https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prometna varnost se je lani nekoliko poslabšala

17.01.2020 ob 11:00  

Javna agencija RS za varnost prometa je skupaj s Policijo in predstavniki DARSA, na podlagi začasnih podatkov, predstavila stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji v lanskem letu.

Na slovenskih cestah sta lani umrli 102 osebi, kar je 11 oseb oziroma 12 odstotkov več kot leto prej. Vzroki za črno statistiko ostajajo alkohol, neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti in nepravilna stran oziroma smer vožnje.

Prometnim nesrečam s smrtnim izidom v letu 2019 je botrovala predvsem neprilagojena hitrost, zaradi katere je življenje izgubilo 49 oseb. Zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje je življenje izgubilo 23 oseb, zaradi izsiljevanja prednosti pa je umrlo 12 oseb.

Alkoholizirani udeleženci so lani povzročili 1.527 prometnih nesreč in zakrivili 30 smrti, kar je 8 več, kot leto poprej. Najpogostejši povzročitelji teh nesreč so v starostni skupini od 45 do 54 let. Povprečna stopnja alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2019 znašala 1,44 promila, leto poprej pa 1,42. Zvišuje pa se tudi povprečna stopnja alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Skoraj polovico vseh smrtnih žrtev predstavljajo udeleženci iz ranljivih skupin, torej motoristi, pešci in kolesarji. V letu 2019 je umrlo 49 ranljivih udeležencev. Od teh je bilo 20 voznikov motornih koles, trije vozniki mopedov ter dva potnika na motornih kolesih. Umrlo je še 15 pešcev ter 9 kolesarjev.

Največ smrtnih žrtev je bilo med vozniki osebnih avtomobilov, in sicer 29, umrlo pa je tudi 18 potnikov. V letu 2019 so umrli še 3 vozniki tovornih vozil, 2 voznika traktorja in voznik avtobusa.

Kljub večjemu skupnem številu prometnih nesreč pa je bilo število hudo telesno poškodovanih v letu 2019 manjše. Zmanjšanje je zabeleženo tudi pri lažje telesno poškodovanih. Skupno število poškodovanih v letu 2019 je najmanjše v zadnjih 25 letih.

* Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.