https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurske študentke obiskale brezdomce v Mariboru

15.01.2020 ob 9:00  

Prostovoljke iz Prlekije so se 12. decembra odpravile v Zavetišče za brezdomce Maribor. V jutranjih urah so se študentke (študentka psihologije Nina Mikl, študentka biopsihologije Sara Korpar, študentka inkluzivne pedagogike Andreja Stajnko, študentka razrednega pouka Nastja Gregorec, vse stanujoče v Prlekiji in soštudentka Živa iz Primorja) odpravile proti Mariboru, kjer so se srečale z brezdomci.


Študentke so v zavetišču skušale poustvariti praznično vzdušje, brezdomcem spekle pecivo ter skupaj z njimi izdelale božične voščilnice. December je praznični mesec, ko se ob večerih zberemo v krogu družine, skupaj z njimi preživimo veliko prostega časa, se obdarujemo. Vendar vsi nimajo te možnosti. So ljudje, ki so sprti s svojo družino, nimajo prijateljev, nimajo denarja in te sreče, da bi praznike preživljali kot ostali. Študentke so se tako odločile, da bodo brezdomcem polepšale praznike in ustvarile ta dogodek.

Študentke so želele ustvariti dogodek poln topline in udobja, z namenom, da bi tudi brezdomci občutili ta prazničen čas. Študentke so poskrbele za peko muffinov in za dobro počutje gostov. Ker veliko brezdomcev ob vstopu v zavetišče poroča o težavah, vezanih na socialno izključenost in osamljenost, s podobnimi intervencijami lahko vplivamo na zmanjšanje socialne izključenosti in krepimo medosebne odnose, kar je bil prvoten cilj intervencije študentk. Zato je javnost potrebno seznanjati s problemom brezdomstva. Brezdomci imajo tipično šibkejšo socialno mrežo - zanje je namreč značilen razpad socialne mreže in/ali nezmožnost ohranjanja prej obstoječe socialne mreže. Izsledki raziskave Johnsona in Tsenga (2014) kažejo, da vsak peti brezdomec nima niti enega prijatelja ali osebe, na katero bi se lahko obrnil v stiski. Pogosta posledica šibkejše socialne mreže in/ali socialne izključenosti med brezdomci je osamljenost, ki se kaže kot nelagodne emocije ob diskrepanci med dejansko socialno mrežo, ki jo ima posameznik ter želeno socialno mrežo, ki bi si jo posameznik želel imeti.

V Sloveniji je 1.974 brezdomcev. Večina slovenskih brezdomcev poroča o šibkejši socialni mreži, socialni izoliranosti in/ali osamljenosti. Socialna izolacija in osamljenost, nista vzajemno povezani le s potencialnim razvojem težav v duševnem zdravju, temveč sta vzajemno povezani tudi z večjo umrljivostjo pri odraslih in starejših posameznikih - učinek je še posebej velik takrat, ko je oseba istočasno socialno izolirana in osamljena. Zaradi omenjenih dejavnikov so se prostovoljke odločile, da bi se z brezdomci predvsem družile in s tem zmanjševale socialno izključenost in osamljenost, ter jim polepšale vsaj en dan v prazničnih dneh. V intervenciji so pekle mufine, se z njimi predvsem družile, igrale družabne igre, se smejale in spoznale marsikatero resnično zgodbo brezdomca. Med intervencijo so izdelovale tudi božične voščilnice, ki so jih brezdomci naslovili na bližnje osebe. Mnogi izmed njih poročajo, da je poglavitni razlog za brezdomstvo tudi prisotnost konfliktov v družini. Voščilnice so študentke odnesle na pošto ter poskrbele do so prispele do želenega naslova. Mogoče pa so tako vplivale tudi na kakšno razrešitev sporov z družino.

Dogodek je bil zelo uspešen. Vodja zavetišča se je na njihov obisk odzval s pozitivnimi komentarji, saj so izvajalke s svojo pozitivno naravnanostjo in sproščenostjo prispevale k nepozabnemu dogodku, katerega se bodo brezdomci zagotovo še dolgo spominjali. Stanovalci zavetišča so navedli številne pozitivne komentarje in vtise o dogodku. Uporabniki so dogodek doživljali pozitivno in prijetno ter izrazili željo, da bi v prihodnosti tovrstna druženja postala stalnica.

Odzivi stanovalcev: "Druženje je bilo zelo prijetno, počutil sem se zelo lepo in upam, da se druženje ponovi. Počutil sem se zelo lepo in sprejet, čeprav sem zelo sramežljiv, sem se imel zelo lepo v družbi. Želim si, da bi se takšni dogodki dogajali stalno in skoz. To, kar je bilo danes, je bilo nepozabno, lepo. Punce so bile odlične." Vse prostovoljke so izkušnjo ovrednotile kot zelo pozitivno in obenem izrazile željo po ponovnem sodelovanju z zavetiščem. Nedvomno bi morali intervencijo izkusiti vsi.

Foto: Nina Mikl

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.