https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf

16.01.2020 ob 10:00  

V civilni iniciativi Dovolj.je k odstopu pozivajo ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe – lazaristi Tomaža Mavriča. Po njihovih besedah se v Cerkvi na Slovenskem dogaja "sistematično prikrivanje spolnih zlorab in pometanje pod preprogo."

Murskosoboški škof Peter Štumpf je na družbenem omrežju Facebook zapisal: "Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf"

"Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in popolnoma podpiram izjavo Slovenske škofovske konference (SŠK), da ima pri zaščiti otrok in mladoletnih prav on velike zasluge za sedanje zadnje smernice o zaščiti mladoletnih. Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu. Je izvrsten pastir, pravi sobrat škofom in duhovnikom ter vernikom. Nekateri bi radi, da bi škofje delali čudeže, delamo po najboljši volji, znanju in močeh. Zato izražam sobratu Stanislavu svojo solidarnost.

V Škofiji Murska Sobota se soočam s problemom spolnih zlorab,izvajam ničelno toleranco do vseh anomalij, jih odpravljam in formiram duhovnike po določilih kanonskega prava, smernicah papeža Frančiška in navodilih Slovenske škofovske konference. Pri izvajanju ničelne tolerance mi pomagajo strokovne in pravne službe. Pri tem podpiram dobronamerno in konstruktivno delo civilnih iniciativ, strokovnih služb in tudi posameznikov, ki mi pri tem pomagajo z informacijami in strokovnim svetovanjem. Še naprej bom sodeloval tako s civilnimi iniciativami kot z Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in vsemi, ki se iskreno trudijo za zaščito otrok in mladoletnih.

Hudo mi je za vse žrtve, ki zaradi tega trpijo, kakor tudi za tiste duhovnike, kolikor so bili krivo ovadeni in so postali žrtve negativnih namer posameznikov ali civilnih iniciativ. Iz lastnih izkušenj vem, da ti postopki trajajo zelo dolgo in je pri tem potrebno upoštevati strokovne službe. Zato je popolnoma razumljivo, da se tudi v ljubljanski nadškofiji ne morejo rešiti vsi primeri kar čez noč.

Vsak škof je pri svojem delu in odločanju svoboden, zato ne more biti suženj vseh mogočih mnenj in zahtev, tudi če so predstavljene kot še tako »svete« ali »pravične«; vsak škof je omejen s svojim zdravjem, časom, svojimi močnimi in šibkimi točkami. Ker je samo človek, ne more delati čudežev. Tako nadškof Zore kot vsi škofje, sem prepričan, da delamo po svoji najboljših močeh in z najboljšim namenom.

Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz. Molim za njega in vso slovensko Cerkev v upanju, da vse te zadeve dobijo takšen epilog, ki bo govoril o Božji pravičnosti in usmiljenju."

dr. Peter Štumpf SDB
soboški škof ordinarij

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2020 ob 10:10 gost

      Zakaj pa ne? Svet se zaradi odstopa dveh škofov ne bo podrl.

      38 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.01.2020 ob 10:25 psiho gost

      Te pa molimo ka Štumf odstopi

      38 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 15:34 gost gost

        misliš bogato obloženo mizo na posestvu Karadžordževič na Brdu ob diktatorju Titu. Ali tisto mizo na golem otoku, kjer so neposlušne partijce prevzgajali.

        7 10 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2020 ob 11:57 Risto Kubura gost

      Dajte končno narediti red med zdraharji!!!!

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 12:56 burabura gost

        komunist, ki ga zanima kaj se dogaja v cerkvi? a te tudi zanima kaj se dogaja v sinagogi ali v džamiji? zakaj te ne zanima kaj se dogaja v partiji? očitno si tipičen marksisitičen verski analitik.

        8 16 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 13:04 gost

        Burabura, komunistov že 30 let ni več. Ti, ki hodijo v sinagogo in v džamijo, ne vplivajo na naše življenje. Ta cerkev, ki jo v Prekmurju vodi škof Štrumf, pa zelo vpliva na naše življenje, zato imamo pravico vsi pisati o njej. Tako dobro kot tudi slabo.

        24 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 14:21 gost gost

        a si sploh vernik te cerkve? da ima vpliv nate. Razen islama, ostale vere, če to nočeš ne vplivajo na življenje posameznika.

        5 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 15:28 gost gost

        če se ne "oblačijo" kot komunisti, še ne pomeni, da jih v sloveniji ni. Jih spoznaš po njihovem obnašanju in delovanju. 50 let totalitarizma pusti posledice. Ko oblečem volka v ovčji kožuh, še ne pomeni, da volkov ni.

        6 9 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2020 ob 14:13 Lendavski nadvojvoda gost

      Burabura,torej, po tvoje, proste roke lopovom,buzerantom in pedofilom.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 14:19 vojvodačetniški gost

        ne, samo spet vse počez obsojaš. btw. sploh veš kdo je buzerant in katera politična struja v sloveniji jim drži štango.

        5 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 15:36 gost

        KO BO PRIŠEL V SLOVENIJO ISLAM SE NE BOSTE TAKO OBNAŠALI KOT SE SEDAJ DO KRŠČANSTVA KER TISTI VAM BODO SEKALI GLAVE, DA ODNOSA ISLAMA DO ISTOSPOLNIH IN RAZNOSPOLNIH SPLOH NE OMENJAM.

        13 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 15:42 gost

        15:36 .... že zaradi tega, ker vas učijo takšne laži, bi morali nekaj škofov in župnikov zamenjati!!

        13 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.01.2020 ob 15:28 NAPAD NA KRŠČANSTVO gost

      Glede na vse zadnje dogodke v Sloveniji "vesel Božič umazane živali" in vse to kar se dogaja sedaj je čisti frontalni napad na krščanstvo v Sloveniji, ve se točno iz katere strani. Kako si drugače predstavljati vse te aktivnosti, da se razumemo, ostro sem proti vsaki spolni zlorabi v cerkvi, ampak teh spolnih zlorab je 10x več na vseh ostalih področjih pa vzemimo od vrtca, šol, športna društva, delovna mesta itd, da ne naštevam, ampak to nikogar ne moti v Sloveniji in se pometa pod preprogo, v cerkvi, kjer je tega najmanj po vseh raziskavah (ne slovenskih). Na žalost tudi cerkev ima v svojih vrstah izdajalce, plačance, ki bruhajo sami v svojo skledo in mešajo drek, take bi morali najprej nagnati iz cerkve pa bi bil mir.

      22 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 15:31 gost. gost

        Partija je v prejšnjem režimu na madžarskem žrtvovala 1100 moških, da so šli za duhovnika, da uničijo cerkev od znotraj. Toliko o tem.

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.01.2020 ob 16:31 NEIZOBRAŽEN OB 15:42 gost

      NEKAJ ZA TEBE, KER OČITNO NE VEŠ ŠERIATSKO PRAVO: Šeriatsko pravo vsebuje ekscese, ki si jih v evropskem kulturnem prostoru ne moremo predstavljati. V njem piše, da se deklica, ki je stara devet let in se nahaja v puberteti, lahko poroči. Veliko mladoletnih deklic je tako ujetih v zakonske zveze, ki si jih nikoli niso izbrale. Kratki film prikazuje odločno mlado Iranko, ki na sodišču zahteva od njenega moža, da izpolnjuje določene zahteve, v nasprotnem se bo ločila. Šeriatsko pravo prepoveduje vsaki ženski svobodno odločitev, kdaj in s kom se bo poročila. Veliko porok v Iranu nastane kot dogovor dveh družin, ki skleneta poročno zvezo brez odobritve mladoletne deklice. S tem postanejo sužnje do konca svojega življenja. Posledica krutih srednjeveških določb je veliko število samomorov deklic med devetim in petnajstim letom starosti. KAPIRAŠ SEDAJ KAJ JE RAZLIKA OD KRŠČANSTVA

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.01.2020 ob 18:24 gost gost

      DEVET EVROV MESEČNE PLAČE IN VEČDNEVNO ČAKANJE NA BENCIN. To je realnost socialisticne Venezuele.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.01.2020 ob 18:47 Baka gost

      Stumf se za Zoreta zanima,zakaj pa g.Zrim lahko masuje?

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.01.2020 ob 19:18 Lendavski nadvojvoda gost

      Eno pa je.Ne verjemi moškim v krilu-"janki ".Ali so sprevrženi, ali se radi preoblačijo v ženske,ali so malo zaostali,ali jim ministrant lažje pride do onega...

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.01.2020 ob 20:00 lendavskotele gost

      Hehe bolan um,veš ,da je na Škockem moška narodna nošnja KILT ,da boš bolje razumel,v svoji bolani glavi,to je jenka-krilo..In tako so po tvoji bistroumnosti,Škotje sprevženi,ker si oblačijo Kilte?..Mislim ,da si tu sprevžen edino ti,z svojimi ,neumnimi razlagami

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 20:24 Lendavski nadvojvoda gost

        "Lendavskotele",takoj na dodatno izobraževanje izražanja,pravopisa in intelekta.Veš,mislim,da ti uspelo ne bo.Kar je v zraslo zabito,bo zabito tudi ostalo.V dobro tebi,nisi kriv,mamika pa stari tvoj sta bila verjetno pod alkošmarnico ko sta prašičila.

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.01.2020 ob 20:37 čondraš gost

      Ta prikrivanja segajo bistveno dlje od Zoreta, kdor koli bo na njegovem mestu bo mogel slediti praksi. Cerkev bo počasi ostala brez duhovnikov, tako bo ostala tudi brez razno razne dediščine le teh, ker jih več ne bo. Če bi bila Cerkev modra, bi že zdavnaj ukinila celibat in bi dovolila poroke duhovnikov, s tem bi se tudi na najbolj preprost način začela zaključevati grda zgodovina pedofilizma s strani duhovnikov. Pedofilija in homoseksualnost bi praktično usahnili, ljudem bi pa povrnili zaupanje. Papež je veliko obljubljal tudi ukinitev celibata je bila omenjena, pa je bore malo naredil za pozitivne spremembe v RKC.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.01.2020 ob 20:50 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,pedri ,pediči,lopovi, so še najmanj.Katolik,Vatikanist,je neizmerno gorje naredil svetu človeka.Pobil,genocidiral rase,kulture,misel,življenje.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.01.2020 ob 21:32 lendavskotele gost

      tebe je pa tvoj stari zlorabljal,mamika te pa ni dojila,tudi ti nisi kriv ,sa si pač zrasel v tele,saj mamika se te sramuje,ta stari pa ne,ker te je rad pokrival,sedaj pa svoje frostracije izvajaš,na druge,če si tele pač si tele

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2020 ob 23:59 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,tak je,bogaboječ nekdašnji ministrantek pa le nisem.Le vzgojen v svoji danosti preprosti,izprijenosti katoliški nevšečen, svojega uma jaz.

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.01.2020 ob 22:33 krijžani gost

      Peter idi ! Pa na zavodi za zaposlovanje se prijavi pa, živi od nadomestila oziroma od podpore.......

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.01.2020 ob 8:33 gost

      Grozljivo, koliko PRIMITIVIZMA in PROSTAŠTVA na Pomurec.com. To niso ljudje, ki hočejo dobro Prekmurju in Prekmurcev. Vemo pa skozi zgodovino, da je duhovščina vedno bila na strani Prekmurcev.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 9:31 gost

        Maš prav. Samo to prostaštvo prihaja od vas vernikov. Ne samo prostaštvo temveč tudi SOVRAŠTVO. Jezus Kristus pa ni nič učil o sovraštvu. Polni sovraštva ste do Klemenčičeve, nevernikov, migrantov, beguncev, Romov, tistih, ki drugače mislijo od vas, ......... Malo se v ogledalo poglejte.

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.01.2020 ob 12:10 gost

      gost ob 9:31-Nimaš prav,prostaštvo prihaja od par provokatorjev tukaj,ki plačeno in vestno provocirajo,zelo grdo žalijo,žaljivi so z svojimi komantarji,ampak jih nekdo tukaj očitno podpira,da dovoli take nizkotne komentarje,Pomurec določene članke ne dovoli komentirat,ko je pa kakšen članek o Katoliški cerkvi,ali gospodu škofu,pa dovoli še tako nizkotne komentarje..Naj zaprejo komentarje ne da dovolijo kaj takega,pa lep pozdrav ti želim

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 14:37 gost

        Na lastna ušesa sem slišal zelo verne ljudi kaj bi delali oni s Klemenčičevo, kaj vse bi ji naredili. Da niti en župnik ali škof ne dela nič narobe, da so oni skoraj bolj sveti od ....... Tudi nekateri župnike sem na lastna ušesa slišal kako so vernike pumpali s sovraštvom do drugače verujočih, do beguncev, migrantov, ............... Pojdi malo izven cerkve med ljudi, ki niso bogaboječi in verski fanatiki, pa boš marsikaj slišal. Na drugi strani so pa odlični škofi in župniki, pravi LJUDJE, ki pomagajo človeku v vsakem trenutku po svojih močeh in ne grešijo. Niso vsi ljudje enaki in niso vsi župniki enaki. Spoštujem dobre vernike in dobre župnike, ne prenesem pa tistih slabih. Ni zaman rek: BOLJ JE SVETI, BOLJ JE PREKLETI. Če kritiziramo vse ljudi, ki niso dobri, od županov do politikov, mi ni jasno zakaj bi morali biti božji služabniki izjema. Tudi neverniki prispevajo denar za njihovo službovanje, zato imajo vso pravico, da kritizirajo slabe in grešne.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.01.2020 ob 12:36 gost

      Ne vem zakaj še čaka? Naj gre! Čim prej!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      18.01.2020 ob 1:25 gost

      Gospod Štumpf sami Veste da pri polni skledi nikoli nisi lačen in nikakor ne odstopi .Je pa res da v primeru odstopa bi naredili veliko uslugo nekaterim vaščanom pa tudi tistim,kateri sploh nikoli niso videli kakšna je znotraj cerkev.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.