeli zelo različni tipi mest, vključno z glavnimi mesti (Luksemburg, Vilna, Talin …), velikimi nekdanjimi industrijskimi središči (Liverpool, Essen für die Ruhr …) ali manjšimi mesti (Sibiu, Linz, Pécs, Maribor, Košice). Ena od glavnih izkušenj EPK je brez dvoma ta, da so vse EPK različne, kar odseva evropsko kulturno raznolikost. Rezultati so v prvi vrsti kulturni: z naslovom EPK se kulturna dejavnost v mestu poveča, doseže se nova publika in pogled na kulturne izvajalce postane bolj mednaroden, s čimer le ti izboljšajo svoje veščine in profesionalnost. Glavne gospodarske koristi vključujejo povečanje turizma, regeneracijo in urbani razvoj, učinke na druge sektorje in večjo pozornost mesta na mednarodni ravni.

Upoštevajoč številne pozitivne kulturne, gospodarske in socialne učinke preteklih skrbno načrtovanih projektov Evropskih prestolnic kulture, bo Vlada Republike Slovenije podprla posamezne razvojno usmerjene projekte in projekte javne kulturne infrastrukture Evropske prestolnice kulture 2025 v višini 10 milijonov EUR, so sporočili iz Ministrstva za kulturo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2019 ob 11:57 gost

      Seveda ,da bo dobila..Če,ne 10 mil € pa sigurno 3.240.000.000 forintov ;) ...Urban bo že poskrbel ,nič se bat ,strah je odveč

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.12.2019 ob 15:39 Yeap gost

        Ti si se neumen že rodil ali pa pozneje to kje pobral ???? Eni pa res vseposod vidite Orbana.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.12.2019 ob 12:51 Davaj davaj gost

      Seveda, žepke so prazne. Ajmo. Lejko je evro, lejko pa tudi forint. No pa tudi kune se nemo branili.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.12.2019 ob 10:08 gost

      "manjšimi mesti (Sibiu, Linz, Pécs, Maribor, Košice)" Število prebivalcev v omenjenih mestih ... Sibiu (Romanija): okoli 400 tisoč Linz (Avstija): okoli 200 tisoč Pécs (Madžarska): okoli 145 tisoč Maribor (Slovenija): okoli 95 tisoč, Mestna občina Maribor ima skupaj okoli 112 tisoč Košice (Slovaška): okoli 240 tisoč ... Lendava je proti njim vinska mušica: samo mesto ima manj kot 3000 prebivalcev, občina pa okoli 11 tisoč.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.