https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Knjige odslej obdavčene manj

03.01.2020 ob 10:00  

V veljavo je vstopila novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki za knjige in druge publikacije uvaja posebno stopnjo davka, najnižjo od vseh. To naj bi prispevalo k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce.


V Sloveniji je doslej veljala splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka. S prvim januarjem se jima je pridružila še posebna znižana stopnja DDV v višini pet odstotkov. Ta velja za dobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih kot elektronskih nosilcih.

Ne velja pa za gradiva, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oz. jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video ali zvočne vsebine.

Po ocenah, naj bi se zaradi nižje obdavčitve knjig, v državni proračun steklo 9,4 milijona evrov manj davkov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.01.2020 ob 11:17 gost

      BRAVO VLADA, KI DELA ZA LJUDI.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.01.2020 ob 13:14 gost

      Višja urna postavka za študentsko delo, višja minimalna plača, višji odstotek pokojninske osnove, višja nadomestila za čas nezaposlenosti, višji socialni transferji, zmanjšanje dohodnine, več dopusta za starše, ............ BRAVO VLADA, KI DELA ZA LJUDI. Janševa vlada je ljudem samo jemala. Nikoli več Janša.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.01.2020 ob 8:35 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraša se to ne dotakne,je pravoveren SDS,on ne čita,on je "Čita",pa Tarzana pozna.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.