https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Obtožbe na račun polanske občine posledica zavajanja

Velika Polana, 14.12.2019 ob 6:00  

Na sedežu občine Velika Polana je včeraj, 13. decembra, potekala novinarska konferenca glede pomurskega vodovoda sistem A. Občina Velika Polana se je odzvala na obtožbe na račun njihove občine. Župan občine Velika Polana mag. Damijan Jaklin je predstavil njihova stališča in podal ustrezne odgovore.

V občini Velika Polana, ki je sestavni del pogodbe pomurskega vodovoda sistem A, so se vseskozi trudili za uspešno izvedbo tega projekta, katerega cilj je bil varna in v zadostnih količinah izvedena oskrba z zdravo in pitno vodo na način, da bo ta tudi cenovno sprejemljiva in dostopna za vse občane in občanke. Občine so 30. 3. 2016 podpisale končno poročilo, kjer so vse občine in vsi takratni župani sami izjavili, da so cilji projekta doseženi. Projekt je bil skozi izvajanje pregledan s strani predstavniškega organa Ministrstva za okolje in prostor (MOP), službe za regionalni razvoj, evropskega računskega sodišča, slovenskega računskega sodišča in organa za nadzor proračuna. In nobeden od teh organov ni v času izvajanja ugotovil nobenih nepravilnosti v samem projektu. Ker je dolžnost, vezano za obveznosti v povezavi z evropskimi kohezijskimi sredstvi, vsakoletno poročanje organov upravljanja, so vse občine to poročilo potrdile leta 2017 in 2018.

"Potem pa so ostale občine spremenile svoje stališče, še dandanes nam iz neznanih razlogov, v tem smislu, da je občina Velika Polana kršila določene obveznosti iz naslova pogodbenih obveznosti, vezano tako na evropski kohezijski sklad in kot tudi same medsebojne obveznosti občine. Naša občina se je to leto vseskozi trudila, da smo občinam argumentirali, da so njihove navedbe napačne (neresnične). Dejstvo je, da so se v tem času določeni župani zamenjali, niso se pa zamenjali tisti, ki so na teh občinah skrbeli za ta projekt in nekako imam občutek, da so župani in županja bili verjetno zavedeni, kajti danes lahko povem, da so vse njihove obtožbe in sklepanja bili napačni," razlaga župan občine Velika Polana mag. Damijan Jaklin.

"Sledila je velika medijska izpostavljenost naše občine. Problem tu je bil, da je nekdo posredoval napačne informacije. O razlogih se lahko samo špekulira. Naš cilj vseskozi je bil, da dokažemo, da je občina Velika Polana bila ena izmed tvorcev tega projekta, da smo vseskozi pomagali k njegovi uspešni uresničitvi, doseganju kazalnikov in tudi takrat ko so nastopili problemi na tem projektu, smo pomagali koordinatorju, takratnemu županu občine Črenšovci Antonu Törnarju, da je projekt šel dalje."

"To kar je bilo na osnovi prejetega dopisa 10. 12. 2019, konkretno s strani koordinatorke, to je občine Črenšovci in njene županje, da so ostale občine posredovale MOP-u dokumentacijo, na osnovi katere je prišlo do takšnega odgovora, ki z občine Velika Polana jemlje vse obremenitve (tudi MOP in vsi organi kontrole so ugotovili, da s tem projektom ni nič narobe, da so doseženi cilji in da ni nobenih ukrepov za kakršnokoli finančno korekcijo), da ta podatek ne drži. V tem obdobju občine niso posredovale nobene dokumentacije vezane na to, ampak je dokumentacijo posredovala izključno občina Velika Polana," dodaja župan.

Na osnovi te dokumentacije in sestanka z MOP-om in pristojnimi organi, ki je bil na kraju samem, v Veliki Polani, kjer je občina Velika Polana hotela fizično pokazati vse kazalnike, je MOP prišel do zaključkov, da jih je nekdo zavajal.

"In to je tudi razlog, da smo sklicali današnjo tiskovno konferenco, kajti dovolj imamo tega, da nekdo posreduje dvakrat lažne informacije, potem pa bo se še na koncu sprenevedal, da o tem ne ve nič. Mi nimamo nobene zamere do nobene občine, z občinami bomo tudi v bodoče sodelovali, zato ker gre za sodelovanje med sosednjimi občinami in sodelovanje v dobrobit občanov. Vse ostalo je pa stvar, o kateri bomo morali tehtno premisliti in nočemo se mi vmešavati v politiko drugih občin, želimo pa, da tudi nas nekdo pusti pri miru, kajti vedno se trudimo, da bi delali v dobrobit naših občanov, dobrobit kvalitete bivanja in življenja na področju naše občine in da bi tako, kot piše slogan na zloženki, ki smo jo skupaj izdali, imeli zaupanje v vsako kapljico vode. To je bil naš cilj v okviru te vodne oskrbe, ta cilj smo mi dosegli. Drugi cilj, da bo pa ekonomsko dostopna voda za vse občane, kar je ustavna pravica. To pravico pa moramo zagotavljati občine. In to ni stvar nekega ekonomskega barantanja, kajti kohezijska sredstva so ravno ta sredstva, ki omogočajo, da ljudem omogočimo, na ekonomsko dostopen način, kvalitetno zdravo pitno vodo."

Na vprašanje, od kod ima občina Velika Polana vodo, je župan odgovoril, da je vodovodni sistem občine Velika Polana v skladu z dokumentacijo in v skladu s takratnimi odločitvami v projektu zgrajen tako, da se lahko oskrbuje iz različnih vodnih virov. Do te odločitve je prišlo na sestanku na MOP. Izhaja iz tehničnega detajla, da je občina Velika Polana na tranzit, vezana izključno z enim vodom (z eno cevjo), ki prihaja iz področja na meji med Hotizo in občino Črenšovci do njih. In v primeru, da pride do okvare na tem tranzitnem vodu, vsi prebivalci občine Velika Polana ostanejo brez pitne vode. Sklenjeno je bilo tudi, da v skladu z načrtom oskrbe s pitno vodo in v skladu s hidravličnimi in drugimi pogoji, da v primeru, da občine potrebujejo, te zadeve uresničujejo skozi lokalne vodne vire.

"Naš vodni vir ima vsa vodna dovoljenja, je pod ustreznim monitoringom (HASAP), ima vsa soglasja in vsa infrastruktura, ki je tam, razen črpalk v vodnem zajetju, je zgrajena iz kohezijskih sredstev. In zato, da smo jo zgradili iz kohezijskih sredstev, gre v vseh pogledih za novogradnjo. Kar pomeni, da vse tiste izjave, da mi koristimo staro črpališče, ne držijo, kajti če bi nekdo malo bolj pogledal, bi ugotovil, da stari vodni vir ni ležal na tem področju, kot leži novi vodni vir. Za ta novi vodni vir imamo vodno dovoljenje (12l/s), kar omogoča vse potrebe za naše občane. V tem preteklem obdobju se je naša občina oskrbovala tako iz sistemskih vodnih virov (Gaberje, Turnišče), trenutno, sedaj se oskrbuje iz vodnega vira Velika Polana. Naš sistem je zgrajen tako, da lahko ne glede na način, iz katerega vodnega vira voda gre, zagotavljamo ustrezne zdravstvene pogoje skozi sistem HASAP. Ta sistem je pregledal ustrezni inšpektorat in nanj ni imel nobenih pripomb … Je pa dejstvo, da te dokumentacije občine, ko so pošiljale dokumentacijo, s katero so bremenile občino Velika Polana, niso posredovale, čeravno je bila na razpolago," razlaga Jaklin.

Župan je še razložil, da je upravljalec oskrbe s pitno vodo v skladu z zakonom na področju Velike Polane Režijski obrat Velika Polana in da ima vsa potrebna soglasja in je vpisan v razvid upravljalcev. Dodal je še: "Naša občina je solastnik Eko-Parka in nimamo nobenih problemov, da z njim sklenemo upravljavsko pogodbo za tranzitne vode. Dejstvo pa je, da mora biti metodologija za pripravo cene dosledno upoštevana in se ne more na občane naše občine prevaliti stroške, ki se njih ne dotikajo, kajti s tem se njih prekomerno finančno obremenjuje, kar pomeni, da tako kot želimo piti čisto vodo, želimo imeti tudi v tem primeru čiste račune."

Župan občine Velika Polana mag. Damijan Jaklin je še dodal, da se bodo še naprej trudili, da bodo občani Velike Polane imeli zdravo pitno vodo, in da bo zanje na ekonomski način dostopna in da bo sistem funkcioniral vse dni v letu, da ne bo prišlo ne do prekloriranja, ne do pregrevanja vode. "Mi na našem področju to lahko zagotavljamo. Mi smo dali tudi v tem smislu na ostale občine določene pobude, pa niso bile sprejete. Želimo si, da se s podjetjem, katerega smo solastnik, nekako dogovorimo za prenos in upravljanje tranzitnega voda in se dogovorimo, kako bo ta zadeva šla v bodoče, ne bomo se pa dali nikomur izsiljevati in ne bomo več poslušali neupravičenih obtožb," je zaključil župan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2019 ob 7:44 Niko gost

      Ja vodo do meli, ka pa šolo pa ravnateljico.?

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.12.2019 ob 10:47 Berni gost

      Zakaj bi meli ravnatelco? Saj pa Jaklin to vse zrihta! Sposoben clovek, naj bo se za ravnatela! Tak al tak ze vodi vse v tej obcini. Tudi obcane za nos

      25 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.12.2019 ob 17:52 Jao gost

      Malo Damič gibij kompas... škoda.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.12.2019 ob 19:07 gost

      Ta fant je pravi glumač...

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.12.2019 ob 0:16 gost

      Lahko ste srečni, da pijete kvalitetno vodo, v Črenšovcih je voda daleč od kvalitetne za pitje in prehrano.Občani pričakujemo od občine, da se čimprej ukrepa v tej smeri.Kvalitetna pitna voda bi morala biti prioriteta, ker gre za naša zdravja.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.12.2019 ob 14:39 čreva na plan gost

        Jaz sem slišal, da marsikdo ne pije vodo iz pipe, pa čeprav je neoporečna. Samo iz tiste jebene plastenke. Še dobro, da se ne razmišlja o tem koliko mikroplastike zaužijejo ljudje.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.12.2019 ob 6:42 Karčči gost

        Se strinjam. Projekt, ki je bil delan za petdeset let so zjebali takoj na začetku. Vsem ja jasno kaj je narobe, samo najbolj pristojni se delajo blesave, kot da nič ne razumejo. Ta vodovod bi moral biti šolski primer, kako se vodovod ne dela. Kako zjebati kvalitetno pitno vodo na viru, z šlampasto zgrajenim omrežjem. Zato g. Jaklin, čestitke, da se niste upognili kot ostali župani, ki jim ni mar kaj pijejo njihovi občani

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.12.2019 ob 12:54 lokalni šerif gost

      Kako pa kaj šola? Pa ravnateljica? Pa denar za šolo? A je mogoče slučaj, da ima njegov strankarski kolega v Rogatcu tudi probleme s šolo? Oba iz NSi, ki jih je polna usta, kako jih skrbi za otroke in družine. Potem pa se oba do šole obnašata tako mačehovsko. To so pravi lokalni šerifi.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.