https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ODBOJKA

Igralci Brna prepričljivo zmagali v velikem finalu 2. Jankovega memoriala

6.1.2020  

Finalni dan 2. Jankovega memoriala je v Ljutomeru postregel z odbojko vrhunskega nivoja. Prepričljivo so prvo mesto na Memorialu osvojili igralci Volleyball Brna iz Brna v Češki republiki, ki so le v polfinalnem dvoboju oddali niz OK Panvita Pomgrad.

V velikem finalu so izrazito prevladovali, saj lanski zmagovalci, OK Hoče, preprosto niso imeli odgovora na izjemno visok nivo odbojkarske igre Brnčanov. Boljšo predstavo proti gostom iz Češke so prikazali prvoligaši Panvite Pomgrada, ki so Brnčanom v drugem polfinalu uspeli odščipniti niz in so potem v tekmi za tretje mesto zanesljivo premagali najvišje postavljeno ekipo na turnirju, UVC Holding Graz iz Gradca, s 3 proti 1 v nizih. Igralci OK Hoče, pod vodstvom novega trenerja, Jurija Čopija, so se še drugo leto zapored uvrstili v finale Memoriala, potem ko so v jutranjem polfinalu brez izgubljenega niza premagali, tesno v končnicah nizov, Gradčane. Presenečenje prvega dne Memoriala, OK Radenci, so na razočaranje organizatorjev, nastop na finalnem dnevu zaradi poškodb in službenih odsotnosti, odpovedali.

Prvo jutranje polfinale 2. Jankovega memoriala v dvorani ŠiC Ljutomer smo videli tesen dvoboj med gosti iz Gradca, UVC Holding Graz in lanskimi zmagovalci, ekipo OK Hoče. Igralci Hoč, ki so po besedah novega trenerja med prazniki trdo trenirali in se s treningom maksimalne moči pripravljali na nadaljevanje sezone v prvi državni odbojkarski ligi, so v končnicah treh nizov strli odpor Gradčanov. Pomočnik trenerja UVC Holding Graz, Zoltan Mozer, ki je nadomeščal prvega trenerja Gradca, Roberta Kocha, ki je vodil priprave mlade avstrijske reprezentance do dvajset let, preprosto ni našel dovolj razpoloženih igralcev, ki bi uspeli spreobrniti potek srečanja. V drugem nizu so Gradčani v končnici sicer nakazali preobrat, a jim je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče in ekipa OK Hoče se je še drugič zapored uvrstila v finale Jankovega memoriala.

Drugo polfinale med domačini iz Murske Sobote, OK Panvita Pomgrad in gosti iz Češke republike, prvoligašem Volleyball Brno je minil v prevladi slednjih. Murskosobočani so Brnčanom uspeli odščipniti drugi niz, kar je bil, kot se je izkazalo pozneje, tudi edini niz, ki so ga Brnčani na Memorialu oddali nasprotnikom. Prvi tempo Brnčanov je bil izjemen, ob slabem sprejemu Panvite Pomgrada, je imel korektor Zlatko Pulko precej dela, a ni bil najbolj uspešen in v tretjem nizu je novi trener Murskosobočanov v letošnji sezoni, Aleš Hribar, Pulka umaknil iz postave in na njegovo mesto postavil sicer običajno sprejemalca, Nikolo Ražnatovića. Četrti niz je bil izenačen vse do samega konca niza, ko so Brnčani stvari le postavili na svoje mesto in zmagali niz s 25 proti 23, skupno 3 proti 1 v nizih.

V bogatem spremljevalnem programu turnirja, so organizatorji ob 13. uri, v predavalnici sosednjega Zdravstvenega doma Ljutomer pripravili Problemsko konferenco: O demenci. Več kot 20 udeležencev je imelo priložnost najprej slišati uvodno predavanje Petra Bezneca, direktorja Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota na temo izzivov in priložnosti dolgotrajne oskrbe v Pomurju. Napovedi stroškov za oskrbo starejših v Sloveniji pravijo dvojno povečanje, na evropski ravni nekoliko drugačni izračuni napovedujejo celo trojno povečanje stroškov oskrbe starejših. V Sloveniji, kjer je socialno varstvo prepuščeno lokalnim skupnostim, torej občinam, bi se znalo zgoditi, da bomo priča ne le ekonomskim migracijah temveč tudi zdravstvenim migracijam. Peter Beznec je predstavil tudi par predlogov skupnostnega pristopa za dolgotrajno oskrbo starejših, ki so pogosti izpostavljeni tudi boleznim demence. Druga predavateljica, doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, je za konferenco pripravila predavanje z naslovom: »A je to že demenca?«.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.