https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Glede problematike dozidave vrtca so pripombe podali v svetniški skupini Naprej

Sv. Jurij ob Ščavnici, 19.12.2019 ob 12:20  

V torek, 17. decembra, je potekala novinarska konferenca glede problematike prostorskih stisk in neskladij z predlogi gradenj dozidave vrtca Sonček v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ki smo jo objavili tukaj. Vsebinske pripombe na neveljavno varianto izgradnje vrtca Sonček so zapisali v svetniški skupini NAPREJ, ki se ne strinajajo s predlogom občine Sv. Jurij ob Ščavnic glede drugega predloga izgradnje vrtca. Celotno izjavo za javnost podajamo spodaj.


- Če se gre v izgradnjo vrtca po neveljavnem projektu varianta 2, bo zamik izgradnje 2-3 leta in tukaj gre za vprašanje ali se kljub prostorski stiski s tem strinjajo starši in vzgojitelji. Tudi ravnatelj šole je sedaj naenkrat spremenil svoje mnenje.

- Pri sprejemanju rebalansa proračuna za leto 2019 je gospod Slana podal zavajajočo izjavo, da bo vrtec zgrajen do konca leta 2020. Pri pripravi osnutka Odloga o proračunu naše občine 2020 je podal izjavo, da se rok izgradnje zamika v leto 2021. Realno gledano pa je, da je izgradnjo vrtca po neveljavni varianti 2 pričakovati šele v letu 2022.

- Varianta 1 ima dokončano vso dokumentacijo in izdano odločbo o sofinanciranju Eko sklada. Za pripravo dokumentacije je bilo do sedaj porabljenih 68.000 €.

- Glede finančne vrednosti izgradnje objekta po neveljavni varianti 2, gre za 80-100% višjo investicijo, kar v denarju pomeni za vsaj 1.000.000,00 € večjo zadolžitev, kot pri varianti 1. To pomeni najetje kredita za dobo 15 let, poleg neodplačanega kredita za izgradnjo KUS-a. Takšna zadolžitev pomeni zgornjo mejo zadolževanja naše občine. Takšno zadolževanje bo onemogočilo razvoj naše občine za najmanj 3 mandate.

Procesni razlogi – pripombe:

- Za projekte večje od 500.000,00 €, mora po Uredbi o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (Uradni list RS, št. 60/06, 54/10 in 27/16, biti izdelan investicijski program pred predstavitvijo v Načrt razvojnih programov in proračunu. Za investicijski program je potrebna dokumentacija PGD in PZI s popisom del. V investicijskem programu mora biti izdelana tudi zaključena finančna konstrukcija, za navedbo vseh virov financiranja (prim.: v primeru sofinanciranja Eko sklada, mora biti izdana odločba o sofinanciranju).

Dejstvo je, da bi po predvideni in sprejeti časovnici, otroci, ki obiskujejo vrtec že bili v vrtcu in ne bi bilo potrebno iskati dodatnih prostorov za njihovo namestitev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.