https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti kulinarično praznovali dan matere zemlje

Murska Sobota, 13.12.2019 ob 16:00  

Na tretjem kulinaričnem in vinskem simpoziju (III. Culinary & Wine symposium), ki je potekal 11. decembra v Expano v Murski Soboti, so udeleženci spoznavali bogato vinsko kulinarično dediščino Pomurja in praznovali Terra Madre - dan zemlje svetovnega gibanja Slow food.


Po ogledu interaktivne predstavitve Pomurja v objektu Expano so se udeleženci poglobili v kulinarično izročilo Pomurja. Pokušnja je zajemala dobrote in vina iz obeh strani reke Mure. Jedilnik je zajemal ocvirke, tlačenko z bučnim oljem, sir, bučna semena, sončnično olje s kisom, obložene kruhke, bučno juho s popečeno slanino, bograč, vampe, kašnice, krvavice, prosenice, bujto repo, dodole, cigansko pečenko, v semenih ocvrtega piščanca, prekmursko gibanico, prleško gibanico in tradicionalni zavitek.

Jedi je pripravila ekipa Expano Food & Drink pod vodstvom Ivana Dobaja. Prleško gibanico so za to priložnost spekli v društvu Kelih, njegova predsednica Tjaša Kos je predstavila postopke in aktivnosti, ki jih izvajajo za dvig njene prepoznavnost. Poskušala so se vina iz kleti Marof in iz vinogradništva družina Kos ter penine iz kleti Radgonske gorice in kleti Frangež. Sledila je vodena pokušnja destilatov St. Stefan iz Lovenjakovega dvora, ki jo je vodil Štefan Pavlinjek.

Culinary & Wine Simposyum organizira Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Pri izvedbi sodelujejo Slow Food Štajerska, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Slow Food Primorska, Center za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem ter SloVino Sommelier Club.

Kot so zapisali pri društvu Kelih je simpozij zasnovan kot pojedina, pri kateri se razpravlja o čem pomembnem, tokratna tema kulinarika Pomurja je navdušila goste od blizu in daleč.

Foto: Društvo Kelih

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2019 ob 19:50 gost

      KAJ NAM PA MORETE? DELAMO KAR MI HOČEMO. VI PA ŠUTITE.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.12.2019 ob 7:25 Jodlar gost

      Jevškova nova diklina, Tjaša Kos

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.12.2019 ob 8:09 gosttttt gost

      Ka si nori kakša masa ljudi!!! Za en kombi jih gej!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.12.2019 ob 8:12 121212 gost

      Opet članek o drvarnici ka se doseže mesečna kvota "dogodkov" .Da se lahko zapiše o množici, saj mnogo številnih turistov ni na spregled!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.12.2019 ob 8:14 121212 gost

      Še en članek za povečanje statistike.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.12.2019 ob 8:50 gost

      Drvarnica sameva...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.12.2019 ob 23:02 pišta gost

      Mmmmmm, Tjaša je super mačka. Prava Femme fatale! Za ta leta odlična! In tudi same prave domače dobrote so imeli na mizi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.