https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendava oddala kandidaturo za naziv Evropske prestolnice kulture

02.01.2020 ob 6:00  

Občina Lendava je v skladu s pravilnikom Ministrstva za kulturo namero o prijavi kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025 že oddala. Včeraj pa je na Ministrstvo za kulturo v Ljubljani oddala tudi prijavno gradivo, pred tem pa so na Občini Lendava pripravili novinarsko konferenco.

Izjemno zahtevno, razvejano in obsežno gradivo prijave za kandidaturo je terjalo tudi širok nabor posameznikov, strokovnjakov z različnih delovnih področij. V ožjem delovnem timu, ki je oblikoval vsebinski material, so poleg strokovnih sodelavcev iz lendavskih javnih zavodov in Občine Lendava pri pripravi gradiva sodelovali Peter Tomaž Dobrila, Katjuša Kranjc, Matej Fišer in Janez Balažic, v sklepni fazi pa še številni drugi posamezniki, saj je gradivo potrebno oddati v angleškem in slovenskem jeziku v grafično dodelani obliki tako v papirni kot elektronski različici.

Pri zasnovi prijavnega gradiva so upoštevane vse smernice, prioritete in priporočila Evropske unije, kot tudi zamisli domačinov, ki bi lahko dolgoročno obogatile ožji in širši prostor. »Z našo kandidaturo želimo prispevati k boljši prihodnosti Lendave, regije in tudi same Evrope,« je na novinarski konferenci povedal župan Občine Lendava Janez Magyar.

Lendava je najmanjše mesto, ki kandidira za EPK

Lendava ima močno in osrednjo vlogo že zaradi svoje izjemne lokacije, sobivanja, dvojezičnosti, različnih manjšin in narodnosti, tesnih odnosov v skupnosti, vključevanja ter povezav in vezi med različnimi narodi in državami.

Lendava kot Evropska prestolnica kulture bi lahko nedvomno veliko prispevala k napredku na vseh področjih, tako v ožjem in širšem prostoru. Prav tako bi lahko Evropa z izborom najmanjše kandidatke doslej pokazala, da ji je mar tudi za majhne, oziroma najmanjše in da so vsa mesta enako pomembna pri ohranjanju Evrope in evropske ideje.

Slovenija ima 212 občin in več kot polovica njenega prebivalstva živi v občinah z manj kot 5.000 prebivalci, torej v mestih kot je Lendava. Mestih, ki so kljub svoji majhnosti kulturno bogata, umetniška, lepa, pristna, navdihujoča.

Lendava ni samo majhna, ampak je tudi najmanjše mesto, ki kandidira za EPK 2025 do sedaj. Samozavestno bi radi pokazali, da imajo majhna mesta marsikaj kar v velikih mestih manjka in bi to radi delili. To bi bila priložnost, da veliki prisluhnejo majhnim.

Lendava povezala štiri države in osem evropskih regij

Posebna geografska lega Lendave je izjemna in vpetost med dve tromeji zagotavlja povezovanje z mesti v regiji in tudi čez mejo. Lendava kot obmejno mesto v svojo kandidaturo EPK vključuje vrsto evropskih regij.

Dogovore o partnerskih povezavah pri projektu EPK so z Občino Lendava podpisali že Svet pomurske razvojne regije, Mestna občina Murska Sobota, Knjižnica - Kulturni center Lendava, Međimurska županija, hrvaško mesto Čakovec, Hrvaško kulturno društvo Pomurje, Županija Zala, madžarsko mesto Zalaegerseg, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Državna slovenska samouprava, Zveza Slovencev na Madžarskem in avstrijsko mesto Bad Radkersburg. Pisma podpre je Občina prejela tudi od več kot štiridesetih občin, društev, organizacij, zavodov in posameznikov.

Lendava je edina kandidatka doslej, ki bo program izvajala v štirih državah in osmih evropskih regijah. Že zdaj imajo v Lendavi vsi kulturni in drugi dogodki mednarodno konotacijo.

V Lendavi »živimo in govorimo kulturo«

»K sodelovanju smo povabili kar nekaj evropsko znanih umetnikov in posameznikov, ki svojim delom bogatijo in plemenitijo širši evropski prostor. Brez oklevanja so potrdili udeležbo, ker govorijo isti jezik, ne glede na to od kod prihajajo, jih v Lendavi razumemo. Upamo, da nam bo s prijavo uspelo prepričati tudi presojevalce, ki bodo prepoznali, da se vse lepo in dobro skriva v malih stvareh, oziroma v malih mestih. Verjamemo, da je Lendava edina prava kandidatka za EPK 2025, edina prava, ker tukaj živimo in govorimo kulturo,« je svojo izjavo na novinarski konferenci sklenila predstavnica ožje delovne ekipe za pripravo gradiva arhitektka in oblikovalka Katjuša Kranjc.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2020 ob 7:47 Lendavski nadvojvoda gost

      Jaz in Risto kandidirava za promotorja kulture dialoga.Plačila truda se ne braniva.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.01.2020 ob 10:19 gost

      Mislim, da Lendava nima šans. Tu je Ljubljana z Zokijem.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.01.2020 ob 13:18 gost

        13:09 ........ zopet nekaj kar si videl na Janševi televiziji? Človek, razumi, da je Ljubljana veliko turistično in kulturno središče in lahko evropskim turistom in kulturnikom marsikaj pokaže kar majhna in siromašna Lendava ne more. Daj neke dokaze o kuriptivnosti v Ljubljani, a ne z Janševega portala, ker tam so same laži za naivne ljudi.

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.01.2020 ob 12:40 Jure gost

      Lendava nima šans s takim vodstvom. Pijanci in primitivci so na oblasti. Žal

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.01.2020 ob 13:25 gost

      Še malo ,pa prijde Janša na vlado! Tagrat greste vij njegovi protigobezdači v P:::M::!

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.01.2020 ob 13:53 gost

        Janša nikoli več. Prekleti bimbo zarukani kaj ti ni že dovolj vzel. Hočeš, da ljudem še več vzame? OVCA ZBLOJENA.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.01.2020 ob 14:03 gost

        JANŠO LAHKO VOLITE SAMO TAKI BEDAKI, KI SPLOH NE VESTE KOLIKO ŠKODE JE ON NAPRAVIL SLOVENIJI IN SLOVENCEM.

        13 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.01.2020 ob 14:24 KUMROVEC gost

      JANŠA JE NAŠ HEROJ .

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.01.2020 ob 20:03 Risto Kubura gost

      General Glantzkopf največji parazit nove Slovenije!!!!!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.01.2020 ob 20:44 Mika Tripalo gost

      Živel Janša, osvoboditelj Slovenije, ki bo še moral vajo še enkrat ponoviti.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.01.2020 ob 22:16 Lendavski nadvojvoda gost

      Ob umskih pripombah janševikov se mi zazdi,da pa niti nisem tako nor.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.