https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Matura: Ljutomerska gimnazija ohranja primat, murskosoboška gimnazijka najboljša v državi pri slovenščini

13.07.2011 ob 12:37  

Zlatih maturantov na pomurskih srednjih šolah, ki so opravljali splošno maturo, je bilo letos 17.

Ljutomerska gimnazija je letos "proizvedla" 13 zlatih maturantov. (Foto: Dejan Razlag, Prlekija-on.net)

Danes so kandidati, ki so opravljali splošno maturo, prejeli rezultate le-te.

Najboljše rezultate na splošni maturi so, kot je v zadnjih letih v Pomurju že stalnica, dosegli maturanti Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (100-odstotna uspešnost). Ljutomerska gimnazija je letos na splošni maturi dobila 13 zlatih maturantov. Maturo je na ljutomerski gimnaziji opravljajo 134 maturantov.

Na Gimnaziji Murska Sobota, maturo je opravljalo 126 kandidatov, so zlati maturantje postali trije, skupna uspešnost murskosoboške gimnazije pri opravljanju splošne mature je bila 87-odstotna. 

Ekonomska šola Murska Sobota je v programu ekonomske gimnazije zabeležila 72-odstotni uspeh (od 25 kandidatov jih je maturo uspešno opravilo 18). 

Dvojezična srednja šola Lendava je letos dobila eno zlato maturantko (maturo je opravljalo 22 dijakov, vsi so jo opravili uspešno).

V pomurski regiji se je splošne mature sicer udeležilo 345 kandidatov.

Trije pomurski dijaki v vrhu pri posameznih predmetih

Največje število točk pri predmetih skupnega dela splošne mature in tistih predmetih, pri katerih je splošno maturo opravljalo več kot tisoč kandidatov, so dosegli tudi trije pomurski dijaki.

S slovenščino je najbolje v državi opravila dijakinja Gimnazije Murska Sobota Tjaša Žerdin, ki je dosegla 97 odstotnih točk.

Pri kemiji se je odlično odrezala dijakinja ljutomerske gimnazije, Katarina Nemec, ki je dosegla 99 odstotnih točk.

Pri geografiji je še ena dijakinja ljutomerske gimnazije, Petra Novak, dosegla 96 odstotnih točk. 

Vseh zlatih maturantov sedemnajste generacije je 335, prihajajo pa s 44 slovenskih šol.

Poklicna matura – med 29 najboljšimi trije pomurski dijaki

V pomurski regiji je poklicno maturo opravljajo 560 kandidatov, rezultate pa so prejeli prejšnji teden.

V letošnjem spomladanskem roku je najboljši uspeh pri poklicni maturi doseglo 29 kandidatov, med njimi tudi trije iz pomurskih šol. To so Barbara Lejko, Urška Rebernak in Aleksandra Štuhec.

Vseh zlatih maturantov letošnjega spomladanskega roka je bilo na poklicni maturi 147, prihajajo pa s 64 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Pomurci smo v vrhu pri posameznih predmetih poklicne mature imeli dva dijaka. Pri matematiki je 100 odstotnih točk dosegel Aleksander Klemenčič, pri nemščini pa Doris Slemenšek

Vpis na univerze, visokošolske zavode in višje strokovne šole

Visokošolske prijavno-informacijske službe razpis za vpis obvezuje, da ob upoštevanju zbranih podatkov iz srednješolskih spričeval, spričeval o splošni maturi in poklicni maturi ter podatkov o preizkusih nadarjenosti najkasneje do 23. julija 2011 pripravijo sezname sprejetih kandidatov. Tako kot lani bodo tudi letos vsi kandidati o tem obveščeni po pošti na domači naslov.

Podatke o še prostih mestih bodo prijavne službe univerz in visokošolski zavodi po izteku roka za vpis sprejetih v prvem roku, to je 19. avgusta 2011, objavili na svojih spletnih straneh. Obrazec Druga prijava za vpis v 1. letnik v študijskem letu 2011/2012 bo od 19. avgusta 2011 dalje na voljo v vseh večjih papirnicah in knjigarnah kot tudi na spletnih straneh visokošolskih prijavno-informacijskih služb, kandidati pa jo bodo lahko oddali od 22. do 29. avgusta 2011, tudi v tem roku visokošolski prijavno-informacijski službi univerze, lahko celo prek njihovih spletnih strani.

Višje šole

Podatki o še prostih mestih bodo objavljeni do 1. septembra 2011 na spletnih straneh Višješolske prijavne službe. Vpis na še prosta mesta za redni študij je možen samo po predhodni spletni prijavi! Prijaviti se je potrebno na spletnih staneh Višješolske prijavne službe www.vss-ce.com/vps do 1. oktobra 2011 oz. do zapolnitve mest. Po prijavi bo Višja strokovna šola kandidate pozvala k vpisu. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.