https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdaj bo dosežena globalna enakost med spoloma?

27.01.2020 ob 6:00  

Globalna enakost med spoloma bo dosežena čez 100 let. Svetovni gospodarski forum v najnovejšem poročilu ugotavlja, da bo človeštvo ob trenutni hitrosti sprememb v prid ženskam enakost med spoloma doseglo v devetindevetdesetih letih in pol. To je sicer osem let in pol prej v primerjavi z izračunom iz leta 2018.

Poročilo o svetovni neenakosti med spoloma za leto 2020, ki je bilo objavljeno sredi decembra, meri vrzel med spoloma v politiki, gospodarstvu, izobraževanju in na področju zdravja v 153 državah. Vrzel na področju politike naj bi izginila v 95 letih, v gospodarstvu v 257 letih, na področju izobraževanja pa že v 12 letih.

Splošna enakost med spoloma je tako lani dosegla 68,6 odstotka, kar pomeni, da ostaja še 31,4-odstotna vrzel, ki je bila leta 2018 še za 0,6 odstotne točke večja.

Sicer minimalno izboljšanje je posledica večje politične zastopanosti žensk, ki je ublažila precejšnje nazadovanje na področju gospodarske enakosti. V svetu so tako lani ženske zasedale 25,2 odstotka poslanskih mest in 21,2 odstotka ministrskih, v letu 2018 pa le 24,1 odstotka in 19 odstotkov.

Ekonomska enakost je bila sicer edino od štirih področij, ki je nazadovalo, zaradi česar se je obdobje, v katerem naj bi odpravili ekonomsko neenakost, na letni ravni podaljšalo za 55 let - z 202 na 257 let.

Poročilo ugotavlja, da je poslabšanje ekonomske enakosti posledica treh "udarcev": ženske so bolj zastopane v poklicih, ki jih je zelo prizadela avtomatizacija, premalo žensk vstopa v poklice, kjer plače najhitreje rastejo, in veliko žensk nima varstva za otroke ali dostopa do kapitala.

Islandija je že enajsto leto na vrhu seznama držav z najmanjšo razliko v enakih možnostih žensk in moških, med prvimi petimi pa so še Norveška, Švedska, Finska in Nikaragva. Slovenija se je uvrstila na 36. mesto, na zadnjih treh pa so Pakistan, Irak in Jemen.

Poročilo poudarja, da je 101 država od 149 na lestvici (izključene so tiste, ki so vključene prvič) zabeležila napredek, največjega Albanija, Etiopija, Mali, Mehika in Španija. Po regijah je najbolj napredovala zahodna Evropa, kjer naj bi bila neenakost odpravljena v 45 letih, najmanj pa vzhodna Azija in Pacifik, kjer bo za to potrebnih 163 let.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2020 ob 7:57 gost

      enaka starost pri upokojitvi, moške kvote v sodstvu, šolstu, ženske v rudnikih, gradbiščih itd Kdaj bo dosežena enakost??

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2020 ob 13:49 Moški gost

        Moški v povprečju umremo 8 let pred ženskami. 80% žrtev samomora predstavljamo moški. Prav tako smo zaradi narave "moških" služb 5x bolj izpostavljeni smrti ali hudi poškodbi na delovnem mestu. A še vedno raje govoričimo o neenakosti ženskih plač, ki izvira ZGOLJ iz dejstva da se slednje raje izobrazijo za politologinje, komunikologinje, etc. kot za programerje, inženirje ali kak drug deficitarni poklic.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2020 ob 11:27 čondraš gost

        Točno tako, narediti kvote kot si želijo ženske 50 % - 50 %, tudi v rudnikih, v železarski industriji, na sodiščih kjer je 80 % žensk, odpustiti 30 % le teh da bo potem pošteno razmerje, kot tudi pri učiteljih, vzgojiteljih, v tajništvih itd...zakaj bi mogel smao moški opravljati umazana in fizično težka, če je enakost, je naj enakost za vse ;) . Ne vem kako se sploh dopuščajo take zadeve,neumnosti, ne moremo si biti enaki po difultu v vseh rečeh, že anatomija nam tega ne dopušča. Kak mi že gredo na kolinec možače, pa razni multikulturniki, vsi sovražijo belega moškega, pa vsi si na vsak način želijo biti beli moški :) . Treba bo temu že počasi konec narediti, res da so mnogim že oprale možgane in so poženščeni ali potisnjeni v homoseksualnost in jim je od moškega ostala samo še znunanja podoba, ni še prepozno da se rešimo ;) .

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2020 ob 9:18 O. serk gost

      Nikoli! Pa niti takrat!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2020 ob 9:34 Hans gost

      Poleg ločenih stranišč za ženske in za moške je treba narediti še stranišča za tiste, ki ne vedo, kaj so. Mislim, da je to svetovni problem št.1

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.01.2020 ob 11:37 gost

      so si pa krive tudi same,nekatere so polne sebe kot nebom rekel kaj,pa sprevržene do jedra zemlje..ženskan dati oblast ,pa bo hudič vzel šalo takoj..

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.01.2020 ob 14:08 brigita gost

      Že nska je sveta vladar, 5x se poroči, 6x loči, nategne 7 moških in zmaga. Seveda vsak nategnjenec mora imeti nekaj (ne v hlačah), kar me privabi, kapital, ki je sveta vladar. Za to pa mora prokleti fuknjenec garati, da jaz lahko menjavam "sužnje". A ni lepo žensko življenje?

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.01.2020 ob 14:10 OF gost

      Takrat ko bodo ženske delale v gradbeništvu, krovstvu, rudnikih, ter podobnih. In ko bodo moški opravljali "ženska" dela.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.01.2020 ob 19:37 Lendavski nadvojvoda gost

      No,primer one sirotice načelnice generalštabske,mene je redno sram kaj za vojsko mamo.Vojska mora imeti prvo dedca stokilaša srepečega pogleda za šefa,ne pa one minimiške.To je le en primer enakosti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.01.2020 ob 11:35 čondraš gost

      Tudi na Gramyjih ali kaj je bilo te dni, podelitev filmskih nagrat so jokale češ kako so samo moški beli režiserji v ospredju . Ljubice, če bi ženske in črnci delali filme bi gledali zgolj homoseksualno propagando in komedije za vrtec. Če bi imel moč, bi predlagal belopoltim filmskim igralcem in režiserjem, da naj ignorirajo Oskarje in sve ostale filmske prireditve pa da vidimo potem zanimanje javnosti za dogodek in kvaliteto na sami prireditvi, kar se filmov tiče. Pa one možače od nogometašic bi rade imeli site plače kot moški nogometaši, komot moškinje, ko boste igrale na nivoju moških, ne pa da prvo reprezentanco sveta v ženskem nogometu, premaga kadetska ekipa Dallasa s 5 :2, pa vemo da je klubski nogomet v ZDA bolj ubogi že na članski ravni in one mislijo da so na nivoju Ronalda in Messija. Če ne bi bilo belega moškega bi se ostali prebivalci tega Sveta valjali po blatu in plezali po drevesih pa se tolkli po prsih ;) .

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.