https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Matej Kolenko - magister iz Črenšovcev, ki kmetovanje obrača v dober posel

13.7.2011  

25-letni Matej Kolenko iz Črenšovcev je pred mesecem dni postal magister agrarne ekonomike. To mu je uspelo natančno 700 dni zatem, ko je kot prvi diplomiral na edinem rednem visokošolskem programu v Pomurju Management v agroživilstvu in razvoj podeželja. Tekom študija pridobljeno znanje s pridom izkorišča na domači kmetiji, ki se v glavnem ukvarja s krompirjem, v prostem času pa se kulturno in politično udejstvuje.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Glede študijskega programa Management v agroživilstvu in razvoj podeželja, ki se izvaja v dvorcu Rakičan, se pogosto pojavljajo očitki, če je tak program v našem okolju sploh potreben. Njegov prvi diplomant Matej Kolenko se ob tem samo nasmehne: "Ravno v teh dneh bo minilo natanko dve leti od mojega zaključka študija v Rakičanu. Spomini na Rakičan so še vedno živi, predvsem na zadnji letnik, saj je bil le-ta izjemno dinamičen in aplikativno naravnan. Tako s študenti kakor tudi s profesorji smo drugim dali vedeti, da smo usklajena ekipa, željni novega, svežega znanja. Očitki gor ali dol, program že kaže prve rezultate in se je zelo dobro vpel v samo okolje. Investiranje v znanje je še zmeraj na koncu imelo pozitiven predznak!"

V 700 dneh od diplome do magisterija

Kolenko je diplomiral na tematiko Ekonomska in finančna analiza pridelave in predelave krompirja, katere cilj je bil analizirati ekonomsko upravičenost pridelave in predelave krompirja, ter ugotoviti s pomočjo Cost - Benefit analize, finančno smotrnost investicije v predelavo krompirja. Pridobljena znanja so na družinski kmetiji udejanili tudi praktično in izpopolnili tehnologijo pridelave krompirja in začeli v smeri same predelave.

Po dodiplomskem študiju se je odločil nadaljevati šolanje tudi na drugi stopnji in 17. Junija letos tudi magstriral. In kaj je raziskoval tokrat in do kakšnih sponznanj je prišel? "S pomočjo mentorice doc. dr. Karmen Pažek, ki mi je bila več kot samo to - če smo že prej omenili dodano vrednost, lahko rečem; mentorica z dodano vrednostjo.  Lotila sva se uporabe do sedaj dokaj nepoznanega in malo uporabljenega pristopa v kmetijskem menedžmentu - realne opcije. Vrednotenje investicijskih naložb z opcijskimi modeli. Dodelal in razvil sem tehnološko-ekonomski simulacijski model načrtovane kmetijske pridelave in predelave krompirja z vrednotenjem realnih opcij z Black-Sholesovim opcijskim modelom in vrednotenje realnih opcij z binomsko mrežo," pojasnjuje Matej.

Osnovni namen je bil prikaz aplikacije realnih opcij v kmetijstvu, saj so se do sedaj večino realne opcije pojavljale le na trgu z vrednostnimi papirji. Kolenko meni, da če tudi so realne opcije matematično nekoliko zapletene, pa je njihov prispevek v tem, da dajejo popolnoma nov način ekonomskega razmišljanja. Le-te bodo s časom morale postati eno glavnih orodij vrednotenja investicijskih projektov tudi v agroživilskem sektorju, saj s svojo prilagodljivostjo sledijo napredku v svetovni ekonomiji.

Ustanovil je podjetje Kmetija Kolenko

Ob študiju je Matej redno pomagal na domači kmetiji, ki je velika okoli 15 hektarjev in je vključena v način integrirane pridelave poljščin in zelenjave. Kmetija je poljedelsko naravnana, glavne poljščine pa predstavljajo krompir, čebula, pšenica ter koruza. Od prvega septembra 2009 kmetija deluje kot družba z omejeno odgovornostjo, ki jo sam ustanovil prav Matej.

In kako je to tega prišlo? "Začetek zgodbe o krompirju je bil z mojim očetom in g. Ivanom Ajlecem, nekdaj ekonom v sedanjih Termah 3000. Na tem področju sta pred več kot 18 leti začela orati ledino. Kakovost, ažurnost, hitra dobava - zaradi vsega tega je tudi uspelo. Bolj ko se je konkurenca večala, težje je bilo. Do pomembne prelomnice je prišlo pred leti, ko smo podpisali pogodbo z Savo Kranj d.d., kot dobavitelj hotelski nabavni mreži. To je bil tudi povod za ustanovitev družinskega podjetja Kmetija Kolenko d.o.o., katere glavna dejavnost je priprava pridelkov. V prihodnosti želimo iz kmetije na podjetje prenesti celotno predelavo krompirja in čebule. Uspeli smo tudi z registracijo krovne blagovne znamke Kmetija Kolenko, katera bo dala še dodatno dodano vrednost izdelku," pojasnjuje vzroke za ustanovitev podjetja Matej.

Že v tem trenutku prodajo kar devetdeset odstotkov predelanega krompirja in samo deset odstotkov nepredelanega krompirja. Kakšne pa so usmeritve v prihodnje? "Načrti v prihodnje, kar se tiče kmetovanja, je sigurno obdržati sedanje stanje z nenehnim izboljševanjem. Ne morem pa zanikati, da si delamo temelje za predelavo krompirja v pomfrit," odgovarja Matej.

S proizvedeno elektriko bi lahko oskrbovali sedem gospodinjstev

Prejšnje leto so se pri Kolenkovih podali še v svet fotovoltaike, saj so v njej videli poslovno ter tudi okolju prijazno priložnost. "Na novozgrajenem objektu, v katerem sta skladišče in hladilnica, smo zgradili sončno elektrarno z močjo 24,96 kWp. Letna količina proizvedene energije znaša cca. 25.000 kWh," pove Matej.

Ker pa ti podatki ne povedo veliko, je bolj relavanten podatek, koliko gospodinjstev bi se lahko s tem oskrbovalo. "Po statističnem izračunu znaša povprečna poraba električne energije v gospodinjstvih 290 kWh mesečno, vendar nam ta podatek pove bolj malo, ker se gospodinjstva med seboj zelo razlikujejo. Poraba je namreč odvisna od velikosti gospodinjstva, opremljenosti z električnimi aparati ter od kakovosti in intenzivnosti rabe električnih aparatov. Iz teh izračunov bi se lahko iz naše proizvedene energije oskrbovalo nekje sedem gospodinjstev," pojasni Matej.

Od govorne napake do igranja in nastopanja

Matej pa je aktiven še na mnogih drugih področjih, ena od glavnih pa je gledališka igra in nastopanje. "Heh, gledališče, ja. To je pa nekaj za mojo dušo. Niti sam pravzaprav ne vem, kako je do tega prišlo. V osnovni šoli sem se nekaj let - zaradi govorne napake (jecljanje) izogibal vsakršnega javnega nastopanja, tudi v razredu nisem hotel brati. S časoma je to s pomočjo vaj minilo in vse bolj sem se nekako vključeval v družbeno življenje. V času mojega  šolanja v srednji šoli je »vajeti« v Črenšovcih na kulturnem področju prevzela Andreja Sever in me povabila zraven. Ona je "kriva" za to, da me je gledališče prevzelo.

Do sedaj sem odigral tri večje predstave, od katerih je bila najbolj odmevna ravno zadnja - Slačilnica. Poleg tega sem odigral tudi nekaj različnih vlog na raznih prireditvah, ob državnih in občinskih praznikih pa še bi se kaj našlo. V jesen imamo željo narediti novo komedijo z več ali manj uigrano ekipo, tako da mislim če nam uspe, se damo na ogled nekje v januarju prihodnje leto," pravi o igralski poti Matej.

Jenamena fest in politika

Aktiven je tudi pri Jenamena festu oziroma festivalu rokodelstva, obrti, kulture in kulinarike, ki bo od 17. do 20. avgusta potekal že petič, udejstvuje pa se tudi v politiki, kjer je predsednik črenšovskega občinskega odbora Nove Slovenije. "Dejstvo je, da se brez politike ne zgodi nič. Političnega udejstvovanja na nacionalni ravni nimam. Vse kar je na ravni občine. Lansko leto, so me povabili zraven in ker je to zame predstavljajo določen izziv sem se ga tudi lotil," pojasnjuje Matej.

Kaj pa počne poleg vsega tega počne v prostem času? "Tega mi ostane bolj malo. Večino ga porabim, kot sem že prej omenil, za kulturno udejstvovanje v občini. Ostalo pa gre za spoznavanje novih dežel, kultur, obisk kakšnega koncerta, festivala ter nenazadnje mi veliko pomeni druženje s prijatelji."

Matejevih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Jožef Klekl

Glasbena skupina: U2

Knjiga: haha :)

Kraj v Pomurju: Črenšovci

Želja v življenju: Spoprijeti se z izzivi - uspešno!

 

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. maych
      13.07.2011 ob 20:03 maych

      Čestitke ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Smiley666
      13.07.2011 ob 20:53 Smiley666

      Bravo cimer!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2012 ob 19:04 Lidija gost

      Tak se dela :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.