https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaradi suma ptičje gripe odpoklicano puranje meso

17.01.2020 ob 17:25  

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je objavila odpoklic puranjega mesa, ki je v Slovenijo prišlo iz obrata na Madžarskem, v katerem so pozneje potrdili virus ptičje gripe podtipa H5N8.

V začetku letošnjega leta se je v nekaterih državah članicah Evropske unije začela pri perutnini pojavljati visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N8. Do sedaj so bolezen prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska in Romunija.

Kot so sporočili iz UVHVVR je Madžarska do sedaj prijavila bolezen na dveh gospodarstvih, in sicer na enem s 53.500 purani in enem s 115.548 racami. Madžarski pristojni organi so UVHVVR včeraj obvestili, da so šli purani iz tega obrata, v zakol v času pred pojavom kliničnih znakov, ko so živali bile v inkubaciji.

Pošiljka mesa puranov, zaklanih v tem času, je prispela tudi v Slovenijo. Družba Kvibo je 7. januarja prejela 4800 kg tega mesa, Panvita pa dan kasneje 1770 kg mesa. Sveže meso puranji file (prsi) je bilo predpakirano v večjih kosih, ki se v mesnicah prodajajo postrežno. UVHVVR je o spornem mesu obvestila oba nosilca dejavnosti, ki sta že pričela s postopki umika in ker je meso že v rokah končnega potrošnika, tudi odpoklica mesa.

Kot so še zapisali, je treba za meso puranov, ki so bili zaklani v obdobju med verjetnim datumom vnosa visoko patogenega virusa ptičje gripe na gospodarstvo in začetkom izvajanja ukrepov ob sumu na bolezen na gospodarstvu, kjer je to mogoče, ugotoviti namembni kraj in ga odstraniti pod uradnim nadzorom.

Postopek umika in odpoklica spremljajo uradni veterinarji. Odpoklic mesa se izvaja zaradi predpisov o zdravju živali, da se prepreči morebiten prenos bolezni na živali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2020 ob 17:32 Bw gost

      Eh kaksa gripa. Samo nekse gripe.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2020 ob 17:32 Bw gost

      Vezbaj pa nede gripe

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2020 ob 18:08 DOBER TEK SLOVENCI gost

      Spet crkotina v Sloveniji. Ven prišlo šele ko je ljudstvo že to pojedlo, inšpekcija ne deluje, ker bi moralo meso biti pregledano ko pride v Slovenijo. Panvita spet zraven kot vselej do sedaj. Na koncu nihče nič kriv, ker dobro delujejo notranje povezave, korupcija, rodbinske povezave, druži jih pa to da vsi prihajajo stranke SD. PA DOBER TEK SLOVENCI.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 18:17 gost

        To je tista Panvita, ki je v zadnjih desetih letih dobila 32 milijonov evrov nepovratnih sredstev???

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2020 ob 22:32 555555555 gost

      Dobro kar mamo domace

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2020 ob 20:06 gost pet gost

      Pa opet z Vogrske. Tan je nej za zavupati v nikon, se je že večkrat dokazalo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.01.2020 ob 12:12 gost

      To je Orban poslal,bilo namenjeno Nk Nafta,pa so narobe poslali,nemesto v klub,so poslali v trgovine...Slaba logistika..Zato pa so zgubili Naftaši proti Celju,ker niso dobili tega obroka

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.