https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Arne Hodalič s svojim potopisom Brezčasje razprodal Gledališče Park

Murska Sobota, 11.01.2020 ob 6:00  

V Gledališču Park v Murski Soboti je v torek, 7. januarja, potekalo potopisno predavanje Arneja Hodaliča z naslovom Brezčasje.


Mednarodno uveljavljeni slovenski fotograf, popotnik, novinar, potapljač in jamar je s svojim potopisom poskrbel za razprodano dvorano. Obiskovalci so lahko prisluhnili zanimivim prigodam iz njegove davne fotografske preteklosti, namreč letos mineva 20 let, odkar se je Arne vrnil z izjemne odprave, ki jo tudi sam uvršča med eno najbolljših v vsej svoji karieri.

Pripoved je tekla o navdušujoči in neponovljivi poti čez kolumbijsko pogorje, kjer se je srečal s indijanskim plemenom Kogi in njihovimi šamani.

Ljudstvo Kogi živi v pogorju Sierra Nevada de Santa Maria v Kolumbiji. So avtohtono ljudstvo predkolumbijske Amerike, ki ni bilo pod vplivi zahodne civilizacije in je ostalo nedotaknjeno v svoji kulturi in verovanjih. Verujejo le v duhove narave in so zaskrbljeni nad dejanji zahodne civilizacije, ki jo imenujejo mlajši brat, sebe pa imajo za starejšega brata.

Pred 35 leti so prvič komurkoli dovolili da izven njihovega plemena vstopi v njihovo pleme in njihov svet ter na tak način predajo sporočilo mlajšemu bratu. Kogiji so opazili, da se v zadnjem stoletju vlaga drugače dviga iz morij in da je naravni tok kroženja voda moten in so tako že pred časom opozorili na podnebne spremembe.

Zelo malo ljudi se odloči za zelo nevaren prehod preko nikogaršnje zemlje na tem območju. Ob vznožju gorovja gospodari podkupljiva vojska, tu živijo tudi kokainski karteli in kolumbijski kmetje, ki pridelujejo koko in komunistični gverilci.

Ta čudna mešanica, nehote varuje Kogije pred vplivi zahodne civilizacije. Fotografu Arneju Hodaliču je ta prehod uspel, z ljudstvom se je tudi spoprijateljil in dovolili so mu, da je z njimi preživel nekaj tednov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.01.2020 ob 9:01 gost gost

      To pa čudno, ka telko lidij odi poslušat enoga ka tan bluzi ge je se bil. Te že ma peneze, ka tan hodi, pa še zasluži s ten, ka o ten guči. Kda je pa kaj čednejšega pa nega nikoga. Domačinmi pač, ka mislijo, ka je vse ka pride iz Lj. super pa najboukše.

      9 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.01.2020 ob 11:02 Digi gost

        Sama sreča ka si doma ousto. Vrata si zakleno za sebof ka te slučajno kaj vü ne premami? Aja, špricar edino mogouče....hik, nazdravje.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.01.2020 ob 19:42 gost pet gost

      Jako zanimivo, ka eden bluzi ge je bil. Ge san lani tuj bil v Antaliji, pa še ge pa mo mel predavanje , pridete, ali samo če pride of z Lj. Pa nemo mel vstopnine.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.01.2020 ob 21:12 Gorički gost

      Ge mo o Srebrnon brejgi predavo, pridete !

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.