https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cigarete in tobak za zvijanje v 2020 samo še v enotni embalaži

01.01.2020 ob 11:00  

Od 1. januarja 2020 bodo v Sloveniji cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, so zapisali na Ministrstvu za zdravje.

Embalaža cigaret in tobaka za zvijanje bo tako morala imeti poleg slikovnih in besedilnih zdravstvenih opozoril, tudi predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje.

Videz zavojčkov različnih tržnih znamk cigaret bo poenoten, vsi bodo v standardiziranih barvah, na njih ne bo logotipov, barv, podob, promocijskih sporočil ali kakršnihkoli drugih oznak značilnosti izdelka. Odstranjeni bodo okrasje, sijaj in zavajajoči elementi na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje.

Z uvedbo enotne embalaže, ministrstvo sporoča, da gre za izdelke, ki niso nekaj vsakdanjega in sprejemljivega. Pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja s pomočjo embalaže pa želijo še posebej zaščititi otroke in mlade.

Številne raziskave kažejo, da enotna embalaža zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med otroci in mladostniki, prepreči oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže. Zmanjšajo se možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov na embalaži tobačnih izdelkov in s tem napačno zaznavanje, da so določeni izdelki manj škodljivi. Poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži in s tem zmanjša obseg začetkov kajenja, spodbudi opuščanje kajenja in prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.

V Sloveniji je tobak vodilni preprečljivi dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt. Pljučni rak je skoraj v 90 odstotkih posledica kajenja. V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umre več kot 3.000 prebivalcev.

Enotna embalaža je učinkovit ukrep nadzora nad tobakom, ki prispeva k znižanju deleža kadilcev, s katerim se Slovenija pridružuje najnaprednejšim državam v svetu na tem področju, kot so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Irska in Norveška.

Foto: Ministrstvo za zdravje

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2020 ob 12:17 topla voda gost

      Z vsen smo se pridrujžili naprednin državan samo z delavskimi plačami smo na balkani pa tu mo ostali

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2020 ob 16:23 gost

        Kaj si bil ti tako naiven, da si mislil, da boš imel nemško ali švicarsko plačo, ko nas je Nemčija vzela v EU? Mi smo za Nemce samo poceni delovna sila in tržišče. Zato so nam dali s Pučnikom in ostalimi plačanci navidezno samostojno državo, v resnici smo pa njihovi hlapci.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.01.2020 ob 15:17 gost

      Kje je ŠIŠKO? Ima slovenska policija namen tega primitivca sploh prijeti? Kdo vodi slovensko policijo? Kader iz SDS?

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.01.2020 ob 18:06 gost 2 gost

      Šiška treba podpreti. Ne dela nič kaznivenekega nikogar ne ogroža ali grozi in vsaj pokaže, da imamo Slovenci še svoj ponos. v drugih državah državah v naši okolici imajo takšne oz. bolj organizirane varde povsem legalne in s podporo države. Mi se pa vedno bolimo nekega Bruslja, ki nam kroji usodo in se imamo za samostojne. Tako nesamostojni nismo bili nikoli v zgodovini, kot smo zdaj. Ali nas bo ta EU varovala, larifari, to že vemo.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2020 ob 20:44 gost

        Ti si ponosen, v resnici si pa zabiti v glavi, da bolj ne moreš biti. " KMET " V Google vpiši Andrej Šiško, pritisni enter in beri, da boš vsaj videl kakšnega človeka podpiraš. Pozanimaj se koliko delovne dobe ima pri 50 - tih leth.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2020 ob 21:24 gost

        ŠIŠKO BO TEBE VAROVAL?? PAZI, DA TI NJEGOVA VARDA NA DVORIŠE NE PRIDE PA BOŠ VIDEL KAKO BODO ONI TEBE VAROVALI. ČLOVEK JE BIL PRAVNOMOČNO OBSOJEN IN MORA V ZAŠPOR. NITI JANŠA GA TU NE BO REŠIL.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.01.2020 ob 22:12 gost

      Tobak.droga,alkohol to je roba z katero se polni državna blagajna in dokler to Poslanci DZ ne zabranijo bodo nekateri še vedno dobivali pomoč iz CSD

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.