https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Občine nagovarjajo pomurske poslance naj se zavzemajo za pitno vodo Pomurcev

Sveti Jurij, 14.01.2020 ob 15:00  

Danes je v Kulturnem domu Rogašovci v naselju Sv. Jurij potekala tiskovna konferenca, v zvezi z »Stanjem projekta nadgradnja vodovoda sistema B«. Mnogo vaščanov Gerlincev, Sotine, Filovcev in drugod, namreč danes še nima pitne vode. Medtem, ko se je končala prva faza z gradnjo vodovoda, se je s sklepom Agencije RS za okolje, ustavila nadaljnja faza nadgradnje. 

Kaj so zapisale občine in JP Vodovod Sistema B v zvezi z nastalim problemom glede gradnje, še kako potrebnega vodovoda za tukajšnje prebivalce, smo objavili tukaj. Na novinarsko koferenco se je odzvalo 11 od 12 županov oziroma drugih predstavnikov občin Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Tišina in Šalovci, ki so združene v sistemu B pomurskega vodovoda.

V občinah mnogi prebivalci še vedno nimajo pitne vode, ki bi pritekla skozi pipo, zato apelirajo državo, da se držijo rokov izdelave presoje vplivov na okolje (PVO), kajti tako ne bo problemov z izvedbo projekta. Ob tem so pozvali tudi pomurske poslance, tudi predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana, da se naj zavzemajo za te ljudi, kajti pitna voda je pravica, zapisana v ustavi.

1. faza gradnje pomurskega vodovoda sistema B je končana, zataknilo pa se je v začetku 2. faze

Skupna vrednost projekta sicer znaša približno 34 milijonov evrov, večina od tega iz evropske kohezijske politike. Lansko leto so občine porabile za ugotavljanje - ali je potrebno za poseg v naravo, pridobiti tudi presojo vplivov na okolje, soglasovalcev pa je bilo šest: Direkcija RS za vode, Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavod za ribištvo Slovenije in Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Po dodatnih pojasnilih, je 5 organov dejalo da PVO ni potrebna, en pa da je potrebno (Zavod za varstvo narave). V 1. fazi tega ni bilo potrebno, čeprav je bil večji projekt, preko ljubljanskega barja se dela kanalizacija, pa PVO ni bila potrebna, tu pa se bo kopal 40 cm jarek, ki se bo zasul s humusno zemljo in bo narava po nekaj mesecih popolnoma pokrila vse naše posege, tu nam zdaj mečejo polena pod noge" je dejal Mihelič.

"17. decembra pa je nato ARSO izdal sklep, da za nameravani poseg Nadgradnje vodovodnega sistema B moramo zaprositi za presojo vplivov na okolje. To pomeni zamik časovnice ter strinjanje šestih soglasodajalcev, od tega pa bo potem minilo več mesecev" je dodal. "Jutri ne moremo začeti z nadaljno gradnjo vodovoda, čeprav so vloge tam kjer morajo biti, imamo gradbeno dovoljenje ter druge dokumente, razpis bo, ampak se brez PVO ne da delati.

"Strinjam se, da ARSO skrbi za biotsko raznovrstnost na območju Nature 2000 in krajinskem parku ter za živali in rastline, ampak kdo pa naj skrbi za ljudi ki tu živijo? Zato, da bodo pili zdravo pitno vodo in pa da se ne bodo odseljevali. Problem naše občine je, da je čedalje manj prebivalcev, eno od razlogov je tudi ta, da če vode ni, vodo morajo pripeljati," je kritičen do delovanja države.

"Odgovor kdo naj skrbi za te ljudi, če ARSO skrbi za biotsko raznovrstnost je jasen, država in občine. Občine pa brez denarja ne morejo, zdaj ko smo nekaj denarja dobili je pa problem z birokracijo in papirji, ki po našem mnenju nebi bili potrebni. Mogoče pa je trenutno vpliv na okolje še večji, milijoni prevoženih litrov vode, uničevanje cest, ker vozijo s gasilskimi cisternami to vodo, na koncu koncev pa ljudje brez zdrave pitne vode," je razočaran nad pristojnimi.

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Tišina, Franc Horvat, ki je dejal, da država nima že na začetku postavljenih jasnih pogojev, kajti tako bi lahko občine pravočasno že imele presojo vplivov na okolje. Boji se črnega scenarija, da sistem B presoje ne bo imel in se bo iz te liste B premaknil v A listo, 8 miljonov bo razdeljenih, 25 miljonov pa bo šlo nekam drugam, krivi pa bodo seveda župani, ki niso pripravili ustrezne dokumentacije.

Kot je dejal direktor Javnega podjetja vodovoda sistema B, Danijel Kalamar, je glavni problem pri presoji vplivov na okolje ta, da so dolgi roki čakanja. Trdi, da je odločitev ARSA bila podana na podlagi nedavnih nepravilnostih pri izgradnji kanalizacije v Ljubljani, kajti ne razume, da je po enoletnem naporu, 6 tisoč strani dokumentacij, gradbenih dovoljenj in vseh potrebnih papirjev, pride do takšnega sklepa.

Zato apelira na ARSO naj se držijo rokov in naj ne zavlačujejo, s tem pa se strinjajo tudi ostali župani, ki bodo kot so dejali šli tudi na ceste. Župani občin tako nagovarjajo vodilne v državi, tudi pomurske poslance, da se bodo vsi pristojni, predvsem ARSO, držali zakonskih rokov in, da ne bo prišlo do novega zavlačevanja oziroma naj rešijo problem z neizgradnjo vodovoda.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2020 ob 15:24 kuna gost

      Sami šalabajzerji. Ne vsi. Predvsem isti, ki so bili botri prvi fazi. Nekaterih, ki so bili največji zagovorniki in želeli mastne honorarje, sploh ni več na "srečanja", ki spominjajo bolj na "pogreb". Samo bedak gre izsiljevat gradnjo vodovoda v občinah in krajih, kjer so obstoječi vodovodi že obstajali kar lep čas. V nekaterih občinah so celo rušili in zasipali vodovodna zajetja. Le kje je bila zdrava pamet. S tem ste dejansko "zaprli usta" in se priključili še samo na "infuzijo". Še hujše pa je, da so se s tem "strinjali" župani občin, kjer je bil, je in še bo ostal problem pitne vode. Razumi to, kdo lahko. V opomin svetnikom vseh občin. Slej ko prej, bo potekel sedanjemu direktorju mandat. Upam, da ne boste toliko naivni in ga podprli tudi v bodoče. V primeru, da imajo župani soglasje o izbiri kandidata, pa bi bil čas, da to glasovalno pravico županom odvzamete.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.01.2020 ob 16:52 gost

      Župane kateri so pristali na te vodovodni sistem B trbej za jajca gor obesiti. Brez, da bi vrašali ljudstvo (referendum) so se samovolno odločili in Prekmurje namočili v največji drek do sedaj. Tu mislim predvsem občino Beltinci, ki je imela urejeno svojo preskrbo z vodo še svoje črpališče in vse pa je nekoga vrag mantral ka je moral zraven stopiti k tomi Goričkomi deli vodovoda B, kaj pa imamo mi z Goričkim skupnoga v Beltinski občini ČISTO NIČ. Tako smo sedaj pristali porinjeni hočeš nočeš v dreki. Ne da je gradnja bila 3 krat dražja kak bi morala biti, marsikateri na polžaji si je lepo pomogel na ta račun, seveda so pejnezi vmes 3x zmanjkali, nadzora ni bilo nobenega in smo zdaj tam. Kar je pa najslabše pa je to da je voda za več kot 100 % dražja in po kvaliteti dosti slabša kot je bila prej. In ka nam zdaj preostane občanom ? Enkrat je potrebno gor stanoti in povedati DOSTA VAS MAMO IN KRIVCE POZAPRETI.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.09.2021 ob 10:37 Rudi gost

      Omenil bom še vas Serdica (541 prebivalcev), ker v prispevku ni bila omenjena, ki spada v občino Rogaševci, kjer v 21. stoletju ne zagotavljajo osnovno človekovo pravico do pitne vode. Samo en primer v Serdici, ki ga poznam: Tedensko enkrat gasilci PGD Serdica pripeljejo vodo v zbirni bazen, ki oskrbuje 3 hiše (cca 10 ljudi). Vsak dovoz vode občani plačajo. Povdaril bi predvsem mačehovski odnos do teh občanov in aroganco občinarjev. Denar v namen dokončanja vodovodne napeljave do uporabnikov bi bil porabljen. Žalostno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.