https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pozimi večini odraslim Slovencem primanjkuje vitamina D

22.12.2019 ob 9:20  

Raziskava na odraslih Slovencih je pokazala, da med novembrom in aprilom približno 80 odstotkom odraslih primanjkuje vitamina D, okoli 40 odstotkov pa je imelo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi lahko predstavljalo tveganje.

V raziskavi, ki jo je izvedel Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Univerzitetnim kliničnim centrom, je sodelovalo je 280 oseb, starih med 18 in 74 let. Preskrbljenost z vitaminom D pa so raziskovalci določali na osnovi laboratorijskih analiz vzorcev krvi. V raziskavo so sicer zajeli tudi prebivalce, ki so poročali, da uživajo prehranska dopolnila z vitaminom D.

Raziskava je pokazala precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti z vitaminom D. V zimskem času približno štiri petine odraslih prebivalcev ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D. Še bolj zaskrbljujoči so rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih.

Precej boljša situacija je bila poleti, ko je bilo z vitaminom D preskrbljenih 60 odstotkov starejših odraslih in 75 odstotkov odraslih, mlajših od 65 let. V tem času je optimalno preskrbljenost z vitaminom D dosegalo 27 odstotkov starejših odraslih in 37 odstotkov odraslih do 65 let. Med starejšimi odraslimi nad 65 let so z vitaminom D nekoliko bolje preskrbljene ženske, med odraslimi do 65 let pa moški, kažejo rezultati raziskave.

Vitamin D je izjemno pomemben za normalno delovanje človeškega telesa. Med drugim povečuje absorbcijo kalcija iz hrane v tankem črevesju, ključen pa je tudi za normalno delovanje imunskega sistema.

Vitamin D lahko nastaja v človeški koži, kadar je dovolj časa izpostavljena dovolj intenzivni sončni svetlobi. Tekom poletja potrebe po vitaminu D pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, denimo s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz.

Nasprotno pa je jeseni in pozimi zaradi pomanjkanja ali slabše intenzitete sončnih žarkov biosinteza v koži zmanjšana, zato je potreben ustrezen prehranski vnos. Najpomembnejše prehranske vire vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo predvsem različna živila živalskega izvora, kot so ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, medtem ko ga rastlinska živila vsebujejo predvsem v obogatenih izdelkih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.12.2019 ob 12:00 gost

      Df si si prebral članek,začni jemati vitamin D ,pol mogoče več neboš tak nor :D

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.12.2019 ob 12:02 Lendavski nadvojvoda gost

      Bedarija zabita,edini način za življenje je ta ,da ješ,piješ kar ti pride pod roke,babe gledaš,doma pa pokoren svoji stari biti,dnevnik ne gledati,pa naj se ti jeb...za vse.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.12.2019 ob 12:05 Lendavski nadvojvoda gost

      Zdaj pa v bran DF,gost ,tebi ga primanjkuje,že od rojstva.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.12.2019 ob 12:20 DM gost

      Je res, da je tisti, kateri je padel v vodnjak umrl? Je res, da ga je nekdo zasledoval z avtomobilom? je res, da je šlo za mamilo?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.12.2019 ob 15:22 Lendavski nadvojvoda gost

      DM,res je edino to,da kreten si.Malo menje se špilaj preiskovalca,menje gledaj amerigo nadpolicjote,menje gledaj Turke,si prisiljen s svojo gledati kozlanje,vsa čast ti,si beda nikša,srmaček potuhnjeni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.12.2019 ob 22:56 pišta gost

      Ko prebereš prispevek do konca je vse jasno. D vitamin je v jajcih, mesu, mleku, mlečnih izdelkih. Seveda je potrebno biti tudi izpostevljen soncu. Danes pa je trend, še posebej med ženskami, da se skrijejo pred soncem. Poleti pod klimo, pozimi k peči. Pa bog ne daj kaj od naštete hrane. Zato pa siromaštvo od vitamina D. Tisti, ki dnevno jemo vse našteto in se gibamo zunaj teh problemov nimamo. Zanimivo, kaj vse prinese moderno "zdravo" življenje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.