https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Država zavlačuje z gradnjo vodovoda, prebivalci pa brez pitne vode

Sveti Jurij, 14.01.2020 ob 12:50  

Danes v torek, 14. januarja, je v Kulturni dvorani Rogašovci v naselju Sv. Jurij potekala tiskovna konferenca na temo »Stanje projekta nadgradnja vodovoda sistema B«. 12 pomurskih občin sporoča, da se bo gradnja pomurskega vodovoda sistema B, zaradi neenotne državne politike zavlekla za leto dni. Pisna pojasnila JP Vodovod Sistema B d.o.o. ter 12 občin navajamo spodaj.


"Zaradi različnih tolmačenj organov, resorjev in celo ministrstev so bo po celem letu usklajevanj, zavajanj in zavlačevanj gradnja zadnjega dela sistema B pomurskega vodovoda zavlekla za leto dni. Župani 12 občin zato od države zahtevajo enotno usklajevanje evropskih projektov, odgovornost vpletenih za zavlačevanje postopkov in prednostno obravnavo pripravljenih kohezijskih projektov" so zapisale občine.

Občine Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Tišina in Šalovci, združene v sistemu B pomurskega vodovoda, so tik pred novoletnimi prazniki dobile sklep Agencije republike Slovenije za okolje (Arso), s katerim se jim nalaga izdelava študije vplivov na okolje (PVO) za projekt dokončanja vodovodnega sistema.

Sklep sam po sebi ni bil presenečenje za občine po vsebini, ampak po načinu, kako je do njega prišlo. Prve občine so namreč že januarja 2019 sprožile postopek za predhodno presojo vplivov na okolje z vlogo na ARSO, ki so ga potem pojasnjevale, dopolnjevale in na sestankih usklajevale s pripombami vseh udeleženih mnenje-dajalcev na državni ravni.

V teh pogovorih so se jasno izoblikovali pogoji in omejitve, ki bi jih investitor in izvajalci morali pri izgradnji upoštevati in le te je pripravljavec razpisne dokumentacije tudi vključil v razpis za oddajo del.

Aktivnosti skozi enajst mesecev so se zdele smiselne, kajti šlo je za vrednostno največji projekt, sofinanciran s strani evropskih skladov v Pomurju. Na koncu pa, verjetno pod vplivom očitanih nepravilnosti v primeru izgradnje kanalizacije v Ljubljani, so se na ARSO odločili za daljšo pot. Torej izdelavo študije vplivov na okolje.

Le ta študija je lahko po najbolj idealnem scenariju pripravljena v 8. mesecih, lahko pa tudi v enem letu. Kar pomeni, glede na sezono gradenj, da se bo sama fizična izgradnja zavlekla vsaj še za eno leto.

»Občine so zaradi odločitve razočarane in se sprašujejo, ali je res moralo miniti celo leto in so šele potem na Arsu ugotovili, da je študija potrebna. Ali res lahko v tej državi vsaka služba, resor oziroma celo ministrstvo dela po svoje oziroma obnaša kot država v državi in deluje proti skupnim interesom države,« se sprašujejo v občinah.

Edvard Mihalič, župan občine Rogašovci, ki predseduje občinam sistema B, ob tem pravi: »Ministrstvo za okolje in prostor skrbi za biotsko raznovrstnost na območju Nature 2000 in Krajinskega parka Goričko, skrbi torej za živali in rastline. In kdo naj skrbi za ljudi, ki tu živijo, da se ne bodo odseljevali in da bodo lahko uporabljali zdravo pitno vodo? Odgovor je država in občine. Ampak ta ista država nam prek svojih organov meče polena pod noge

Po zadnji menjavi ministra  Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, že tretji v dveh letih, lahko ugotavljamo, da tudi ta in vsak naslednji ne bo uspel popraviti uspešnost črpanja evropskih sredstev, kajti vse ostale službe delujejo parcialno, birokratsko in neučinkovito, brez odgovornosti in zavez za realizacijo bistvenih razvojnih ciljev države.

Župani so se z nastalo situacijo seznanili na skupnem sestanku v Murski Soboti in se odločili, da od države zahtevajo enotno koordinacijo evropskih projektov, odgovornost vpletenih v zavlačevanje postopkov in prednostno obravnavo pripravljenih kohezijskih projektov.

Vloga za pridobitev sredstev za dokončanje izgradnje Pomurskega vodovoda je bila na ministrstvo oddana 12. decembra, prav tako pa bo že v januarju objavljen razpis za izbiro izvajalcev za izgradnjo, nadzor in obveščanje na projektu.

Občine tako sporočajo, da so svoj del obveznosti za uspešno in predvsem pravočasno realizacijo projekta opravile in pričakujejo ustrezen odziv pristojnih institucij, na katere prelagajo izključno odgovornost za morebiten neuspeh projekta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2020 ob 13:39 gost

      Da bi že enkrat spocrkale te leve vlade, saj to ne more biti res?

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.01.2020 ob 14:06 barcelona gost

      Na ministrstvih dala na stotine ljudi (če ne na tisoče). Ne, ne dela ,pač pa tam dobivajo lepe plače. Ali ga res ni politika, ki bi znal pomesti na vseh teh premnogih uradih? Ali bomo morali dobiti pravega diktatorja, ki bo vzpostavil red? V Ljubljani so morali kmetje ustaviti gradnjo kanalizacije. Za vodovod, ki bo večinoma vkopan v cestne jarke in v ceste pa mora biti izdelana študija vplivov na okolje. Kje so bili do zdaj? Ali so včeraj izvedeli, da se namerava na Goričkem izgraditi vodovod? Babilon !!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.01.2020 ob 15:12 brezvode gost

      pa ka ne vijdite, ka *ebejo samo podeželje, v Ljubljani kanalizacijo prejk vodovarstvenoga območja vlečejo, pa nikome nika.... tu pa še vode nemo mele, samo ka narod odijde, ali v Avstrijo ale v Ljubljano ......ge nega vode, nega življenja, to so naše/vaše leve vlade. Jojoj Žerjav ka si zajebo Janšo....oziroma nas si zajebo, zdaj bi že bili na pol poti do Švice!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.01.2020 ob 16:53 gost

      Župane kateri so pristali na te vodovodni sistem B trbej za jajca gor obesiti. Brez, da bi vprašali ljudstvo (referendum) so se samovoljo odločili in Prekmurje namočili v največji drek do sedaj. Tu mislim predvsem občino Beltinci, ki je imela urejeno svojo preskrbo z vodo še svoje črpališče in vse pa je nekoga vrag mantral ka je moral zraven stopiti k tomi Goričkomi deli vodovoda B, kaj pa imamo mi z Goričkim skupnega v Beltinski občini ČISTO NIČ. Tako smo sedaj pristali porinjeni hočeš nočeš v dreki. Ne da je gradnja bila 3 krat dražja kak bi morala biti, marsikateri na položaji si je lepo pomogel na ta račun, seveda so pejnezi vmes 3x zmanjkali, nadzora ni bilo nobenega in smo zdaj tam. Kar je pa najslabše pa je to da je voda za več kot 100 % dražja in po kvaliteti dosti slabša kot je bila prej. In ka nam zdaj preostane občanom ? Enkrat je potrebno gor stanoti in povedati DOSTA VAS MAMO IN KRIVCE POZAPRETI.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.01.2020 ob 20:07 Stric iz ozadja gost

      Resnica o pomurskem vodovodu je čisto drugačna.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.