https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Napovedujejo nam najdražjo elektriko v Evropi

20.01.2020 ob 6:00  

Po napovedi organizacije Independent Commodity Intelligence Services naj bi imeli v Sloveniji in na Hrvaškem do leta 2025 najvišjo ceno elektrike v Evropi.


V organizaciji ICIS iz Londona, ki se ukvarja z analizami in napovedmi na področju energetske oskrbe, pojasnjujejo, da razlogi za rast cene proizvodnje megavatne ure elektrike tičijo v rasti cen ogljika (izpustov CO₂), plina in premoga.

Težava oskrbe z električno energijo je v tem, da skoraj tretjina proizvodnje temelji na fosilnih gorivih, zato bodo cene ogljika, plina in premoga v naslednjih letih zelo vplivale na proizvodno ceno elektrike. Cene premoga in plina pa naj bi v prihodnje v Evropi rasle predvsem na račun cen ogljika.

Letos in prihodnje leto bo cena elektrike ostala pod 50 evri za megavatno uro, k temu pa bo pripomogla cena ogljika, ki bo po napovedih ICIS nižja od 27 evrov za tono izpustov ogljikovega dioksida.

Vendar bi se naj po napovedih cene ogljika do leta 2025 povišale kar za 50 % in znašale nekaj več kot 35 evrov na tono izpustov, kar bi podražilo proizvodnjo elektrike v termoelektrarnah. Pričakujejo, da bo do leta 2025 cena megavatne ure dosegla vrtoglavih 75 evrov.

Elektrika v končni ceni za gospodinjstva predstavlja približno 30 %, kar bi pomenilo da bi namesto zdajšnjih 15 centov na kilovatno uro plačevali 25 centov. Opustitev proizvodnje iz lignita bi elektriko podražila še bolj, predvsem zaradi višjih stroškov proizvodnje iz premoga in plina ter večjega uvoza iz Avstrije.

Zmogljivosti za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov (predvsem so pod drobnogled vzeli energijo iz sonca iz vetra), bi se naj do leta 2030 sicer podvojile, vendar bo to predstavljalo le 4% celotne proizvodnje elektrike v Sloveniji.

Cena elektrike iz hidroenergije, ki predstavlja zelo pomemben del proizvodnje elektrike, bo v naslednjih letih odvisna predvsem od hidroloških razmer. Kot so še zapisale Finance bo leta 2030 zaradi dražje elektrike, delež elektrike iz premoga in lignita zrasel z zdajšnjih 35 % na 39 %.

Zaradi zapiranja italijanskih premogovnih elektrarn in povečanja prenosnih zmogljivosti, bo sicer konec desetletja zrasel tudi slovenski izvoz elektrike v Italijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2020 ob 7:28 GE STE NARAVOVARSTVENIKI gost

      Ge ste zdaj vsi tisti naravovarstveniki oziroma drek mešalci, ki tak terate MURE NE DAMO, po vaši zaslugi bomo v Sloveniji plačevali najdražjo elektriko ali vam se to jebe, vaša pamet je prekratka, da bi spoznali posledice za naprej. Vsem vam bi bilo elektriko potrebno odklopiti in soditi zaradi veleizdaje.

      44 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2020 ob 9:30 gost

        a si prebral samo naslov ali celoten članek? očitno nič od tega. Ko si jezen na vse svet okoli sebe, so vsi drugi krivi tvoji nesreči. Pojdi ven na zrak.

        12 17 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2020 ob 18:50 Belogadara gost

        Tocno tak! Ne ven kak mamo mij lejko ribe v Muri, ce pa majo Avstrijvi kar nekaj hidroelektrarn. Isto blesavi pametnjakovici z vetrnicami pa ptici.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2020 ob 8:25 Tebi pa bi bilo treba priklopiti pamet... gost

      2 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2020 ob 8:29 čondraš gost

      Zrežirana nategancija, da bi panični ljudje šli v nakupe sončnih elektrarn s katerimi bodo potem imeli " zastonj " elektriko .

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.01.2020 ob 8:31 gost

      Lignit je vrsta premoga!! Kaj nimate kaj drugega pisati kot neke lari fari članke kopirati??

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.01.2020 ob 9:34 Ne laži gost

      Nemremo meti vetrne elektrarne ka te ftiči nedo tan mogli leteti. Ja po Evropi pa lejko letijo, naše ftiče mo mogli poslati na šoulanje.

      27 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.01.2020 ob 9:43 gost pet gost

      Strinjam se s komentarjem, ka so ti kvazi ekologi zganjali takše burke, ki so mejile že na betežno pamet - proti elektrarnam. Zna se, ka jih je v Slo. premalo. Vi butlaši pa odite gledat Muro, kak zamazana iz Avstrije teče, tan se za njo tak ne brigajo, pa ne zganjajo takše burke. Hočejo meti koristi, ne pa gledanje. Torej hodite gledat zamazano vodo, doma si pa svetite s svečami in živite v osemnajstem stoletju.

      19 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.01.2020 ob 11:47 Dudul Odranski gost

      Nič. Napraviti tou ka premirjer guči. Razširiti nuklearko. Pa nede ogljika . Če nesmimo ptičof pa žab tirati, te pa je edina rešitev močna in zadostna nuklearka... To je to. To jes tudi san osebno zagovarjam. Pa se lejko Avstrijci v Grosglockner "ali ka že majo" zaletijo. Lektriko nucano... čiduže več....

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.01.2020 ob 12:09 gost

      Vse ki so proti ELEKTRARNAM na MURI bi trebalo v rit nabrsati in jim odklopiti elektriko. Naj si nabavijo AGREGATE. Na TV pa naj dajo SVEČO in naj tak gledajo TV program.Toliko BEDAKOV kot jih ima SLO ne premore cela EU. Bog nam pomagaj. Te bi trebalo IZVAŽATi smo je PROBLEM KUPCA DOBITI.

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.01.2020 ob 12:25 gost

      Vse ka so proti hidroelektr. na MURI-----kastrirati!!!!!

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.01.2020 ob 12:40 Bosanče malo gost

      Opa , kak ste močni anonimni komentatorji , le od kje izvirajo ti vaši kompleksi ?

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.01.2020 ob 16:30 -+ gost

      Tu meni nekaj nej jasno, zakoj pa te izvažamo elektriko, če jo mamo tak malo!? Čudna matematika, ale pa san nej odo v dobro šoulo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.01.2020 ob 18:39 Jebala vas mura gost

      Na muri trbej elektrarne ravno zaradi toga clanka, butelj de rajsi vec stroskov mel kak pa bi naredili he, za sebej gledaj, za svojo dobro, jebes tij frtica pa ribo, kere ti kaj cuj da k ceke...

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.01.2020 ob 19:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Povzetek,največje mrcine današnjega sveta so neobriti ekologi,naravovarstveniki,ki še motike niso videli,civilne iniciative,ki "naše"pa "musliče"samo na televiziji vijdijo,kulturniki,ki z eno navlečeno "stvaritvijo"živijo celo življenje, župniki,ki se redijo ,pa svojo sprevrženost skrivajo,"politiki",ki more preživljajo pred volitvami,učitelji,ki se delajo,da delajo,"podjetniki",ki jim žrtja ni nikoli dovolj...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.01.2020 ob 20:52 gost

      kuna tebi je TREBA ODREZATI REP ,RIT PA NAMAZATI Z OSTRIM FEFERONOM in POMAGATI Z ČILIJEM da prideš k PAMETI.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.01.2020 ob 20:58 gost

      Nategancija je bil TUDI ŠAREC alias Mr. BEAN.Rabil vas je samo na volitvah. ha ha ha ha zdaj pa vam bo napravil elektrarne na MURI.ha ha ha ha. Ja kje pa bojo ptički gnezdili ,se mu pa prav prisrčno jebe.Pa tudi za celo PREKMURJE mu dol visi.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.