https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preobrat, slovenski vojaki ostajajo v Iraku

09.01.2020 ob 17:30  

Obrambni minister Karl Erjavec je danes povedal, da se je Slovenija odločila za relokacijo slovenskih vojakov, ki so na misiji v Iraku, potem ko je bila evakuacija preklicana.


Karl Erjavec je danes potrdil, da se Slovenija ne umika iz misije in ostaja v Iraku in da bo najkasneje do 1. februarja prišlo tudi do predvidene rotacije kontingenta. Glede slovenskih vojakov, ki se jim v operaciji Neomajna odločenost rotacija tako ali tako zaključuje, pa so se po besedah Erjavca odločili, "da bomo opravili relokacijo".

Opozoril je, da je bila evakuacija preklicana, relokacija pa pomeni, "da se pač pripadnike prestavi na neko tretjo lokacijo ali domov".

"Slovenija je v misiji v okviru globalne koalicije za boj proti skupini Islamska država. Izvajamo vse naloge v skladu z našo prisotnostjo," je poudaril minister Erjavec po udeležbi na skupni seji parlamentarnih odborov za obrambo in za zunanjo politiko, ki je potekala za zaprtimi vrati. Pojasnil je, da so glede tega usklajeni tudi z ostalimi zavezniki in partnerskimi državami, ki sodelujejo v operaciji Neomajna odločenost, navaja STA.

Pojasnil je, da so vsi tuji vojaki, ki so bili v bazi v Erbilu na severu Iraka, na katero so v noči na sredo priletele iranske rakete, do 19. ure čakali na evakuacijo, potem pa je po njegovih ocenah prišlo do spremenjene ocene glede varnostnih razmer in Nemčija se je odločila, da ne bo izvedla evakuacije, ampak da se bo misija nadaljevala, kot je predvideno.

Pri tem je zavrnil tudi kritike, da naj bi bile sredine navedbe o umiku slovenskih vojakov iz Iraka preuranjene, saj so se dejansko na to pripravljali, nato pa je prišlo do spremembe odločitve nemškega poveljstva, saj da se po izjavah ameriškega predsednika Donalda Trumpa in tudi iranskih predstavnikov ni pričakovalo več zaostrovanja položaja.

Zatrdil je, da slovenski vojaki, ki v bazi v Erbilu urijo iraške varnostne sile, zaradi varnostne situacije zdaj tako ali tako ne morejo opravljati nalog, bo pa nova rotacija šestih vojakov, ki naj bi delo na misiji začela 1. februarja in je na to že pripravljena, delo prevzela "takoj, ko se bodo začela usposabljanja, tudi če bo treba pred 1. februarjem". "Kdaj bodo pripadniki v Sloveniji, vas bomo pa obvestili tisti trenutek, ko bodo na poti," je še povedal. Dodal je, da so trenutno vojaki še v bazi.

Foto: arhiv Pomurec (fotografija je simbolična)

Zavrnil je tudi možnost, da bi se evakuacija izvajala z vladnim letalom Falcon. "Evakuacija se vedno opravlja na podlagi tehničnega dogovora in zmogljivosti države, ki nudi logistično podporo. Res pa je, da bi ta evakuacija potekala v prvo varno državo, od tam naprej pa bi bila potem odgovornost naše države, da se pripelje naše vojake domov. V tem primeru bi prišel v poštev falcon. Ali pa če bi bil zračni prostor odprt za civilni promet," je še pojasnil obrambni minister.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2020 ob 18:12 Strelec gost

      O ti sment. To pa je preobrat. Zdaj bo isis dokoncno premagan. Nasih sest specialcev bo pokazalo tem muslicem kaj je to slovenska vojska. Isis ze bezi pred njimi in se skrivajo v rovih in gorah pred njimi. Slabo se vam pise isis, ko vas nasih sest specialcev v roke dobi.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2020 ob 19:53 kuku gost

      so že na poti domov...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2020 ob 21:31 👩‍🚒 gost

      Ütroša je tüdi tan😂😂😂?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2020 ob 22:25 gost

      toga kretena Erjavca Kharla ta poslati

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.