https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Tudi v Pomurju popisovali vodne ptice

24.01.2020 ob 6:05  

Januarsko štetje vodnih ptic je skupaj s člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije potekalo v soboto, 11., in nedeljo, 12. januarja. Popisa se vsako leto udeleži od 200-300 popisovalcev po celi Sloveniji. Ptice so se štele na vseh vodotokih in stoječih vodah, tudi v Pomurju.


Januarsko štetje vodnih ptic (International Waterbird Census) je najobsežnejši sistematični in organiziran popis ptic v Sloveniji. Od leta 1997 v okviru štetja vsako leto skupaj preštejejo vodne ptice na vseh večjih rekah, celotni slovenski obali in večini pomembnejših stoječih vodnih teles v državi.

Projekt na mednarodni ravni koordinira organizacija Wetlands International, tako da sočasno poteka v večjem delu Evrope in tudi drugod po svetu. V štetje je vključenih preko 90 vrst ptic iz različnih skupin, v shemi monitoringa pa vsako leto sodeluje med 200 in 300 prostovoljcev.

Osnovni cilj štetja vodnih ptic je spremljanje zimskih populacij vodnih ptic in zbiranje informacij, ki prispevajo k ohranjanju njihovih populacij in mokrišč. Izvedba štetja v tako velikem obsegu ne bi bila mogoča brez velikega vloženega truda množice predanih popisovalcev. Vsak prispevek in popis je zelo dragocen, saj prav vsak sodelujoči prispeva kamenček v mozaik čez tisoč kilometrov dolge mreže rečnih odsekov in drugih voda.

Vodne ptice so se tako popisale na vseh najpomembnejših vodnih telesih po Sloveniji, kjer na vsakem števnem območju bil lokalni koordinator, ki je skrbel za skladno opravljanje popisa in razporeditev popisovalcev.  Osnovna razdelitev ozemlja Slovenije v januarskem štetju vodnih ptic je na osem števnih območij: Mura, Drava, Savinja, Zgornja Sava, Spodnja Sava, Kolpa, Notranjska in Primorska ter Obala.

»Z mednarodno usklajenim štetjem dobimo podatke o številčnosti, razširjenosti, pomembnejših skupinskih prenočiščih in populacijskih trendih vodnih ptic v zimskem obdobju. Pridobljeni podatki omogočajo vrednotenje posameznih mokrišč na nacionalnem in mednarodnem nivoju in so podlaga za opredelitev varovanih območij, « so zapisali pri DOPPSu.

Z rednim spremljanjem populacij vodnih ptic beležijo njihove populacijske trende na posameznih območjih in v celotni Sloveniji, prispevajo pa se tudi podatki za izračun regionalnih trendov in oceno velikosti populacij vrst. »Na osnovi podatkov IWC je DOPPS opredelil Mednarodno pomembna območja za ptice (IBA) in strokovne predloge posebnih območij varstva (SPA) za prezimujoče vrste vodnih ptic v Sloveniji«, so še zapisali.

Tako so se tudi v Pomurju ob vseh vodotokih ter stoječih vodah v preteklem vikendu popisovale vodne ptice, med katerimi je bilo največ rac mlakaric, pogoste so bile tudi sive in velike bele čaplje, labodi grbci, kormorani nekaj je bilo tudi kreheljcev in črnih lisk, opaženi pa so bili tudi vodomci in druge vrste vodnih ptic.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.01.2020 ob 7:16 gost gost

      koliko pa so tej idioti ki so kao zaščitniki ptic in podobno naredili za te živali kakor tudi ostale živali ki živijo v naravi vam povem čisto nič enega zrna niso premaknili da bi nahranili uboge živali pozimi ampak kradejo denar iz državne blagajne in to ne male vsote da glumijo kao neki varstveniki ptic in podobno,nebi bilo slabo ustanoviti društvo štetje idiotov in barab ki živijo na tuj račun in glumijo nevemkaj v tej nesposobni gnili državi.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2020 ob 10:32 gost

      Naj mi nekdo pove kako jim uspe prešteti vse te ptice. Oni sploh vedo, da se te ptice selijo iz enega območja na drugega? Kje vse mi trošimo po nepotrebnem davkoplačevalski denar, za potrebe ljudi ga pa nikoli ni dovolj. Za vsako pasje, ribje, ptičje, .......... društvo ga pa nikoli ne zmanjka.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2020 ob 13:25 .......... gost

      To so umetniki, ki jim ptice same z oddajanjem glasov dopovedujejo: MENE NE ŠTEJTE VEČ V IŽAKOVCIH, KER SO ME ŽE EVIDENTIRALI NA BISTRICI. Sem že v evidenci Republike Slovenje. Budale od butalcev.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.